Luna Noiembrie, dedicată evoluției digitale la Institutul Francez

Cu un pas mai aproape de sfârșitul de an, luna noiembrie se transformă într-un bun prilej de reflecție cu privire la viitor și la transformările sale, cu atât mai mult cu cât inovațiile tehnologice ocupă un loc din ce în ce mai important în viețile noastre.

Din 2017, Institutul Francez și rețeaua sa culturală franceză din străinătate dedică întreaga lună noiembrie promovării inovației și culturii digitale, prin evenimente desfășurate peste tot în lume. Această sărbătoare, intitulată Novembre Numérique – Noiembrie Digital pune în discuție locul pe care îl ocupă tehnologia digitală în societatea contemporană. Noiembrie devine luna explorării de noi teritorii în care poate fi utilizată inovația din domeniul digital (numérique în franceză), luna descoperirii bogăției și diversității creației digitale, de la realitatea virtuală la jocuri video și media, de la teatru imersiv la muzică interactivă, de la educație digitală la antreprenoriat, de la artă la noi forme de narațiune digitală și online — cu alte cuvinte noiembrie este luna inovației franceze în domeniul creației digitale.

Programul Noiembrie digital al Institutului Francez din România la Cluj

Atelierul Pam Pam „Magia lui Axel”

10 noiembrie | ora 16:30 | mediatecă
Atelier pentru copii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani.
Preț: 25 lei

O îmbinare perfectă între carte și lumea digitală, o aventură care te va purta într-o călătorie prin spațiu și timp, de pe fundul mării până sus printre stele, prin savană sau departe în orașul viitorului!
Zburați alături de Axel peste paginile cărții și descoperiți minunățiile planetei noastre!
Totul prinde viață ca prin magie datorită realității augmentate!


Expoziția colectivă „Simulările unui viitor posibil”

17 noiembrie – 2 decembrie | La Cave
Vernisaj: 17 noiembrie, ora 18:30
Orele de vizitare: Luni-vineri, 10:00-17:00

Artiști: Dona Arnakis, Andrei Arion, Alexandru Cartuș, Andreea Ioniță, Ionuț Dragoș, Bogdan Matei, Andrei Neciu, Andrei Pituț
Curatorul expoziției : Georgia Țidorescu

Expoziția urmărește ilustrarea unui viitor posibil, autoreferențial, ce se raporteză la evoluția lumii aflată într-o perioadă de suspensie, o simulare a unui viitor ambiguu, care nu oferă o sondare reală a celor deja întâmplate, ci mai degrabă o analiză critică a modului în care coabităm. Situația imaginată  pune la îndoială calitatea acțiunii ecologice de mâine. Cum ne raportăm la non-acțiunile de astăzi, sperând într-un viitor propice de mâine? Reușim să falsificăm un viitor înscris într-o direcție ecologică? Simulări ale unui viitor posibil descrie toate aceastea amintite printr-o serie de lucrări ale unor artiști al căror demers funcționează între chestionarea statutului obiectului de artă, memoria colectivă, raportarea la tradiții, istoria și ecologia.


Les Loges / Cabinele la Festivalul de Teatru „Interferențe”

17-27 noiembrie | Teatrul Maghiar de Stat Cluj

În cadrul Festivalului Internațional Interferențe organizat de Teatrul Maghiar din Cluj, Institutul Francez din România la Cluj-Napoca  prezintă instalația imersivă Les Loges, de Joris Matthieu și Nicolas Boudier cu Compania Haut et Court. Produs de Teatrul  Nouvelle Génération, Centrul teatral național din Lyon, acest dispozitiv destinat unui spectator / unei spectatoare, aflat la confluența dintre creația digitală și medierea, își propune să promoveze descoperirea scrierilor dramatice contemporane, printr-o experiență digitală sensibilă. Luând loc în Les Loges, vizitatorul se instalează  pentru a trăi o întrevedere de câteva minute cu un/o interpret(ă) virtual(ă) , care îl va cufundaîn intimitatea unui text teatral francez.

Ediția din 2022 a festivalului Interferențe, cu tema Teamă / Speranță, cuprinde 14 trupe de teatru din 9 țări. În program se regăsesc 5 spectacole francofone. Descoperiți programul complet.