Re:stART

REstART

Expoziție Art Mirror

25 martie – 9 aprilie

Artiști: Cristina Cantemir, Mihaela Vanca, Ana Coroi, Ioana Man, Roxana Oroian
Curator: Lina Țărmure

În vria unei constante dezvoltări a omenirii, ne-am asumat tot felul de obiecte, unelte realizate din materiale a căror destinație reprezintă o folosință unică, sau a căror viață a fost menită ca fiind una de scurtă durată. Mult timp nu s-a pus accentul pe subiectul ecologiei, grija față de planetă considerându-se un obicei din oficiu, de bun simț; totuși, urmările indiferenței și a lipsei educației ecologice se resimt și trebuie luate măsuri. România are lacune mari în ceea ce privește gropile de gunoi – suntem o țară care importăm deșeuri pentru profit, însă numărul locurilor în care acestea ar trebui să fie reciclate, incinerate este în continuă scădere, dată fiind lipsa autorizațiilor și neracordarea acestora la condițiile impuse de Uniunea Europeană. Drept urmare, există zone care prezintă grade de poluare cu mult peste limita normală – în București s-au raportat depășiri de 754% a particulelor în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni, fapt ce a rezultat la cantitatea de 189 de micrograme pe metrul cub, față de limita maximă de 25 de micrograme pe metrul cub admisă de Organizația Mondială a Sănătății. Depozitarea incorectă a deșeurilor, lipsa selectivității în procesul de stocare și de preluare a acestora, procentul mult prea mic de reciclare, refolosință, refuncționalizare a obiectelor utilizate, toate sunt motive pentru care ne-am adus în punctul în care inhalăm aer toxic.
Totuși, există soluții, iar schimbarea provine din cele mai mici gesturi, obiceiuri. Pe lângă conștientizarea problemei și asumarea unui stil de viață sustenabil, avem nevoie și de entități care să militeze, respectiv să practice lucruri care vizează durabilitatea.
Art Mirror este un exemplu în acest sens, asociația exercitând diferite obiceiuri folositoare pentru mediu, rezultatele fiind expuse în spații clujene: adunarea distinctelor resturi de plastic din contexte medicale, a dopurilor de plută din restaurante, a deșeurilor de sticlă rămase în urma tăierii geamurilor la diverse dimensiuni, colectarea CD-urilor inutile etc. În ultima vreme, echipa își asumă și un rol formator al publicului – postarea unor filmulețe on-line, în care ne învață cum să realizăm acasă diferite procese precum reciclarea hârtiei sau transformarea sticlelor în obiecte folositoare căminului.
Tu ce faci pentru mediu?