Săptămâna Franței la Cluj-Napoca

Deschidem Săptămâna Franței chiar la Institutul Francez prin vernisajul unei expoziții dedicate împlinirii a 100 de ani de Institut Francez în România (ilustrații de Anna Benczédi și Maria Surducan) și prin prezentarea, în galeria La Cave, a unui film artistic inspirat de ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice, găzduite anul acesta la Paris, realizat de artista franceză Pauline Bastard și prezentată în ianuarie 2024 la Centrul Pompidou.


8–12 iulie, 10:00–17:00, La Cave

Ceremonia ceremoniilor de Pauline Bastard • 2023 • 63 min.
Recrearea unei ceremonii de deschidere a Jocurilor Olimpice la scara unui cartier din Paris.


Expoziție – vernisaj luni, 8 iulie, ora 18:00, curtea Institutului Francez

Pagini ilustrate din povestea de 100 de ani a Institutului Francez din România  1924 – 2024

Illustrații: Anna Benczédi și Maria Surducan
Concept curatorial și text: Cristina Stoenescu
Design: Paula Rusu

Momente istorice şi detalii mai puţin cunoscute din existenţa Institutului, de la înfiinţarea sa, în 1924 la București, până în zilele noastre, sunt readuse la viaţă de expoziţia organizată sub forma unui roman grafic, în curtea interioară a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca.


Miercuri, 10 iulie, ora 16:30, mediateca Institutului Francez

Paris en pyjamarama – atelier pentru copii între 3–7 ani

Cei mici sunt invitați să descopere locuri emblematice din Paris prin imagini care se animă ca prin magie!
Tarif: 25 lei.
Informații și înscrieri: mediatheque.cluj@institutfrancais.ro | 0748 117 939


Joi, 11 iulie, ora 17:30, Casino – Parcul Central

Recepție cu ocazia Zilei naționale a Franței

500 de invitați din mediul academic, cultural, administrativ și de afaceri sunt așteptați la această întâlnire anuală de celebrare a Zilei Naționale a Republicii Franceze. La eveniment va fi prezent și domnul Julien Chiappone-Lucchesi, consilier cultural și de cooperare al Ambasadei Franței în România și Director al Institutului Francez din România.
Acces exclusiv pe bază de invitație.

Eveniment co-organizat de Institutul Francez, Clubul Francofon de Afaceri din Cluj și Ambasada Franței


Vineri, 12 iulie, cinema Arta
În contextul jocurilor Olimpice de la Paris, vă prezentăm două filme cu tematică sportivă la cinema Arta cu intrare la prețul special de 10 lei.

18:30

R. Charlène Favier • 2020 • dramă • 90 min. • 16+

Lyz, în vârstă de 15 ani, tocmai a fost admisă la o prestigioasă școală din Alpii francezi, renumită pentru pregătirea schiorilor de performanță. Fred, fost campion, acum antrenor, decide să parieze totul pe noua sa elevă. Lyz va trebui să suporte mai mult decât presiunea fizică și emoțională a antrenamentului. Pe măsură ce victoriile în competiții se acumulează, ea cade sub influența absolută a lui Fred

Trailer

Bilete

20:30

R. Virginie Verrier • 2023 • dramă, biopic • 96 min. • 13+

Marinette Pichon e una dintre cele mai mari vedete de fotbal feminin din lume, iar filmul îi prezintă viața, de la copilăria marcată de un tată violent la povara de a-și anunța sexualitatea. Aceasta e povestea vieții unei femei, a unei luptătoare, o odă fără compromisuri adusă libertății.

Trailer

Bilete