Selecția La Cave 2023
10 proiecte artistice au fost selectate spre a fi expuse în 2023 în spațiul de expresie contemporană La Cave, în urma apelului lansat de Institutul Francez din Cluj-Napoca la finele anului trecut.
Selecția a fost realizată de Xenia Tinca, tânăr istoric de artă și curator, care va și coordona seria de expoziții.
Artiștii selecționați sunt (în ordine alfabetică):
1. Vincent Croguennec (Franța)
2. Regina Ionescu (București)
3. Mélanie Patris (Belgia). Curator: Teodora Cosman (România)
4. Diana Popuț (Cluj-Napoca)
5. Iulia Pușcașu (Romania) și Baptist Gheeraert (Belgia)
6. Sabina Suru (București)
7. Simona Tudose (Cluj-Napoca)
8. Ioana Georgeta Țurcan (România) și Pablo Ramirez Gonzalez (Mexic)
9. Expoziție colectivă de bioartă prezentată de Centrul pentru Biodiversitate și Conservare al USAMV și de Departamentul Sticlă, Metal, Ceramică al UAD (Cluj-Napoca). Curatori: prof. univ. dr. Corina Cătană (USAMV) și lect. dr. Alexandra Mureșan (UAD)
10. Expoziție colectivă a artiștilor Călin Dumitrașcu, Robert Andacs, Hengeli Arthur Roland, Mathias Bar, Taisia Corbuț, Oana Cervinschi, Ada Muntean, Christine Widsgowski (Cluj-Napoca). Curator: Ada Muntean
În afara apelului la proiecte, în 2023 va fi prezentată și expoziția personală a artistului Teodor Buruiană, laureat al Premiului Institutului Francez Cluj la concursul Expo Maraton 2022, organizat de Universitatea de Artă și Design din Cluj.
Apelul deschis pentru La Cave 2023 a generat un număr impresionant de candidaturi (69) de la artiști locali și internaționali. Acest lucru face ca proiectele depuse să fie diverse, atât în ce privește mediile de exprimare, cât și tematica abordată. Toate au însă ca punct central de interes omul, felul în care acesta acordă atenție, percepe și poate înțelege ceea ce îl înconjoară. Selecția reflectă această diversitate, expozițiile programate incorporând noțiuni precum timpul, ciclicitatea vieții, efemeritatea, microcosmosul, conectivitatea, ritualul, iubirea sau percepția realității. Puse în relație și în contextul ce se naște din relaționarea lor, aceste concepte, în felul în care se explicitează în expozițiile programului pot sugera și valori în jurul cărora noi colaborări și microcomunități artistice se pot contura. Demersul Institutului Francez din Cluj susține astfel producția artistică a noi generații de artiști de pretutindeni, motiv pentru care sunt onorată să am ocazia să lucrez pe parcursul acestui an cu artiștii selectați.
Xenia Tinca, curator La Cave 2023
Inaugurat în 2017, spațiul de expresie contemporană La Cave al Institutului Francez din România la Cluj-Napoca a găzduit până în prezent peste 50 de expoziții, dar și proiecții, performance-uri, conferințe și ateliere dedicate artei și culturii contemporane.
Expozițiile sunt anunțate regulat pe site-ul Institutului Francez Cluj-Napoca și pagina de Facebook Institut français de Roumanie à Cluj, iar intrarea este liberă. Programul de vizitare este de luni până vineri între orele 10 și 17.
Din 2020, seria de expoziții La Cave este susținută de DISTRAL.
La vernisajele La Cave puteți degusta vinuri de la Domeniile Franco-Române și brânzeturi Ile de France.
Xenia Tinca
este istoric de artă și curator cu studii de master în practici curatoriale contemporane și o licență în istoria artei, având în cadrul celei din urmă un internship Erasmus+ la Galeria Plan B din Berlin. În prezent este doctorand al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca (UAD), unde desfășoară și activități didactice. Este asistent de galerie și responsabil de proiecte culturale în cadrul Galeriei Quadro. Publică texte în presa de specialitate, făcând parte și din echipa de redacție a ziarului ArtSens, proiect realizat de Asociația Culturală Contrasens din Timișoara. Colaborează cu artiști în diferite proiecte independente, având ca motivație principală sprijinirea acestora. Este de părere că onestitatea e una dintre cele mai importante valori morale, încercând să o prioritizeze în fiecare activitate ce o desfășoară. Domeniile sale de interes se leagă de aspectele sociale și politice ale artei, având ca punct de reper trauma individuală și colectivă.