Concurs Perec

Georges Perec este un scriitor francez care, în mișcarea modernistă, a încercat un experiment literar unic: scrierea unui întreg roman fără litera e. Acesta este ceea ce numim un roman lipogramatic (nu are „e”).

Provocarea pentru categoria „elevi” este de a scrie 5 propoziții în franceză fără litera „e”, dintre care fiecare trebuie să includă cele două cuvinte „Institut français”.

Pentru categoria „studenți”, provocarea este de a scrie fără litera „e” un text în limba franceză de maximum 800 de caractere promovând Institutul Francez din România al cărui Centenar îl vom sărbători la sfârșitul lunii mai 2024.

Textul poate, pe larg, să abordeze relațiile de prietenie franco-române vechi de un secol în domeniile universitar, academic, educațional, intelectual și cultural. Trebuie să aibă sens: nu este o juxtapunere de cuvinte sau propoziții fără legătură (inteligența artificială ChatGPT nu este capabilă să rezolve această provocare, de exemplu).

Se vor evalua calitatea propozițiilor, varietatea cuvintelor folosite și coerența în raport cu activitățile Institutului Francez. Evaluarea textelor va fi realizată de un juriu mixt (IFRo, Kyralina) în jurul datei de 27 mai, rezultatele urmând a fi anunțate pe 31 mai 2024.

Termen limită pentru trimiterea textelor: 20 mai 2024

Premiul I la categoria „studenți” constă intr-o bursă de stagiu lingvistic de două săptămâni în Franța, în perioada 14-27 iulie la Montpellier. Pentru categoria „elevi”, premiul I va consta într-un suport documentar pe 3 categorii (8-10 / 11-13 și 14-18), incluzând și cartea Dispariția în limba română pentru ultima categorie. Vor fi două premii pe categorie: premiul I și mențiune specială din partea juriului.

Pentru a participa, nu trebuie decât să completați formularul corespunzător categoriei dvs.

Pentru a accesa formularul pentru categoria de student:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeTtcLYcMFfk2qs8KlTNUJ0p-fh_Ii_N1yjlx3uV9Ynklav4A/viewform?usp=pp_url

Pentru a accesa formularul pentru categoria de elev:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSexWySvNpbnOto1gyXowdUTr05VWvTNcjrwaAdrk01O3Mna_w/viewform?usp=pp_url

Partener de proiect: Librăria Kyralina din București