O serie de neregularități tehnice

Daria Langa

Daria Langa

15 – 29 aprilie

Curator: Lina Țărmure
Computer scientist: Ing. Constantin Mașca, Muzica: Horea Lazăr

O neregularitate reprezintă o abatere de la normă, care poate produce erori, deteriorări, deformări și/sau daune. Tot din seria neregularităților fac parte și situațiile care împing oamenii să participe la proteste, în timp ce simpla lor prezență acolo constituie, de asemenea, o deformare a convenției ordinii publice.
În fiecare individ zace, în spatele responsabilităților cotidiene, o putere latentă, deseori neconstientizată. Astfel, O serie de neregularități tehnice invită vizitatorii să interacționeze cu aceasta, în raport cu materialul video, experimentând, într-o oarecare măsură, ce efecte poate avea contribuția lor individuală, aparent nesemnificativă, la un act de #rezist(ență).
Paralel ideii de neregularitate (suferită sau creată) și a deformării de percepție / abaterii de la convenție (experimentată sau generată), Daria Langa ilustrează acțiunea de a protesta în același fel – distorsionat. Eterogenul devine omogen, elementele distincte devin unitare, sinele se dizolvă în siajul pregnanței mulțimii. Atât în pictură, cât și în fotografie, respectiv video, culorile se amestecă, redând, astfel, haosul generat de existența grupurilor ample de oameni, care crează un conglomerat de agitație. Ba mai mult, artista însăși se grupează cu ingineri tehnici pentru a dezvolta videourile – majoritatea realizate în timpul participării la diverse proteste în perioada 2018-2021 – într-o instalație interactivă. Astfel, lucrările digitale devin, în funcție de numărul de vizitatori din fața proiecției, o alterare a materialelor originale.