Portret Ligeti, proiecții de filme documentare

Ligeti Festival Transylvania

Cinema Arta | sâmbătă, 27 mai | de la ora 16:30

Bilete aici

Institutul Francez se asociază Festivalului Ligeti Transylvania pentru a aduce la Cluj-Napoca în premieră două filme documentare de referință dedicate vieții și operei compozitorului György Ligeti! Ambele pelicule sunt produse de Abacaris Films, Franța: György Ligeti Portrait și Trois Études pour Piano, ultimul fiind realizat cu implicarea pianistului francez Pierre-Laurent Aimard. Documentarele vor fi prezentate publicului clujean de către muzicologul Louise Duchesneau, fosta asistentă a lui Ligeti și Arnaud de Mezamat, producătorul celor două filme. Acest eveniment pune în lumină aspecte necunoscute ale creației și biografiei compozitorului.

Louise Duchesneau a studiat pianul și muzicologia la Ottawa și Montreal precum și la Universitatea de Hamburg, unde a și predat timp de mai mulți ani. Din 1983 până în 2005 a fost asistenta lui György Ligeti. În 2006-7 a făcut parte din echipa lui Kent Nagano în cadrul Orchestrei simfonice din Montreal. După întoarcerea în Germania în 2008, a lucrat ca și autoare și traducătoare independentă. Alături de Wolfgang Marx, a co-editat lucrarea György Ligeti : Of Foreign Lands and Strange Sounds (Woodbridge : Boydell & Brewer, 2011).

După studii de litere și de drept, Arnaud de Mezamat a lucrat timp de mai mulți ani în domeniul artelor spectacolului (teatu și apoi muzică alături de Pierre Boulez), dezvoltându-și în același timp o practică artistică personală în domeniul fotografiei și al picturii. De peste treizeci de ani, lucrează ca autor/regizor și semnează douăzeci de filme documentare ale căror tematici sunt orientate spre domeniul artelor (muzică, arte plastice, literatură), chestiuni sociale, psihanaliză și mărturii. Este producător și a fondat în 2007 platforma www.film-documentaire.fr pe care o și conduce. În mod punctual activează și ca profesor în domeniul filmului documentar.