Lifelike: Invoking Ghosts

Ioana Țurcan și Pablo Ramírez

Curator: Xenia Tinca

28 iunie – 11 iulie | La Cave | Institutul Francez
Vernisaj: 28 iunie, ora 18

Program de vizitare: luni–vineri, 10–17

Proiectul Lifelike: Invoking Ghosts al Ioanei Țurcan și al lui Pablo Ramírez utilizează medii precum video, fotografie și obiect, creând instalații site-specific pentru a chestiona conceptual și a oferi o narațiune vizuală complexă, cu inflexiuni lirice, despre practici și comportamente umane care trădează o atitudine asumată și poate arogantă de superioritate a omului asupra mediului natural. Vânătoarea, taxidermia, chiar taxonomia sunt problematizate ca simptome ale unei asemenea atitudini și privite din unghiul agresivității omului în relație cu restul biosferei, agresivitate pe care asemenea comportamente o implică inevitabil, dar o și voalează adesea.
Lucrările video exhibă o atmosferă comemorativă, cu accente solemne, ce nu exclude o particulară eleganță vizuală, sugerând ca adecvat pentru animal rolul de coabitant al arealelor devenite antropice, mai degrabă decât cel de obstacol ce se cere îndepărtat în procesul de expansiune spațială umană. În ce privește lucrările fotografice, acestea încorporează aceleași conținuturi conceptuale, unele dintre fotografii revendicându-se de la o estetică vizuală impasibilă („deadpan”), în timp ce altele utilizează recuzita vizuală și eclerajul într-o manieră dramatică, de inflexiune delicat barocă.

 
Ioana Țurcan este prezentă prin munca sa ca artist interdisciplinar și uneori ca producător cultural, cu o educație formală în cinematografie pentru film și televiziune (licență), film documentar (master) și producție de film/video (MFA), aceasta din urmă realizată în cadrul unei burse Fulbright și un post-MA în Imagini critice: Demnitate și reprezentare. Documentarul ei de mediu metraj The Other Life of Charon (2015), proiectat la nivel internațional, a fost nominalizat la categoria Cel mai bun scurtmetraj la Premiile Gopo România. În 2021 a finalizat primul ei scurtmetraj de ficțiune, Empiric, care descrie situația tânărului muncitor textilist din perioada comunistă din România, filmul a participat la peste 20 de festivaluri de film.
Ioana a lucrat, de asemenea, cu formate experimentale și medii performative, creând expoziții pentru galerii și spații publice pe diferite teme legate de ecosisteme precum identitatea bazată pe peisaj, constelații familiale și procesul de adaptare la o pierdere ambiguă.
În ultimii ani, Ioana a participat la dezvoltarea unor inițiative locale pentru a promova accesul la educație vizuală/artistică și la producție culturală, facilitând ateliere de fotografie analogică, scriere creativă, sporturi de contact și filmare.
Din 2021 face parte dintr-un duo numit Uncertain Space, care abordează subiecte legate de îngrijire, pierdere ambiguă, ritualuri și dependență fizică, prima lor inițiativă fiind Solitar, o creație în colaborare cu comunitatea locală de îngrijitori. În 2022, în cadrul unui colectiv de artiști transnațional, a dezvoltat activări specifice locului, prezentate la Documenta 15 (Germania), Fotograf Festival (Cehia) și Centrul de Proiecte (România).
  Pablo Ramírez González
Născut în Guadalajara, Mexic în 1990, Pablo a obținut diploma de licență în arte plastice și apoi pe cea de masterat în producție artistică la Universitatea din Morelos, Mexic, urmând apoi studii doctorale la Academia de Arte și Design din Worclaw, Polonia. A avut 6 expoziții personale și a participat în 16 expoziții de grup în Mexic, Polonia și Spania.
De peste șapte ani, Pablo și-a centrat practica artistică pe explorarea formelor de colectivitate, spațiu public, pedagogie și comunitate. Din 2015 este co-fondator al colectivului Los Salvajes alături de prietenul său, artistul Guruseva Khalsa. Face parte din programul de voluntariat în sfera pedagogică al Jumex Foundation of Contemporary Art și în ultimii doi ani a dezvoltat proiectul Social Alchemy în jurul ideii de a construi spații temporare pentru cunoștințe comunitare