Institutul Francez la Zilele Clujului

Institutul Francez participă și anul acesta la Zilele Clujului, de vineri până duminică, cu un stand pe strada Kogălniceanu în cadrul proiectului Ethnicity. Veniți să descoperiți oferta noastră de cursuri și  examene precum și oportunitățile de studiu în Franța! Testați-vă cunoștințele despre Franța la quiz și puteți câștiga premii dulci!

Pentru cei mai tineri, ateliere gratuite de joacă și povești, animate de colega noastră Luiza vă așteaptă la Kids Corner: sâmbătă de la ora 16 și duminică de la ora 10, pentru copiii între 3 și 6 ani.

Nu ratați de asemenea vineri de la ora 18.45 pe scena din Parcul Central, concertul excepțional al pianistului francez Maxime Zecchini. Acest muzician virtuoz pregătește o imersiune în muzica și cultura pariziană de la începutul secolului, cu celebre lucrări ale perioadei „Belle Époque”. Un regal muzical, dedicat compozitorului francez Erik Satie, cu ocazia aniversării a o sută de ani de la moartea sa. Programul recitalului cuprinde o selecție de lucrări pentru pian de Erik Satie, lucrări de François Poulenc, Camille Saint-Saëns, Gabriel Fauré, Germaine Tailleferre, Claude Debussy, Maurice Ravel dar și piese de Edith Piaf și arii populare românești.

Maxime Zecchini (n. 1979) este un pianist francez de renume internațional, cunoscut pentru interpretările sale expresive și tehnica sa impecabilă. Absolvent al Conservatorului Național Superior de Muzică din Paris, și-a făcut debutul pe scena Carnegie Hall din New York în 2022 și a concertat în peste 60 de țări. El  este recunoscut pentru promovarea repertoriului francez dar și pentru proiectele sale inovatoare, precum înregistrarea unei vaste antologii de compoziții de pian solo pentru mâna stângă.

Dijon, oraș invitat de onoare la Zilele Clujului

Cu ocazia aniversării a 60 de ani de înfrățire între orașele Dijon și Cluj-Napoca, o importantă delegație din orașul francez Dijon va fi prezentă la Zilele Clujului. Delegația este formată din Lydie Pfander-Meny, François Deseille și Denis Hameau, viceprimari ai orașului Dijon, Bertrand Ford, director de relații internaționale Dijon métropole și echipa sa, Armel Nafti, directoarea Școlii superioare de arte și design din Dijon, Tadeusz Silwa, vice-președintele Universității din Bourgogne, și Fabrice Neiers, profesor la această universitate.

Alături de ei, Simon Galley, chef bucătar și echipa sa, vor propune publicului clujean specialități culinare din Dijon și din regiunea Bourgogne. Veniți să le degustați pe strada Kogălniceanu, începând dejoi 22 mai ora 16 și până duminică seara.

Iar dacă tot ce cunoașteți despre Dijon este celebrul muștar, nu ratați prezentarea geo-istorică a orașului sâmbătă 24 mai de la ora 11 la etajul 2 al Turnului croitorilor. Conferința va fi urmată de un cocktail cu produse du regiune.

Această vizită oficială reprezintă și ocazia de a încheia două importante acorduri universitare:
– primul între Universitatea Babes-Bolyai și Université de Bourgogne Europe;
– cel de-al doilea între Universitatea de Arte și Design din Cluj și Școala națională superioară de artă și design din Dijon.

În fine, studenții celor două universități de artă vor prezenta o expoziție comună la Casa Tranzit, sub coordonarea artiștilor Răzvan Anton și Liudmila Zinchenko. Expoziția se deschide vineri la ora 17.30 și se poate vizita până în 28 mai.