Neige Sinno, căștigătoarea Premiului Goncourt România și Republica Moldova 2023

iunie 7, 2024

Pentru prima dată în istoria sa, Choix Goncourt România și Republica Moldova aduce în prim-plan o autoare moldoveană, pentru a aduce un omagiu țării invitate de onoare la Bookfest 2024 și recenta integrare a Republicii Moldova în Choix Goncourt.

La cea de-a unsprezecea ediție, Choix Goncourt România și Republica Moldova a avut onoarea de a fi organizat de Florence Noiville, autoare și redactor-șef al secțiunii Le Monde des livres, și Lorina Balteanu, autoare literară moldoveană.

Timp de două luni, peste 80 de studenți din șapte universități românești și două universități moldovenești au acceptat, cu profesionalism și entuziasm, provocarea de a citi cele 4 romane din a treia selecție a Academiei Goncourt. După ce au citit, analizat, comentat, schimbat opinii, argumentat și dezbătut, sub atenta supraveghere a staff-ului franco-moldovean, laureatul ediției 2023 a fost anunțat publicului larg pe 31 mai 2024 la Bookfest, în prezența atașatului cultural al Institutului Francez, Loïc Meuley.

După o dezbatere intensă, scriitoarea Neige Sinno a fost desemnată laureată a ediției 2023 pentru opera sa Triste tigre, publicată la editura P.O.L., care expune cel mai obscur tabu al societății noastre cu luciditate și inteligență, fără a lăsa loc pentru auto-compătimire.

Triste tigre, care a câștigat până în prezent Choix Goncourt în peste 20 de țări, va fi publicat pe piața românească în toamnă, la editura Trei. Cartea va apărea în colecția Anansi, condusă de Bogdan-Alexandru Stănescu, cu traducerea Svetlanei Cârstean.

Colecția include deja în catalogul său autori și autoare precum Annie Ernaux, Leïla Slimani, William S. Burroughs.

Publicarea cărții pe piața românească a fost, de asemenea, susținută de programul de ajutor pentru publicare (PAP) al Institutului Francez; acest program faciliteazaă publicarea lucrărilor care explorează tematici sociale de actualitate și promovează noile genuri literare.

O colaborare interuniversitară la nivel național susținută de Institutul Francez din România

Acest proiect organizat de Institutul Francez din România și susținut, în special, de scena literară românească, este rodul unei colaborări interuniversitare la nivel național, având drept scop pregătirea studenților pentru studiul critic al operelor de literatură contemporană în limba franceză.

Se bazează pe:

  • participarea a șapte universități din România (București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara) și a două universități din Republica Moldova (Chișinău);
  • constituirea unui juriu de aproximativ zece studenți în cadrul fiecărui departament de franceză identificat;
  • punerea operelor la dispoziția membrilor juriilor;
  • un proces de selecție și critică realizat de juriile care, sub îndrumarea cadrelor didactice coordonatoare, trebuie să selecteze o operă dintre titlurile celei de-a treia selecții a Academiei Goncourt;
  • desemnarea în cadrul fiecărui juriu a unui președinte care va reprezenta și argumenta selecția sa în ziua deliberărilor la București;
  • pregătirea prezentării prin publicări sau lecturi publice din partea studenților și un proces de contextualizare a temei Premiului Goncourt de către echipa didactică și/sau lectori;
  • desemnarea de către Institutul Francez din București a unui Președinte de onoare dintre marile figuri ale peisajului editorial și literar românesc;
  • invitația adresată de Institutul Francez din România unui autor sau autoare francez/ă – tradițional, laureatul/laureata anului precedent – pentru a supraveghea evenimentul și deliberările juriului Choix Goncourt România.

Criticile juriilor