Martie, Luna Francofoniei

Odată cu izbucnirea unui război în inima Europei, apartenența comună a României și a Franței la lumea francofonă capătă și mai mult sens. În această perioadă dificilă, dorim să ne reafirmăm sprijinul și solidaritatea cu poporul ucrainean. Acum, este mai important ca niciodată să punem în centrul acțiunilor noastre spiritul unei francofonii a fraternității, a solidarității și a sprijinului reciproc.
În luna martie, pe cinci continente, sărbătorim francofonia, „acest umanism integral care se țese în jurul lumii”, precum afirma Léopold Sédar Senghor. O lună dedicată promovării valorilor noastre comune:  diversitatea culturală și toleranța, dreptul la educație și drepturile omului, libertatea de exprimare și democrația, dezvoltarea durabilă și pacea.
Institutul Francez din România propune un program bogat și divers, adaptat publicului nostru din toată țara : copii și adolescenți, profesori și scriitori, artiști și regizori, foști bursieri și cadre universitare. Un program care îi aduce împreună pe cei care împărtășesc dragostea comună pentru limba franceză.
Rămânem împreună, ne implicăm, suntem solidari!

#IFRo #francophonie #20mars #ensemble #solidarité

1–31 martie
Avec Charles et Yazid, en français
În Luna Francofoniei, dăm startul turneului de intervenții ludice și interactive „Avec Charles et Yazid, en français” în școlile din Cluj și Transilvania! Voluntari în cadrul programului european „Jeunesse et réciprocité 6” organizat în colaborare cu orașele înfrățite Dijon și Cluj-Napoca, Charles și Yazid vor anima, fizic sau online, orele de franceză prin activități de descoperire a limbii și culturii franceze destinate elevilor de toate vârstele.

2 martie
Zoom, 16:00
CAFÉ EUROPA – Atelier de educație media
La inițiativa Institutului Francez din Cluj-Napoca, Centrul pentru jurnalism independent va avea o întâlnire cu liceeni de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Scopul acestui atelier este sensibilizarea elevilor la mecanismele dezinformării și oferirea de piste pentru o navigare responsabilă în peisajul media.
Moderator: Cristina Jamschek, director de programe

3–31 martie
Caravana TAM-TAM
Atelierele ludice online continuă în județele Mureș, Satu Mare, Sălaj și Sibiu. Elevii din ciclurile primar, gimnazial și liceal vor descoperi lucruri interesante despre Francofonie și vor participa la activități de sensibilizare la limba franceză, alături de animatori francezi și români. Teatrul, Arta și Muzica îi vor însoți în cadrul atelierelor.

3–18 martie
La Cave, Institutul Francez Cluj-Napoca, program de vizitare: luni–vineri, 10:00–17:00
T3xt1l 2.0 – expoziție de artă textilă UAD Cluj-Napoca
Curator: Georgia Țidorescu
În luna martie, Luna Francofoniei dar și a sărbătorii mărțișorului și a femeii, celebrăm femeia și deschidem seria de proiecte La Cave 2022 cu o expoziție care aduce în prim-plan atât femeile, cât și tehnicile tradiționale ale artelor textile. Lucrările sunt realizate de studentele departamentului Arte textile – Design textil al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca prin procedee străvechi, precum țeserea, împâslirea cu acul, dar și prin tehnici mixte ale artelor textile, interpretate în cheie contemporană, prin forme geometrice, florale sau abstracte și texturi jucăușe.
Citește mai mult…

5 martie
Insomnia Café (str. Universității 2) și live pe Facebook, 18.00
CAFÉ EUROPA – Fake news în pandemie
Dezbatere moderată de Ciprian Mihali
Café Europa 2022 este un eveniment despre libertatea presei, organizat de Franța în cele 27 de țări europene ale UE, în cadrul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene. La Cluj-Napoca, dezbaterea va trata subiectul dezinformării, în special în contextul pandemiei, alături de jurnaliști, reprezentanți ai societății civile și formatori de opinie.
Invitați:
Codruța Simina, jurnalistă și fondatoare Misreport
Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică UBB Cluj-Napoca, director al HIVE – Centrul de Inovație în Sănătate
Constantin Trofin, lector al departamentului de jurnalism, FSPAC, UBB Cluj-Napoca
Antoniu Bumb, digital campaigner Declic
Cosmin Pojoranu, director de comunicare Funky Citizens și co-fondator Factual.ro
Citește mai mult…

7-21 martie
CONCURS „Dis-moi dix mots qui (d)étonnent!”
Cele zece cuvinte ale francofoniei care surprind anul acesta sunt: décalé, divulgâcher, ébaubi, époustouflant, farcer, kaï, médusé, pincemoi, saperlipopette, tintamarre. Utilizați-le creativ și câștigați premii!
Citește mai mult…

10 martie
Concursul de traducere literară Mot à Monde
Concursul continuă în 2022! Anul acesta, textul supus traducerii este un fragment din romanul Le Palais des deux collines de Karim Kattan, laureat al Premiului celor Cinci Continente ale Francofoniei 2021. Noua ediție a concursului va fi lansată în toate universitățile din România în 10 martie. Pentru mai multe informații despre calendarul concursului și modalitățile de participare, consultați blogul oficial al competiției.
„Mot à monde”  este un concurs de traducere inițiat de Institutul Francez din România la Cluj-Napoca, care se derulează în fiecare an în perioada martie–noiembrie. Este organizat în colaborare cu Reprezentanța Organizației Internaționale a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală, Agenția Universitară a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală, Librăria Kyralina, ARTLIT (Asociația Română a Traducătorilor Literari) și editura Casa Cărții de Știință.

11 martie
Mediateca Institutului Francez Cluj-Napoca, 17:00
Atelier PAM PAM: să descoperim Franța de peste mări
Știați că Franța se întinde nu doar pe continentul european, ci are și teritorii în Africa, în Oceania sau în Caraibe? Asociația studenților francezi de peste mări din Cluj-Napoca invită copiii între 6 și 12 ani să descopere cultura și tradițiile insulelor Guadeloupe, Martinique sau Réunion într-un atelier ludic și muzical.
Tarif: 25 lei
Informații și înscrieri: mediatheque.cluj@institutfrancais.ro | 0748 117939
Citește mai mult…

17 martie
Mediateca Institutului Francez Cluj-Napoca, 14:00
ATELIER ICC – Arte vizuale și design: metode de prezentare și vânzare a proiectului artistic
Susținut de: Ami Barak, critic de artă și curator
Primul atelier din seria de Ateliere ICC organizate de Institutul Francez Cluj-Napoca în contextul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene va fi axat pe transferul de cunoștințe și bune practici în domeniul artei contemporane și pe înțelegerea funcționării pieței de artă, cu scopul de a contribui la profesionalizarea tinerei creații și de a-i oferi tehnici de auto-promovare și vânzare.
Înscrieri prin completarea acestui formular.

18 martie
Cinema Arta (str. Universității 3) și live pe Facebook, 17:00
DEZBATERE ICC – Arte vizuale și design: profesionalizarea tinerei creații, strategii de promovare și vânzare
Moderatoare: Corina Șuteu, expert politici culturale și fost ministru al culturii
Prima dezbatere din seria de Dezbateri ICC organizate de Institutul Francez Cluj-Napoca în cadrul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene va reuni experți din Franța și din România, autorități naționale sau europene, dar și creatori, pentru a discuta despre mizele pieței de artă și a oferi piste de dezvoltare a tinerilor artiști în contextul cooperării franco-române.
Rezervați un loc gratuit aici.

23 martie
Mediateca Institutului Francez Cluj-Napoca, 18:00
Întâlnire literară cu Geneviève Damas
Romancieră, dramaturgă și actriță belgiană, Geneviève Damas este autoarea a 20 de piese de teatru și șapte romane. Romanele sale au fost adesea premiate, prima sa carte Si tu passes la rivière fiind distinsă, între altele, cu Premiul celor Cinci Continente ale Francofoniei în 2012. Trei dintre romanele sale, Fericire (2022), Bluebird (2020) și Patricia (2020), sunt traduse în limba română la editura clujeană Casa Cărții de Știință. Întâlnirea cu scriitoarea va fi și ocazia de a lansa versiunea în limba română a cărții sale Fericire apărută recent în traducerea Alinei Pelea.

23 martie – 8 aprilie
La Cave, Institutul Francez Cluj-Napoca, program de vizitare: luni – vineri, 10:00 – 17:00
CTRL – expoziție de Roxana Bloju
Curator: Georgia Țidorescu
Expoziția de fotografie CTRL pleacă de la experiențele personale ale artistei din timpul perioadei de carantină și documentează reapropierea ei de natură. În practica sa, ea este interesată de impactul ei asupra mediului și este activ implicată în proiectarea unui viitor sustenabil. În acest proiect artista utilizează scurtături ale unor comenzi de tastatură, creând astfel o punte între procesele tehnologice prin care relaționăm cu oamenii din jur și mediul natural spre care tindem să ne îndreptăm în situații în care ne simțim nesiguri.
Citește mai mult…

30 martie
Zoom, 17:00
Premiile Cluburilor Francofone de Afaceri
În Luna Francofoniei premiem creativitatea! Institutul Francez este partener al concursului „Premiile CFA”, ajuns anul acesta la a opta ediție, și propune secțiunea de scurtmetraj. Provocarea lansată liceenilor este să realizeze un scurt video pe teme ecologice în care să prezinte inițiative inovatoare de protejare a mediului înconjurător. Cele mai reușite proiecte sunt recompensate cu premii în bani și abonamente la biblioteca noastră digitală.

până în 23 martie
Festival Chants sons sur scène – etapele de calificări regionale
Festivalul de muzică francofonă adresat tinerilor între 13 și 25 de ani, Chants sons sur scène are loc în fiecare an la Baia Mare sub coordonarea Asociației Române a Profesorilor de Franceză și a Institutului Francez. Etapa calificărilor va avea loc online în luna martie, concurenții fiind invitați să trimită o înregistrare video cu interpretarea unei piese francofone din repertoriul festivalului, urmând ca cei mai buni concurenți să se reunească în luna mai, la Baia Mare, pentru marea finală.
Detalii în curând.