Rockscapes

Expoziție de Patricia Todoran

Curator: Georgia Țidorescu

15–21 aprilie, 2–6 mai 2022, La Cave
La Cave, str. I.I.C. Brătianu 22
Vernisaj: 15 aprilie, ora 18:30
Program de vizitare: luni – vineri, 10:00–17:00

Expoziția Rockscapes a Patriciei Todoran se conturează în jurul unor istorii personale ale artistei, urmărind firul narativ al dezvoltării interesului său asupra geologiei ca ramură de cercetare artistică. În cadrul acestei expoziții putem observa atât obiectele de la care pornește cercetarea, desenele secțiunilor subțiri prin care se identifică compoziția pietrei, găsite într-un context familial, pietrele găsite în expedițiile desfășurate de-a lungul timpului în România, cât și fotografiile realizate în cadrul unei vizite în Islanda. Obiectele pe care le prezentăm în expoziție au scopul de a introduce publicului jocul geometriei obiectelor În același timp, ne dorim ca acesta să înțeleagă compoziția lor și a felul în care acestea sunt studiate.

Această trecere de la microscopic la macroscopic reflectă și formatul expoziției care devine în acest fel un laborator interactiv de explorare a geologiei. Un subiect mai rar abordat este motivul pentru care simțim să colecționăm obiecte ale naturii, precum pietre din călătoriile noastre, motivul care ne îndeamnă să facem acest lucru, modul în care ne raportăm la ele mai târziu și cum se schimbă acestea în momentul în care schimbăm mediul în care se află. Cercetarea artistei asupra unui peisaj aparent turistic din Islanda schimbă perspectiva publicului asupra unor proiecte posibile care pot fi dezvoltate în mai multe categorii. Urmărind partea științifică a naturii, expoziția suprapune aceste două straturi permițând publicului să privească aceste aspecte prin filtre obiective. În relația cu publicul, artista dorește o abordare conversațională cu lucrările și obiectele prezente în spațiu pentru a înțelege din punct de vedere educațional călătoria sa.


   Patricia Todoran (n. 1987) a studiat fotografie și video la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde a obținut masterul în 2010. Experiența umană și relația cu mediul înconjurător îi modelează munca. Trăiește și lucrează în Cluj-Napoca.


Parteneri:
Distral
Fundația Doina și Octavian Cosman
Domeniile Franco-Române
Delaco