E = Mvinay

Michel Vinay

Michel Vinay

12–23 martie 2021

Viața mea e făcută din întâlniri. În munca mea de artist e la fel. Înainte de toate, obiectul îmi dă ideea. Întâlnesc un obiect care îmi spune ceva, îl deturnez de la înțelesul cotidian ca să-l transform într-o operă de artă. Adeseori nu e nevoie de mare lucru ca să ne bucurăm și să visăm. Când creez, îmi interzic tergiversările intelectuale prea poluante. Îmi place să păstrez în lucrările mele spontaneitatea dragostei fulgerătoare stârnită de prima întâlnire cu obiectul.

Michel Vinay s-a născut în 1946 la Lyon, Franța, și a studiat la École des Beaux-Arts din același oraș, lucrând apoi ca designer de modele de imprimeuri pentru Fabrica de Mătase din Lyon. S-a instalat apoi în Franche-Comté, unde a lucrat în atelierul propriu ca restaurator de mobilier și obiecte de artă. Din anul 2000 trăiește în România, la Livezile (jud. Bistrița-Năsăud). A cumpărat acolo o casă săsească pe care încearcă să o restaureze și a adoptat un copil. România este țara care i-a redat bucuria de a trăi, i-a oferit un cămin și o familie, i-a îndeplinit dorința de a fi părinte. Acum este un bunic fericit.
A avut numeroase expoziții în Franța (la Lyon, Belfort, Besançon, Pontarlier, Montbéliard) dar mai ales în România, la Bistrița și în București.