Transilvania International Dance Festival

Institutul Francez este partener al primei ediții a OM – Transilvania International Dance Festival care regrupează spectacole, ateliere, expoziții, filme și dezbateri sub tema „ritm comun”.

Lansat de Centrul coregrafic OM, festivalul se desfășoară la Cluj-Napoca între 10 și 13 octombrie și onorează dimensiunea colectivă și socială a dansului contemporan, dorind să așeze într-o nouă perspectivă procesul de creare a acestui tip de mișcare în spațiu și timp.

Nu ratați în 12 octombrie un spectacol excepțional al Companiei Kazydance veniți din îndepărtata insulă franceză Mayotte, cu susținerea Direcției pentru afaceri culturale Mayotte a Ministerului francez al culturii.

De asemenea, la cinema Arta, vă propunem două filme franceze despre dans.

Program, bilete și detalii: omdancefestival.ro

Indiile galante (Indes galantes)

11 octombrie  |  18:00-20:00  |  Cinema Arta
Bilete

1h48 – Franța – 2021

Regizor: Philippe Béziat

O experienţă inedită pentru 30 dansatori de hip-hop, krump, break şi vogue. Şi o premieră pentru regizorul Clément Cogitore, coregraful Bintou Dembélé şi Opera Bastille din Paris. Această simbioză a dansului urban cu opera reinventează capodopera barocă a lui Jean-Philippe Rameau, Indiile galante. De la repetiţii la spectacole publice, iată o aventură ieşită din comun: poate o nouă generaţie de artişti să ia cu asalt Bastilia de azi?

Trailer

Shido

12 octombrie  |  18:00 – 19:00  |  ZIZ, str. Paris nr. 5
Bilete

Produs de Compania Kazyadance, Franța

Coregrafie și artist: Alifeyini Mohamed – Lil’cé

Cu acest prim solo venind direct din Mayotte, Lil’cé își plasează corpul ca obiect de cercetare. El revizitează simțurile, gesturile, sunetele și vibrațiile corporale pentru a încerca să perceapă corporalitatea fratelui său autist. Lil’cé ne duce la margini pentru a explora o altă modalitate de a fi în lume. Pe parcursul acestui solo visceral, dansatorul revizitează momentele repetitive ale unei vieți izolate de orice existență socială, pentru a experimenta un corp prins în mai multe dimensiuni – spațială, psihologică și fizică. Între transă și uimire, el se lasă traversat de curenți iluzorii, luptând cu forțe invizibile care îl depășesc. Pentru a încerca să se reconecteze cu lumea, își așază și mișcă corpul în echilibru instabil pe pietre, în diferite realități spațio-temporale. În această stare primară astfel invocată, coregraful își urmărește și propriile defecte, contradicții și fragilități.

Cu susținerea: Mayotte, DRAJES Mayotte, Autisme Mayotte, Académie de Mayotte, Ministère de la Culture, Ministère des Outre-mer
Co-producție: Manège, scène nationale – Reims, L’échangeur – CDCN – Hauts-de-France, Lalanbik, centre de développement chorégraphique – Océan Indien, cu sprijinul specific al ONDA

Dacă ar fi dragoste (Si c’était de l’amour)

12 octombrie  |  20:00-21:30  |  Cinema Arta
Bilete

Un documentar bazat pe spectacolul de dans Crowd de Gisèle Vienne

82 min – Franța – 2020

Regizor: Patric Chiha

Cincisprezece tineri dansatori de origini și orizonturi diferite sunt în turneu cu „Crowd”, piesa de dans epică a lui Gisèle Vienne, care explorează scena rave a anilor ’90. Din teatru în teatru, lucrarea se transformă în relații ciudate și intime. Contaminează scena viața reală – sau invers? O călătorie tulburătoare care explorează nopțile noastre, petrecerile noastre, iubirile noastre.

Trailer