In This Embrace of Yours, I’ll Only Find the Unwillingness to Hear

Simona Tudose

Curator Xenia Tinca

28 septembrie – 13 octombrie, La Cave
Vernisaj: 28 septembrie ora 18.00
Program de vizitare: luni–vineri, 10–17

In This Embrace of Yours, I’ll Only Find the Unwillingness to Hear este un proiect artistic al Simonei Tudose care încorporează vizual o perspectivă asupra identității feminine contemporane. Într-o perioadă și într-un context social și cultural în care tema sau ideea iubirii ajung adesea să fie utilizate ca instrumente consumeriste, polaritatea feminin – masculin ajunge să fie tensionată,  iar relațiile stabilite pe axa acestei polarități ajung frecvent să fie defectuoase.

Un partener, o familie, iubirea care să se împlinească în relație continuă să fie idealuri sau dorințe autentice și profunde ale individului contemporan. Ele riscă însă să fie intangibile, deformate sau deturnate de suprasaturarea contemporană a spațiului public, dar inevitabil și a spațiilor mentale individuale, cu standarde schimbătoare și arbitrare vehiculate în social media, de ideologie politică, de așteptări sociale sau culturale nerealiste sau sufocante. Pornind de la asemenea realități, lucrările Simonei Tudose vorbesc despre partea întunecată a ceea ce se înțelege prin iubire, de multe ori în mod bizar sau superficial, despre gânduri nespuse și dorințe cu grijă ascunse, despre persistența stereotipurilor și prejudecăților ce influențează semnificativ percepțiile contemporane asupra identității feminine și a rolurilor relaționale ale femeii.

Lucrările sale nu sunt însă sumbre sau agresive și se feresc de ilustrarea explicită a problemelor sociale și culturale de felul discriminării de gen, violenței domestice, agresiunea emoțională sau fizică, toate fiind parte din acea parte întunecată a iubirii deformat înțelese și uneori monstruos invocate. Dimpotrivă, artista folosește pasteluri și tonuri neon, sugerând astfel, vizual spectaculos, tocmai contrastul dintre suprafața aparent strălucitoare și substraturile dureroase, dintre avatarurile identitare sclipitoare și adâncul suferinței feminine.

 

Simona Tudose, născută în 1996, este un artist vizual care locuiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. În prezent este student doctorand în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, de unde a urmat și nivelul de licență și masterat în Pictură.

A expus lucrări la Cluj-Napoca, București, Bari, Lecce și Roma, Italia, iar următoarea ei lucrare va fi expusă la Trbovlje, Slovenia, în cadrul Festivalului de Artă Speculum Artium din 2023, în cadrul căruia artista va prezenta prima ei piesă de artă participativă new-media, încorporând astfel și A.I.-generative art în abilitățile sale.

Cu picturi care descriu ideea de dragoste puternic influențată de mainstream și cultura pop, practica ei artistică are drept motivație prezentarea multiplelor încercări confesionale ale individului contemporan îndrăgostit, aspectele negative recent dobândite în universal cuplului și afișarea unei abordări sincere a relațiilor amoroase de astăzi în fața publicului.