Corporealități. Identități incerte

Ada Muntean

Ada Muntean

27 mai – 8 iunie 2021

Curator: Lina Țărmure

Ada Muntean abordează problematica identității omului contemporan, a sinelui, a ego-ului și a relației corp-societate. În viziunea ei, corpurile umane descriu o realitate cunoscută fără a o delimita cu certitudine: de la o înșiruire de posibile tipologii/caractere umane, la înfățișarea unei culturi/societăți și până la confesiunea unei istorii personale – acestea încheagă o serie vizual-plastică menită să pună întrebări și nu neapărat să răspundă concret asupra naturii omului contemporan. Ipostazele identitare cu caracter ambiguu și tranzitoriu sugerează vizual o dezintegrare, o dematerializare a trupului, iar ideatic subliniază decadența existențială.
Compozițiile chestionează capacitatea de regăsire a receptorului în subiectul reprezentat, însă păstrează un voit mister prin eliminarea caracterului narativ și a portretisticii descriptive.

Ada Muntean s-a născut în 1987 la Cluj-Napoca, unde trăiește și lucrează. În 2009 a absolvit secția Grafică a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde ulterior a obținut masteratul în 2011 și doctoratul în Arte Vizuale, în 2019. A beneficiat de burse universitare la Birmingham Institute of Art and Design, Marea Britanie și Jan Matejko Academy of Fine Arts din Cracovia, Polonia. În 2015 a urmat un internship la Peckham Platform din Londra, iar în 2016 la Galeria Plan B din Berlin. Între expozițiile personale se numără Corporealities. Uncertain Bodies la Estopia Art Gallery București (2020), Relativity, duo show cu Andreea Anghel, Galeria Nano, Cluj-Napoca, Blackout. [Follow The White Rabbit], NEW NOW Art Space, Frankfurt și Sabotage: Deconstructing The Unforeseen – Camera, Centrul de Interes, Cluj-Napoca, în 2018; Dot Fever. Future Memories, duo show cu Mathias Bar, open studio Cluj; Fluid Identity, FIVE PLUS Art Gallery, Viena, în 2017, ș.a. A participat la numeroase expoziții și proiecte de grup în țară (Cluj, București, Timișoara) și în străinătate (Trieste, Viena și în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția).