Waiting Room

Expoziție multimedia de Iulia-Dana Pușcașu și Baptist Gheeraert 
9–29 noiembrie
La Cave, Institutul Francez
Vernisaj 9 noiembrie ora 18.00

Program de vizitare:
10 – 23 noiembrie, 27-29 noiembrie: luni–vineri, 10.00–17.00
Călătorii digitale/Voyages numériques: 24 noiembrie 18.00–22.00, 25-26 noiembrie: 14.00–19.00

Cu acest proiect, cei doi artiști explorează complexa interacțiune dintre imaginar și real, folosind referințe din diverse discipline științifice și paradigme filosofice. Urmând o abordare deopotrivă meticuloasă și experimentală, lucrările sunt elaborate prin intermediul diferitor instrumente, de la inteligența artificială și construcții 3D la explorarea liberă a montajului video. Imageria rezultată este lăsată în voia privitorului, care se regăsește în sala de așteptare: un spațiu latent, simbol pentru unele dintre cele mai fundamentale preocupări privind experiența conștientă de zi cu zi.


Waiting Room constă în lucrări deopotrivă meticulos compuse și experimentale, pentru care mijloacele de realizare și referințele se întrepătrund. Avem în vedere, de exemplu, numărul 1271, un semnal care captează atenția în procesele de comunicare. 1271 are doar doi factori primi, 31 și 41, constituind un vehicul pentru mesaje în formă de raster care indică caracterul nealeatoriu al modelelor dezvăluite. Constituind o metaforă care dă sunet unora dintre cele mai elementare, și totuși inerte, dintre preocupările noastre existențiale, camera devine un amalgam conceptual. Gramsci numea cu subînțeles scrierile care se ocupă de mari probleme abstracte „scurte referiri asupra universului”; un tip de preocupare care ar mai bine să fie lăsată pe seama celor cu zeci de ani de experiență. Și totuși, aceasta ține de tipul de gândire în care unul se angajează atunci când nu are la dispoziție nicio formă de distragere. O incintă cu șase ferestre, un loc imposibil, un spațiu latent: elaborate prin diferite instrumente, de la explorarea liberă a montajului audio-video la inteligența artificială și construcții 3D, lucrările din expoziție urmăresc atât raporturile prin care mediile alese permit o devoalare a anumitor aspecte ale experienței de zi cu zi, cât și limitele acestora, pornind de la premisa sălii de așteptare. Cu toții așteptăm ca pisica să moară, sau nu.


Iulia-Dana Pușcașu (n.1999, RO) este o artistă stabilită în Cluj-Napoca, România. Munca ei se întinde între cercetarea teoretică și o abordare artistică vizuală personală, având adesea ca punct de plecare concepte și metode din filosofie și paradigme ale comunicării în complexe socioculturale puternic mediate. De la scriere și medii vizuale tradiționale, precum desenul și fotografia, la instalații și new media, practica lui Pușcașu chestionează modul în care arta și tehnologia acționează asupra individului și construiește un cadru complex de schimburi între participanții săi.

Iulia-Dana Pușcașu este licențiată în arte plastice și masterandă în filosofie, iar în prezent este doctorandă la Școala Doctorală de Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Lucrările sale au fost expuse în Cluj-Napoca și Bruxelles și în mai multe publicații de artă și literatură științifică.

     

Baptist Gheeraert (n. 1989) este un artist vizual născut în Flandra, Belgia, care locuiește în prezent la Marsilia. Practica sa artistică înglobează diverse medii, de la video, fotografie, sculptură, modelare 3D și inteligență artificială.

După ce și-a finalizat studiile în criminologie la KULeuven, a urmat cursurile Academiei Regale de Arte din Bruxelles și continuă cu o formare postuniversitară la Beaux-Arts din Marsilia. Lucrările lui Baptist Gheeraert au fost expunse în cadrul unor expoziții de grup la Bruxelles și Anvers.