Concert L’Athénée

Sărbătorim prietenia franco-română (și) prin muzica clasică.

De mai multe secole, Franța și România sunt unite de un destin comun în constantă evoluție, având limbi latine ca punte de legătură, intelectuali și artiști în permanentă interacțiune și multe intersectări de-a lungul istoriei.

Marcați de bogatul și inovatorul program al Sezonului Franța-România 2019, violoniștii Elie Hackel și Laurențiu Stoian au fondat în ianuarie 2022 ansamblul de cameră „L’Athénée”. Sarah Nemțanu, în prezent vioară solo în cadrul Orchestrei Naționale a Franței și Christophe Giovaninetti, fost prim solist al cvartetului Ysaÿe sunt mentorii acestui proaspăt proiect franco-român. Reunind tinere talente formate în cele mai bune conservatoare de muzică din Europa, „L’Athénée” explorează și aduce în prim plan opere ale compozitorilor francezi din Belle Époque și pe cele ale lui George Enescu. Dincolo de distincția dintre muzica savantă și cea populară, „L’Athénée” țese un fir al orientării sale artistice între subtilele ornamente ale folclorului românesc și armoniile impresioniste rafinate ale Parisului anilor 1900. Figura lui George Enescu, care a legat în permanență Estul de Vest prin parcursul său artistic, constituie pentru ei o sursă majoră de inspirație, căreia doresc să îi aducă un omagiu prin crearea acestui ansamblu. Acest concert este încununarea primei rezidențe muzicale a ansamblului de cameră „L’Athénée” în orașul Cluj-Napoca. Programul serii amintește dubla identitate maghiară și românească a orașului prin operele unor compozitori majori din cele două țări. Chestiunea modernității limbajelor este abordată în mod foarte diferit de la o piesă la cealaltă. La Bartók și Dohnányi, ritmurile și melodiile folclorice sunt asumate și vin să depășească tradiția tonală a căror urmași sunt. Sonata pentru vioară și violoncel dedicată lui Claude Debussy exprimă subtilele linii impresioniste dragi compozitorilor francezi de la începuturile secolului XX. În fine, ca o sinteză magistrală, primul cvartet de Enescu impresionează prin densitatea expresivă, reveria folclorică și excepționala îndrăzneală.

Program:
Duo-uri pentru 2 viori de Béla Bartók
Serenadă în Do major op. 10 de Ernő Dohnányi
Sonată pentru vioară și violoncel, tema 1-a și a 3-a de Maurice Ravel
—
Cvartet pentru coarde nr. 1 în Mi bemol major op. 22 de George Enescu

Viori: Elie Hackel, Laurentiu Stoian | violă: Guillaume Florès | violoncel: Michał Balas

  Elie Hackel, violonist
Muzician pasionat și eclectic, Elie Hackel s-a născut în 2000 la Haguenau, unde și-a început studiile muzicale la vârsta de 6 ani. În 2010 și-a continuat studiile la CRR din Paris, iar din 2017 la CNSMDP, în clasa lui Jean Marc Phillips, iar în prezent lucrează alături de Svetlin Roussev și Pierre Colombet.
De-a lungul carierei sale, Elie a participat la numeroase academii și cursuri de măiestrie, unde a beneficiat de sfaturile unor artiști de renume internațional. În 2017, a fost invitat de Academia Europeană de Muzică de Cameră a Festivalului Pablo Casals să studieze cvartetul de coarde cu Cvartetul Artis. Elie Hackel este membru al promoției „Ceaikovski” a Academiei Muzicale Philippe Jaroussky 2021-2022 și laureat al Academiei Orchestrei de Cameră din Paris și al Orchestrei Filarmonice Radio France. Este, de asemenea, laureat al Fundației Société Générale „C’est vous l’avenir” pentru anul 2022-2023.
În același timp, gustul său nemăsurat pentru folclorul est-european îl determină să întreprindă proiecte muzicale interesante.
Înregistrare video

  Laurențiu Stoian, violonist
Laurențiu Stoian s-a născut în 2002, la Haguenau, într-o familie de muzicieni. Primele lecții de vioară le-a primit de la tatăl său, Marius Stoian, la vârsta de 7 ani. În septembrie 2014 a devenit elevul profesoarei Aline Zeller de la Conservatorul din Strasbourg și a luat în mod regulat lecții particulare cu profesoara Ayako Tanaka din Paris (prim-solist violonist al Orchestrei Filarmonice din Lille). În septembrie 2018 s-a alăturat clasei profesoarei Samika Honda (solist al Orchestrei Filarmonicii din Strasbourg) la Conservatorul din Strasbourg.
După absolvirea Conservatorului din Strasbourg, și-a început studiile de licență la Basel, în Elveția, sub conducerea Adelinei Oprean. În anul următor, Laurențiu a obținut premiul I și premiul special pentru interpretarea unei lucrări de George Enescu la Concursul Internațional de vioară „Modest Iftinchi” de la București.
Înregistrare video

  Guillaume Florès, violă
Născut în Franța în 1999, Guillaume Florès a crescut într-o ambianță muzicală bogată în cadrul familiei sale. La început a cântat la vioară, apoi a descoperit viola în urma unei întâlniri cu Garth Knox. Sedus de sonoritatea intimă și caldă precum și de rolul important al acestui instrument în muzica de cameră, începe să studieze în clasa profesoarei Claire Merlet. În prezent studiază la Conservatorul Național Superior din Paris, în clasa lui David Gaillard. A fost de asemenea îndrumat de Máté Szűcs, Françoise Gnéri, Nicolas Bône, Sabine Toutain și Claire Désert. În 2018, câștigă locul al doilea la Concursul internațional pentru tineri violiști.

  Michał Balas, violoncelist
Michał Balas s-a născut în 2001, este violoncelist și student la Academia de Muzică din Basel și la Academia de Muzică din Łódź. Studiază cu profesorii Danjulo Ishizaka și Stanisław Firlej.
Este un solist activ, muzician de cameră și câștigător a numeroase concursuri de violoncel. Printre succesele sale recente se numără: Marele Premiu la Concursul CEA pentru violoncel din Varșovia (2019); premiul I și un premiu special pentru o lucrare obligatorie la Concursul Internațional Johansen pentru tineri interpreți de coarde de la Washington DC (2018); premiul I la Concursul internațional pentru violoncel Wiłkomirski din Poznań (2018). În 2021, a primit Marele Premiu la Concursul de violoncel Dominik Połoński din Łódź. La acest concurs a fost numit „Personalitatea violoncelistă a anului 2021” în Polonia. În același an, a fost nominalizat de Institutul Național de Muzică și Dans pentru premiul „Corifeu al muzicii poloneze” în categoria „Descoperirea anului”.
A cântat cu orchestre simfonice și de cameră precum Sinfonia Iuventus, Apollo Orchestra, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, precum și cu orchestrele filarmonice din Cracovia, Rzeszów, Kielce și Kalisz.
Înregistrare video