«Speeding Up Slow Fashion»: Apel la proiecte pentru cea de-a 13-a ediție a Întâlnirilor Europene din Transilvania

Ambasada Franței în România lansează cea de-a treisprezecea ediție a Întâlnirilor Europene din Transilvania, care va avea loc vineri, 19 aprilie 2024, pe tema modei responsabile. Scopul acestui eveniment este de a susține și promova inițiativele de combatere a deșeurilor textile și a exceselor fast fashion, de a încuraja includerea acestora în elaborarea politicilor publice și de a consolida cooperarea franco-română pe această temă.

Scopul acestui apel de proiecte este de a invita părțile interesate (cetățeni, asociații, tineri antreprenori, etc.) să prezinte un proiect pe această temă. O preselecție de maximum 8-10 proiecte va fi efectuată între 26 februarie și 1 martie, după care va fi stabilit un program de mentorat pentru proiectele preselectate. Aceste proiecte vor fi prezentate în cadrul Întâlnirilor Europene Transilvania, care vor avea loc la Cluj-Napoca în data de 19 aprilie, iar juriul va selecta apoi câștigătorii, care vor primi sprijin tehnic și/sau financiar pentru a-și implementa proiectul.

Context și obiective

De câțiva ani, Întalnirile Europene din Transilvania explorează dinamica locală a dezvoltării durabile. De asemenea, acestea se angajează să dezvolte o comunitate franco-română de actori pe tema tranziției ecologice și a dezvoltării locale, să promoveze inițiativele tinerilor antreprenori și inovatori cu privire la aceste aspecte. Scopul evenimentului din acest an, dedicat modei sustenabile, este de a sensibiliza publicul cu privire la problemele legate de poluarea textilă și de a prezenta alternativele care există la fast fashion.

Modalități de mentorat

O preselecție de maximum 8-10 proiecte va fi efectuată între 26 februarie și 1 martie.

Fiecare participant preselectat va fi apoi însoțit de un mentor român sau francez (autorități locale, consultanți, instituții, cadre universitare, companii, etc.) desemnat de Ambasadă.

Un minim de trei sesiuni de discuții (online) trebuie să fie convenite între 1 martie și 18 aprilie 2024, pe baza unui calendar stabilit între mentor și responsabilul de proiect

Provocări

Proiectele trebuie să abordeze una sau mai multe dintre provocările enumărate mai jos (proiectele pot fi transversale):

 • Provocarea #1 Reducerea amprentei de carbon a produselor textile: Crearea de articole vestimentare și alte accesorii de modă care sunt mai ușor de reciclat și consumă mai puțin CO2.
  • Dezvoltați materiale inovatoare, metode de producție durabile sau modele de design care să reducă la minimum deșeurile textile.
 • Provocarea #2 Economia circulară în domeniul modei: Dezvoltarea practicilor de modă circulară prin încurajarea colectării, reparării, reutilizării și revânzării hainelor.
  • Propuneți idei inovatoare pentru extinderea duratei de viață a hainelor sau pentru a crea sisteme eficiente de colectare și redistribuire.
 • Provocarea #3 Transparența și trasabilitate: Stimularea inovației în ceea ce privește transparența în lanțul de aprovizionare în domeniul modei.
  • Dezvoltați tehnologii care să permită consumatorilor să urmărească originea hainelor, de la fabrica de producție până în magazin, precum și amprenta ecologică a acestora.

Structuri și activități eligibile

Apelul la propuneri de proiecte se adresează actorilor independenți/individuali, precum și organizațiilor neguvernamentale înregistrate în România, și care implementează proiecte pe teritoriul României. O organizație poate depune un singur proiect în cadrul acestui apel.

Proiectele se pot axa pe tehnologii sau procese de producție, pe noi materiale sau modele de afaceri, pe activități de sensibilizare sau pe orice alte inovații în conformitate cu tema acestui apel la propuneri de proiecte.

Temele abordate se vor înscrie, în mod ideal, într-o perspectivă europeană, prin căutarea de parteneriate cu organizații neguvernamentale europene și, în special, franceze.

Cuantum financiar și modalitățile grantului

Câștigătorii vor primi asistență tehnică și/sau financiară pentu a-i ajuta să își finalizeze proiectul. Sprijinul respectiv va fi în valoare de 1 500 EUR (locul 1), 1 000 EUR (locul 2) și 500 EUR (locul 3).

Formular de candidatură

Pentru a participa, candidații trebuie să completeze formularul de candidatură și să atașeze un calendar provizoriu al proiectului în format PDF.

În măsura posibilităților, candidații trebuie să completeze întregul formular în limba franceză sau engleză.

Criterii de selecție

Preselecția și selecția finală (pe 19 aprilie) vor fi realizate de un juriu, pe baza următoarelor criterii:

 • relevanța proiectului în raport cu tema cererii de proiecte și cu provocările enunțate;
 • caracterul inovator și original al proiectului;
 • caracterul replicabil al proiectului;
 • impactul potențial al proiectului;
 • gradul de implicare / angajamentul liderului și al membrilor echipei de proiect.

Decizia juriului este suverană.

Date de contact și informații suplimentare

Dosarele de candidatură trebuie să fie completate, până joi, 29 februarie 2024 (inclusiv).

Aplicanții au responsabilitatea de a se asigura de obținerea confirmării de primire a dosarului.

Pentru orice întrebări complementare, puteți contacta Serviciul de Cooperare și Acțiune Culturală al Ambasadei Franței în România: gouvernance@institutfrancais.ro / + 40 (0) 374 125 263.