Plus ou moins

Heidi Tradnik

Heidi Tradnik

12–24 mai

Curator: Lina Țărmure

Echilibru și stabilitate – concepte tot mai neclare, care au devenit din ce în ce mai îndepărtate în ultimul timp. Schimbările exterioare, impuse de criza pandemică, au creat incoerențe și incapacități interioare, generatoare de anxietate. Stările neplăcute cu care ne confruntăm în contemporanul endemic devin amplificate față de cele resimțite în „normalitatea” anterioară actualității. Ne trezim, așadar, într-o căutare și mai acerbă – mișunăm după firesc, stabilitate, echilibru.
Heidi Tradnik a observat cum o serie de schimbări petrecute în viața sa și-au lăsat amprenta asupra modului de raportare la responsabilitățile cotidiene, regăsind această problemă și într-un mai amplu context social. Combinând conștientizarea nevoilor proprii cu interesul pentru materialitatea buretelui, artista își creează propriul univers tridimensional, bazat pe însușiri ce lipsesc din universul comun – stabilitate & siguranță.
Pentru a ajunge la echilibrul necesar unui corp, acesta trebuie supus unor forțe sau efecte care se anulează reciproc, fără a-i schimba starea de mișcare; astfel, se ajunge într-un punct în care este nevoie de ceva mai mult sau, din contră, mai puțin. Acest exercițiu de adăugire/reducere transpus în demersul artistic reprezintă o modalitate de autocunoaștere, de analiză a gândurilor, a psihicului guvernat de emoții.
Cu alte cuvinte, în expoziția PLUS OU MOINS regăsim atât un jurnal vizual organizat metaforic, cât și un pretext de comunicare al unor subiecte sensibile, imposibil de transmis în alte circumstanțe; un demers cathartic, de regăsire a sinelui, de repoziționare a acestuia în raport cu realitatea.

Heidi Tradnik (n. 1994) este artist vizual, absolventă a studiilor de licență și masterat ale catedrei de Sculptură din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. A primit diverse burse de studii la Universidad del País Vasco (Bilbao, Spania) și École supérieure des arts Saint-Luc de Liège (Liège, Belgia). În prezent urmează cursurile Școlii Doctorale ale aceleiași instituții.
Este pasionată de volum, tehnici și materiale – o fascinează posibilitățile, limitele și relațiile acestora. Cu toate că momentan explorează preponderent zona materialelor neconvenționale, este interesată de o varietate mai amplă de medii: de la ceramică și burete, la piatră și bronz. Demersul său artistic se axează în jurul căutărilor / exercițiilor / dialogurilor introspective. De-a lungul timpului, a lucrat și ca restaurator.