Calendar: Events calendar

SOME AIR: Spațiu de joc creativ la IFRo

Cei trei câștigători ai mențiunilor onorifice din cadrul SoMe Festival 2023 – festivalul de film în realitate augmentată organizat de Asociația Culturală Marginal – au sosit la București și se vor întâlni cu publicul în cadrul unui eveniment inedit vineri, 12 aprilie, de la ora 18:00, la Institutul Francez din București.

Câștigătorii, care vor fi prezenți în luna aprilie la București, sunt Dasha Ilina (Franța), realizatoarea filmului Let me fix you, Stathis Roukas (Germania), realizatorul filmului Selective Mutism și Collettivo GMRGP (Italia), duo-ul care a realizat filmul POLE A.

Dasha Ilina este o artistă de origine rusă, stabilită la Paris. Prin abordări low-tech și DIY, lucrările ei explorează noțiuni legate de grijă, intimitate în era digitală și tendința actuală de a apela la tehnologie pentru răspunsuri.

Stathis Roukas este un artist interdisciplinar de origine greacă, care trăiește și lucrează la Berlin. Stathis folosește o gamă largă de medii precum fotografie, video, instalație, limbaj, performance. Abordarea sa conceptuală este centrată pe corp/condiție umană și pe expansiune emoțională în mediul social.

GESTIONE MOTRICE ROMANA GIOIE E PIACERI (collettivo GMRGP) este un duo artistic italian, din Roma, fondat de Gaia Maria Rampello și Giorgia Papucci. Lucrează cu instalații și performance multimedia.

Pe parcursul lunii, cei patru artiști vor interacționa cu scena culturală și cu publicul local, pentru a-și dezvolta practicile artistice și pentru a stabili noi conexiuni cu România. Rezidențele lor în București vor debuta cu o întâlnire cu publicul pe data de 12 aprilie, în care cei interesați vor avea ocazia să îi cunoască și să afle mai multe despre proiectele acestora.

Și pentru că nici SoMe Festival nu a fost un festival de film obișnuit, întâlnirea de la Institutul Francez nu va fi un artist talk ca oricare altul. Artiștii invitați au pregătit o serie de interacțiuni surpriză, care să implice activ participanții și să faciliteze o imersiune creativă în procesele lor artistice. Organizat sub titlul SOME AIR (*Artiști în rezidență), evenimentul invită publicul la o participare ludică, în jurul conceptului Aire de jeux créative/ Kreativer Spielraum/ Area giochi creativi/ Spațiu de joc creativ

Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile, iar accesul se va face în ordinea sosirii participanților.

Organizatori: Asociația Culturală Marginal, Institutul Francez din România, Goethe-Institut România, Institutul Italian de Cultură din București și Panasonic România.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

MOPGA 2024: Granturi de cercetare pentru tinerii cercetători

Apelul pentru aplicații pentru programul de burse #MOPGA 2024 este oficial deschis. Acest program constă în acordarea de minim 40 de burse în Franța cercetătorilor internaționali, aflați la începutul carierei și care lucrează pe teme legate de schimbările climatice și mediu.

Termenul limită de depunere a cererilor: 9 ianuarie 2024

Mai multe informații : https://swll.to/iYTh68

Masterclass de operă franceză la Ateneul Român

Asociația Pro Voces din Franța în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, Institutul Francez din București, Ambasada Franței în România și Asociația Nirmal Art organizează în perioada 15 – 18 octombrie 2023, la Ateneul Român, cursurile de măiestrie Opéra Français susținute de trei profesioniști ai scenei internaționale: soprana Mihaela Mingheraș (Opera Națională din Paris), pianistul și dirijorul  Denis Dubois (Opera Națională din Paris) și regizorul Rareș Zaharia. Preselecția participanților este deschisă până pe 9 octombrie 2023, iar concertul absolvenților are loc la Sala mică a Ateneului în data de 18 octombrie 2023, ora 19.00

Înscriere și informații : association.provoces@gmail.com

Susținerea tinerelor talente din România este esențială,întrucât acum concurența este foarte puternică în lumea muzicală, iar nivelul este  din ce în ce mai ridicat. Franța este alegerea mea de viață, dar România este țara mea de suflet. Ce poate fi mai frumos decât să auzi o voce românească strălucind pe  scenele internaționale? Mi se umple inima de mândrie și de bucurie pentru că talentul  românesc este prezent și mă simt atât de bine când pot să împărtășesc tot ce am acumulat într-o viață de cântăreț! Repertoriul francez, trăind la Paris, pare mai ușor din punct de vedere tehnic, dar este extrem de dificil ca pronunție, stil , interpretare subtilă și frazare. Am multe ateliere lirice și cursuri de măiestrie susținute pentru tineri în alte țări și  am simțit nevoia acum de a acorda ajutor talentelor din România  Et me voilà ! Cu cel mai formidabil pianist al marilor soliști, dirijor al corului Operei Naționale de la Paris și care a dirijat Montecchi e Capuletti  “, declară soprana Mihaela Mingheraș, inițiatoarea proiectului

Membrii Corului Filarmonicii George Enescu vor putea participa gratuit (pasiv) la cursurile de măiestrie. Preselecția este deschisă până pe 9 octombrie, iar artiștii înscriși până în data de 13 octombrie beneficiază de reducerea taxei.

Candidații pot trimite CV-ul și un link cu o înregistrare video până pe 9 octombrie 2023 la adresa association.provoces@gmail.com.
Informații: Telefon/WhatsApp: +33 660 390 136

Mihaela Mingheraș-Couture a cântat de-a lungul carierei în teatrele de operă din Paris, Avignon, Rouen, Limoges, Lyon, Bordeaux, Nantes, Compiegne, Lille și Monaco, iar printre colaborările sale se numără cele cu dirijorii Lawrence Foster, Guy Condette, Richard Bradshaw, Friedrich Pleyer și Cyril Diederich. I-a avut ca parteneri de scenă pe Leontina Vaduva, Giovanna Casolla, Gregory Kunde ș.a. Ca finalistă a Concursului International de Canto de la Toulouse și a celui de la Belvedere (Viena), a beneficiat de o bursă de perfecționare a Fundației France Telecom în cadrul căreia a studiat sub îndrumarea Verei Rózsa și cea a Ilenei Cotrubaș. Câteva dintre rolurile în care soprana de origine română a fost aplaudată sunt: Gilda din Rigoletto de Verdi, Susanna din Nunta lui Figaro de Mozart, Marguerite din Faust de Gounod, Micaela din Carmen de Bizet, Zerlina din Don Giovanni de Mozart, Pamina din Flautul fermecat de Mozart și multe altele. Preocupată de formarea tinerei generații de muzicieni, Mihaela Mingheras-Couture este invitată să predea cursuri de măiestrie în Franța, Statele Unite ale Americii, Liban și Olanda.

Pianist, maestru de cor și dirijor cu o carieră de peste patru decenii, Denis Dubois și-a început activitatea la doar 20 de ani la Opera din Nancy, iar după o perfecționare la Royal College din Londra, Susanne Sarroca i-a oferit postul de pianist la Centre National d’Insertion Professionnelle d’Artistes Lyriques de Strasbourg. Denis Dubois a abordat și zona didactică la Conservatoire du 9ème. Între 1989 și 1992, a susținut cursuri de măiestrie la Centre National d’Insertion Professionnelle d’Artistes Lyriques de Marseille sub îndrumarea lui Christian Gangneron. La Opera din Paris, unde a activat din anul 1993, a colaborat frecvent cu dirijori precum Philippe Jordan, Evelino Pido, Bruno Campanella, Giacomo Sagripanti, Riccardo Frizza, Lorenzo Viotti, Marc Piollet, Maurizio Benini, Renato Palumbo, Marco Baldieri, Gary Bertini, Michele Mariotti ș. a. și a dirijat el însuși producții de operă, colaborând, printre alții, cu Nadine Sierra, Pretty Yende, Anna Pirozzi, Nathalie Dessay și Placido Domingo.

Rareș Zaharia, considerat cel mai de succes regizor român de operă al generației sale, a început ca asistent la teatre de prestigiu, lucrând cu regizori de renume precum Irina Brook, Petrika Ionesco și Silviu Purcărete. A fost primul și singurul regizor român selectat în academia Festivalului de la Aix-en-Provence, la Bayerische Theatherakademie August Everding (München) şi la Academia de Operă de la Verona. Montările sale au putut fi admirate în teatre precum Opera Naţională din Bucureşti, Théâtre du Luxembourg la Paris, Opera Română din Craiova,  Festivalul de la Aix-en-Provence, Teatro Municipal Sao Luiz din Lisabona, Opera din Regensburg, Beit Mazia Theatre, Gerard Bachar Centre for the Arts Ierusalim, sau Arison Auditorium la Tel-Aviv. A susţinut cursuri de măiestrie în domeniul regiei la Israeli Arts and Science Academy din Ierusalim în cadrul International Masterclass of Vocal Arts Jerusalem (IMVAJ). Între 2018 si 2021 Rareş Zaharia a fost directorul artistic al Centrului C. Bechstein de la Paris.

Association Pro Voces
923 665 699
103 BD MALESHERBES 75008 PARIS 8
association.provoces@gmail.com
+33 660 390 136

Asociația culturală Nirmal Art
+40721433018
asociatia.nirmal.art@gmail.com

Incursiune literara in Franta si Liban la Gaudeamus 2022

INCURSIUNE LITERARĂ ÎN FRANȚA ȘI LIBAN LA GAUDEAMUS

Camille Laurens, Cristian Fulaș, Sonia Devillers, Vasile Ernu și Alexandra Badea, printre invitații Institutului Francez în România la cel mai citit târg de carte din București

Anul acesta, alături de Liban, Franța sărbătorește literatura printr-un dialog francofon româno-moldovean.

Astfel, Centenarul morţii scriitorului francez Marcel Proust este marcat de Institutul Francez din România alături de Editura Cartier, o editură independentă din Chișinău, prin lansarea, în prezența jurnalistei Alida Mocanu, a noii ediții a capodoperei proustiene În căutarea timpului pierdut, volumele 2 și 3, într-o nouă traducere semnată de Cristian Fulaș. Marcel Proust (10 iulie 1871 – 18 noiembrie 1922) unul dintre întemeietorii romanului modern, a câștigat, în 1919, Premiul Goncourt pentru romanul La umbra fetelor în floare. Așadar, nu este întâmplător faptul că prezența franceză la Gaudeamus stă sub semnul Goncourt. Alegerea Goncourt, Choix Goncourt, sărbătorește, în România, cea de-a 10 ediție și capătă o nouă dimensiune: devine Premiul Goncourt – Alegerea României și a Republicii Moldova.

Etapa finală a Premiului Goncourt – Alegerea României și a Republicii Moldova se întâmplă vineri, 9 decembrie, la ora 14h, pe scena Mircea Nedelciu, când este anunțat câștigătorul, în prezența Ambasadoarei Franței în România, doamna Laurence Auer, a scriitoarei Camille Laurens și a scriitorului și traducătorului Cristian Fulaș.

Din programul vast al celor 5 zile de prezență francofonă la Gaudeamus amintim câteva evenimente de rezonanță. Sâmbătă, 10 decembrie, pe scena Mircea Nedelciu, se vor pune Întrebări în jurul problemei exilului cu jurnalista de origine română Sonia Devillers, regizoarea franco-română Alexandra Badea și scriitorul Vasile Ernu, în prezența Directorului Institutului Francez, Julien Chiappone-Lucchesi; sesiune moderată de Eufrozina Băițan, responsabila mediatecii Institutului Francez

Tot sâmbătă, alături de Editura Univers va fi lansată traducerea romanului Fată (Fille, în original) de Camille Laurens (1957), membră a Academiei Goncourt, laureată a Premiului Femina și scriitoare de autoficțiune, o scriere despre sine, după cuvintele ei, ca omagiu adus livre intérieur al lui Marcel Proust.

Banda desenată este inclusă în program: jurnalistul și autorul de benzi desenate Philippe Collin, câștigător al Prix Historia pentru cea mai bună bandă desenată cu tematică istorică (2018), va fi invitat la Gaudeamus și va da autografe, sâmbătă, 10 decembrie, ora 12h30. De asemenea, duminică, de la ora 14h, Dodo Niță va vorbi despre Revista Pif,istoria unei povești de succes. La ora 11h, un nou omagiu va fi adus lui Jean-Jacques Sempé (1932-2022), unul dintre marii caricaturiști ai lumii, creator, alături de René Goscinny, al celebrei serii Micul Nicolas (Le petit Nicolas). Cu această ocazie actorul Alexandru Pribeagu va citi din cartea Secretele lui Raul Taburin publicată la Editura Frontiera.

Institutul Francez este un participant de tradiție la târgul Gaudeamus din dorința de a încuraja lectura, mai ales în rândul tinerilor, dar și pentru a răspunde rolului său de susținere a pieții de carte și a demersurilor educaționale în acest sens. La Gaudeamus 2022, standul Institutului Francez va fi înfrățit cu cel al Libanului, țară francofonă de descoperit de asemenea, mai ales din prisma strânsei relații istorice cu Franța, unde se află o comunitate libaneză creativă foarte importantă. Standul Libanului este prezentat de Ambasada acestei țări în România, reprezentată de Ambasadoarea Libanului în România, doamna Rana Mokaddem.


Program

Miercuri, 7 decembrie :

10:00: Atelier pentru copii: Kamishibai, 6 ani + (stand 126)

12:00: Ulock: joc cu povestea în realitate augmentata, 10 ani + (stand 126)

14:00: Atelier VR, 13 ani + (stand 126)

15.00: Dialog între autorul Cristian Fulaș și Carmen Mușat în jurul romanului Ioșca, în prezența traducătorilor cărții în limba franceză, Florica și Jean-Louis Courriol (Limba franceză cu traducere, stand 126 – în colaborare cu Editura Polirom)

16:00: Sesiune de autografe FR-RO cu Cristian Fulaș (stand 126 – în colaborare cu Editura Polirom)

17:00 : 14:00: Atelier VR, 13 ani + (stand 126)

Joi, 8 decembrie:

10:00: Atelier pentru copii: Numériludique, 5-8 ani (stand 126)

14:00: Atelier VR, 13 ani + (stand 126)

17:00: Întâlnire cu Christine Colonna-Cesari, autoarea cărții Măruca Cantacuzino Enesco, prințesa rebelă, în prezența lui Ioan Pop, profesor universitar, scriitor, membru corespondent al Academiei Române (limba franceza, stand 126)

18:00 : Sesiune de autografe cu Christine Colonna-Cesari (stand 126)

Vineri, 9 decembrie :

10:00: Atelier de jocuri de societate (stand 126)

14:00: Decernarea Premiului Goncourt, alegerea României și a Republicii Moldova, în prezența autoarei și membrei Academiei Goncourt, Camille Laurens, a autorului și traducătorului Cristian Fulaș și a Excelenței Sale, Doamna Laurence Auer – Ambasadoarea Franței în România (scena Mircea Nedelciu)

15:00: Atelier VR, 13 ani + (stand 126)

17:00: Atelier pentru familii: Furohiki, arta ambalării „Zero deșeuri” cu Bénédicte, autoarea cărții Familia (aproape) Zero Deșeuri (stand 126 – în colaborare cu Editura Seneca)

18:00 : Sesiune de autografe FR-RO cu Bénédicte Moret (stand 126 – în colaborare cu Editura Seneca)

Sâmbătă, 10 decembrie :

10:30: Atelier pentru copii: „Creează-ți propria banda desenată eco” cu Bénédicte Moret, autoarea cărții Familia (aproape) Zero Deșeuri (stand 126 – în colaborare cu Editura Seneca)

11:30 : Sesiune de autografe FR-RO cu Bénédicte Moret (stand propriu – în colaborare cu Editura Seneca)

12:30: Atelier VR, 13 ani + (stand 126)

14.00: Poveștile istoriei spuse prin intermediul benzilor desenate, dialog între Philippe Collin, autor de benzi desenate și Dodo Nița (stand 126)

15:00: A pleca sau a rămâne: întrebări în jurul problemei exilului, masă rotundă cu Vasile Ernu, Alexandra Badea și Sonia Devillers, moderată de Eufrozina Băițan (scena Mircea Nedelciu)

16:00: Sesiune de autografe cu Sonia Devillers și Philippe Collin (stand 126)

17:00: Lansarea cărții Fată în limba română cu autoarea Camille Laurens, în prezența traducătoarei, Sînziana Manta și moderată de Ioana Stăncescu (stand 126 – în colaborare cu Editura Univers).

18:00: Sesiune de autografe FR-RO cu Camille Laurens (stand 126 –  în colaborare cu Editura Univers)

Duminică, 11 decembrie :

10:00: Spectacol FR-RO pentru copii realizat de actorul de comedie si pantomimă Alexandru Pribeagu (stand 126)

11:00: Omagiu adus ilustratorului Jean-Jacques Sempé : Spectacol de lectură publică Secretul lui Raul Taburin, cu actorul de comedie si pantomimă Alexandru Pribeagu (stand 126)

13:00: Centenarul Marcel Proust, lansarea volumelor 2 și 3 din opera În căutarea timpului pierdut, în noua traducere a lui Cristian Fulaș; dialog moderat de Alida Mocanu, cu Cristian Fulaș și Florica Courriol, în prezența Directorului Institutului Francez Julien Chiappone-Lucchesi (stand 69 – în colaborare cu Editura Cartier)

14:00: Revista Pif, istoria unei povești de succes, prezentată de Dodo Niță (stand 126)

Puteți descărca programul de aici:

Sésame, experiență fotografică

15/09 – 1/10/2022
Curtea și Atriumul Institutului Francez la București
Marți, miercuri și vineri: 10.00 – 18.00
Joi: 11.00 – 19.00
Sâmbătă: 10.00 – 14.00

Comunitatea romă din Sătmărel, cartier al municipiului Satu Mare, este cea mai mare comunitate vulnerabilă din localitate. În această zonă urbană marginalizată locuiesc astăzi peste 420 de persoane.

Sésame, proiect multi-anual creat de Asociația STEA în parteneriat cu Dialogues en photographie, este un atelier pe parcursul căruia copiii din Sătmărel, ghidați de fotografa Lucie Moraillon, experimentează lumea lor prin lentilele aparatelor de fotografiat. Sésame este în același timp un proces care le dă ocazia să își spună poveștile, să câștige încredere în sine, să fie văzuți și puși în valoare.

Asociația STEA este un ONG din Satu Mare care acționează pentru o lume în care fiecare copil poate ajunge un adult împlinit, indiferent de mediul din care provine. Scopul său este de a permite copiilor vulnerabili să devină autonomi și să se integreze în societate. Având parteneri francezi încă de la înființarea acesteia în 2004, Asociația STEA a beneficiat de o susținere financiară din partea Ambasadei Franței pentru acțiunile sale în vederea protejării copiilor din România.

Expoziția prezintă lucrările realizate în cadrul atelierelor Sésame din 2018, 2020 și 2022 și face parte din „Afirmarea prin artă: o călătorie culturală pentru minoritatea romă” – proiect implementat de Institutul Francez din România și Goethe-Institut, cu susținerea financiară a Fondului cultural franco-german.

Un proiect de : Asociația STEA și Dialogues en Photographie

Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Fondul cultural franco-german, Goethe Institut, Grenoble Isère Roumanie, Solidarité Enfance Roumanie, Grand Lyon

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ, a 27-a ediție

„Dragi prieteni ai cinematografiei,

Festivalul Filmului Francez revine în România pentru cea de-a 27-a ediție, în perioada 15-26 martie. Anul acesta, festivalul va fi mai amplu ca niciodată, cu proiecții programate în 13 orașe: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș. Suntem bucuroși să putem prezenta o selecție bogată și variată de filme franceze recente, precum și o secțiune specială de cinema francofon pentru a sărbători 30 de ani de la aderarea României la OIF.

Cu sloganul „Cinéma, mon amour”, IFRo își declară dragostea pentru cea de-a șaptea artă și sprijinul neclintit pentru sălile de cinema. Credem în rolul crucial pe care îl au sălile de cinema în promovarea cinematografiei și suntem hotărâți să le însoțim în misiunea lor. În acest context, împreună cu Films In Frame, vom organiza o discuție despre viitorul sălilor de cinema în România.

Suntem, de asemenea, mândri să sprijinim tinerii prin intermediul Competițiilor tinere talente – lungmetraj și scurtmetraj, care prezintă filme ale unor tineri cineaști talentați, precum și prin organizarea de proiecții pentru publicul tânăr. Dorim să încurajăm noua generație să descopere și să învețe să iubească cinematografia franceză și francofonă.

Sperăm ca această ediție a Festivalului Filmului Francez din România să fie o ocazie pentru fiecare de a descoperi filme noi și de a întâlni artiști talentați, precum și de a celebra dragostea noastră comună pentru cinematografie.

Trăiască cinematografia și festival plăcut!

Julien Chiappone-Lucchesi
Consilier pentru cooperare și acțiune culturală

Director al Institutului Francez din România


Descoperiți acum programul complet al celei de-a 27-a ediții a Festivalului Filmului Francez în România pe site-ul festivalului: https://festivalff.ro/  

În perioada 15-26 martie, peste 110 proiecții de filme vor avea loc în cinematografe și spații culturale alternative din 13 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

În București, proiecțiile vor avea loc la cinematograful Elvire Popesco. Biletele sunt disponibile pe Eventbook (https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez) sau pot fi achiziționate direct de la casieria cinematografului.

Festivalul se va bucura, la București, de prezența unor invitați speciali precum Françoise Lebrun pentru prezentarea inedită a capodoperei lui Jean Eustache, La Maman et la Putain, Clément Cogitore, regizor și artist contemporan pentru proiecția filmului său Goutte d’or, Jean-Paul Salomé, regizorul filmului La Syndicaliste, proiectat la ceremonia de închidere a festivalului de la București, precum și scriitoarea Marie NDiaye, laureată a premiului Goncourt în 2009 pentru romanul „Trei femei puternice”, care a co-scris scenariul filmului Saint Omer de Alice Diop. 

Ediția din acest an a Festivalului Filmului Francez va cuprinde și o serie de evenimente speciale. Clubul Platforma Wolff va găzdui două afterparty-uri pe 17 și 25 martie, cu proiecții de filme experimentale care au fost selectate la festivalul Ars Electronica, însoțite de DJ seturi ale artiștilor francezi Kleo și Vitamine. 

Selecția din acest an include 32 de lungmetraje și scurtmetraje. Festivalul se deschide pe 15 martie la București cu comedia polițistă L’Innocent de Louis Garrel, prezentată în cadrul secțiunii emblematice a festivalului, Panorama, care cuprinde cele mai îndrăgite filme franceze recente. Din această secțiune vor face parte și alte filme apreciate de critici, filme care vor avea premiera națională în România, precum La Nuit du 12 de Dominik Moll, recent recompensat cu premiul César pentru cel mai bun film, care ne invită să urmărim ancheta poliției judiciare, lansată după uciderea unei tinere. În cadrul aceleiași secțiuni vor fi prezentate Revoir Paris de Alice Winocour, un film emoționant despre traumele victimelor atentatelor din noiembrie 2015, precum și Les Enfants des Autres de Rebecca Zlotowski, un lungmetraj dulce-amărui despre familie și dorința de a avea copii. De asemenea, publicul va putea descoperi Le Lycéen, cel mai recent film al lui Christophe Honoré, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția și urmărește trăirile emoționante ale unui adolescent care se confruntă cu pierderea tatălui său. În program figurează, de asemenea, La Syndicaliste de Jean-Paul Salomé, un thriller captivant bazat pe fapte reale, precum și comedia Le Nouveau Jouet de James Huth, cu Jamel Debbouze și Daniel Auteuil, și filme pentru publicul tânăr, precum La Petite Bande, de Pierre Salvadori.

În contextul aniversării a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, o secțiune specială intitulată Pépites francophones va prezenta filme premiate la festivaluri internaționale. Pe lângă filmul La Ligne de Ursula Meier, publicul va putea descoperi Dalva, al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot, care a obținut premiul Fipresci la Semaine de la Critique de la Cannes în 2022 și care spune cu delicatețe povestea unei tinere care încearcă să-și reconstruiască viața după ce a fost victima unui incest, Ashkal, un thriller de Youssef Chebbi, prezentat la Quinzaine des Cineastes în 2022, care se petrece în Tunis, și Si le vent tombe, de Nora Martirosyan, un film tensionat filmat în Nagorno-Karabah, un teritoriu în criză. Comedia Au revoir le bonheur, a regizorului canadian Ken Scott, completează selecția și prezintă reuniunea a patru frați care și-au pierdut tatăl. 

Competiția Tinere Talente – Lungmetraj va prezenta regizori debutanți talentați care concurează pentru Premiul Publicului. Clément Cogitore, cu filmul său Goutte d’or, oferă o viziune mistică și întunecată a unui cartier muncitoresc din Paris, în timp ce Héloïse Pelloquet prezintă La Passagère, un lungmetraj despre dragoste și dorință, în care rolul principal este interpretat remarcabil de Cécile de France. Competiția Tinere Talente – Scurtmetraj va prezenta cinci scurtmetraje realizate de noua generație de cineaști francezi. Acestea vor fi evaluate de un juriu format din tineri critici de film români: Iulia Necșulescu, Codrin Vasile și Ștefan Ristea.

În cadrul Focus Jean Eustache, două dintre capodoperele regizorului, La Maman et la Putain și Mes Petites Amoureuses, vor fi prezentate pentru prima dată publicului din România în copii restaurate. Aceasta va fi o ocazie de a descoperi sau redescoperi opera renumitului regizor francez, cunoscut pentru abordarea sa realistă și intimă a cinematografiei.

În fine, la București, cinematograful Elvire Popesco va găzdui pe 22 martie o dezbatere publică despre viitorul cinematografelor din România, organizată în parteneriat cu revista Films in Frame. Pe 23 martie, Carte blanche à la Fémis va prezenta cele mai bune scurtmetraje realizate de studenții uneia dintre cele mai renumite școli de film franceze. 

Spotul celei de-a 27-a ediții a FFF: https://youtu.be/QoLYS9UM9Rw https://youtu.be/QoLYS9UM9Rw 

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Inspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Alianța Franceză Suceava și Asociaţia K’Arte Târgu Mureş

Prezentat de Orange

Partener : Groupama

Parteneri instituționali : Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România, Ambasada Canadei în România, Ambasada Republicii Armenia în România, Forumul Cultural Austriac București, Ars Electronica

Parteneri media : TV5 Monde, Phoenix Media, RFI România, Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Internațional, IQads, Smark, Agerpres, RADOR, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Films in Frame, Zile și Nopți, Cinemap, Acoperișul de sticlă, Film Menu, Munteanu Recomandă

Voci feminine în cultură: genul de muzică sau genul în muzică

Le 25 mars l’Institut français de Roumanie lance une série de débats d’idées sur la place des femmes dans la culture, en Europe, et plus particulièrement en France et en Roumanie.

Ce premier opus, organisé dans l’Atrium de l’Institut français, de 18h00 à 19h30, se concentrera sur l’industrie et la création musicale.

Invitées :

  • Claire Bodin, directrice de l’association « Présence Compositrices » qui vise à revaloriser les œuvres des compositrices, à les jouer et les programmer en concert
  • Marie Buscatto, professeure en sociologie à l’Université Paris 1 Panthéon – Sorbonne, spécialisée dans les difficultés d’accès, de maintien et de promotion des femmes dans les mondes de l’art, notamment dans la musique jazz
  • Sabina Ulubeanu, compositrice de musique de chambre, de bandes originales de films ou encore de symphonies, et doctorante en musicologie (sujet de thèse : La fonction de la mémoire dans la construction du tempo musical »). Elle a co-fondé en 2011 le festival bucarestois InnerSound, dédié aux nouveaux talents.

Modératrice :

Entrée gratuite dans la limite des places disponibles.