Un nou program de rezidențe în România pentru tineri artiști absolvenți ai școlilor de artă franceze

Începând din 2025, Institutul Francez din România, în colaborare cu șase instituții culturale românești, lansează un nou program de rezidențe de cercetare destinat să ajute un număr de tineri artiști recent absolvenți ai școlilor de artă franceze să-și găsească un loc de muncă internațional.
Concepută ca o adevărată poartă de acces către scena internațională, rezidența cuprinde mai multe etape:
• un seminar de familiarizare cu provocările unei rezidențe de cercetare și cu oportunitățile oferite de rețeaua culturală europeană;
• o rezidență de o lună în cadrul uneia dintre structurile partenere din România;
• o prezentare publică în Franța, oferind artiștilor câștigători posibilitatea de a-și prezenta lucrările și de a-și împărtăși experiența cu un public de profesioniști și iubitori de artă.
Acest program este rodul unui parteneriat între Institutul Francez din România și șase structuri culturale recunoscute pentru angajamentul lor în favoarea creației contemporane: Fundația Art Encounters din Timișoara, Galeria Borderline din Iași, Rezidența9 din București, Pro Patrimonio din Câmpulung, Centrul Cultural Clujean din Cluj-Napoca și Cetate Arts Danube.
Prin punerea în comun a expertizei și a rețelelor lor, acești parteneri se angajează să ofere tinerilor artiști un cadru propice dezvoltării unor proiecte ambițioase, la intersecția dintre cercetare, creație și dialog intercultural.
În 2025, 6 artiști vor beneficia de acest program:
– Lucie Douriaud
– Emma Durovray
– Clémence Elman
– Clélia Guy
– Sinae Lee
– Joséphine Topolanski
Programul de rezidențe de cercetare a primit sprijin din partea Institutului Francez din Paris, în cadrul programului „La Fabrique des Résidences”, și din partea Fondation Hippocrène.