La main, le visible et la lumière

Conferință susținută de Anca Vasiliu

13 octombrie | ora 11 | mediateca Institutului Francez

În cadrul colocviului organizat în onoarea Doamnei Anca Vasiliu, Doctor honoris causa al Universității Babeș-Bolyai, laureată a Marelui Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze

Conferință în limba franceză va fi urmată de intervenții în limba română din partea invitaților:

Raluca Bujor (Univ. din București), Alexandru Tofan (UAIC Iași), Florin Crîșmăreanu (UAIC Iași), Claudiu Mesaros (UVT Timișoara), Mihai Maci (Universitatea din Oradea), Vlad Țoca (UAD Cluj), Bogdan Iacob (UAD Cluj) ,Adrian Papahagi (UBB Cluj), Virgil Ciomos (UBB Cluj), Alexandra Baneu (UBB Cluj) Soos Amalia (UBB Cluj) Mihai Maga (UBB Cluj), Vlad Ile (UBB Cluj), Andrei Marinca (UBB Cluj), Ioana Curut (UBB Cluj).

Moderator: Alexander Baumgarten (UBB Cluj).

      Anca Vasiliu, născută în 1957 la București, este o personalitate de referință în domeniul studierii filosofiei antice, care trăiește de peste două decenii în Franța. După absolvirea studiilor la Colegiul Sf. Sava și la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, s-a dedicat cercetării și predării filosofiei. Ca cercetătoare la CNRS și profesor universitar la Paris IV Sorbonne, Anca Vasiliu a contribuit semnificativ la dezvoltarea studiilor în domeniul filosofiei antice. Prin publicațiile sale, coordonarea proiectelor de cercetare și implicarea în comisii academice, a devenit un lider în domeniu și o voce apreciată internațional. În prezent, Anca Vasiliu este recunoscută pentru contribuțiile sale în filosofie și pe date de 12 octombrie anul curent va fi distinsă cu titlul de Doctor Honoris Causa de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În anul 2022 a primit Marele Premiu pentru Filosofie al Academiei Franceze.