Săptămâna Franței

Programul evenimentelor organizate în perioada 10–14 iulie 2023


10 iulie | ora 19 | Teatrul Magic Puppet
Bilet de intrare: 40 lei

Bilete de vânzare aici

 

20k leghe sub mări

după Jules Verne
Spectacol pentru tineri 10+

V-ați întrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de vârstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură în laboratorul de creație al lui Jules Verne, așa cum ni-l imaginăm noi, cei din secolul XXI. Vom călători peste mări și țări împreună cu îndrăgitele personaje verniene, care se vor (re)inventa sub ochii noștri.

Distribuție: Andreea Ajtai, Dragoș Lupău, Oana Nemeș, Silviu Ruști, Florin Suciu, Oana Tămaș
Regie: Adina Lazăr | Regie păpuși: Delia Gavlițchi
Adaptare de: Alexandra Felseghi | Scenografia : Florin Suciu
Asistent scenografie: Vlad Mureșan | Muzica: Paul Tonca
Grafica: Paul Mureșan | Lumini: Bogdan Gontineac și Alexandru Bote

O producție Magic Puppet 2021 | Proiect cofinanțat de AFCN

11 iulie | ora 19 | curtea Institutului Francez
str. I.I.C. Brătianu 22
Acces gratuit în baza rezervării

 

Fragmente din opera în limba franceză

Pelléas și Mélisande

de Claude Debussy
pusă în scenă în martie 2023 la Opera Maghiară din Cluj

1. Scena fântânii orbilor (actul II)
2. Scena turnului castelului (actul III)

Interpreți: Gebe-Fügi Renáta – soprană / Erdős Róbert – tenor / Nagy Gergő – pian

Opera lui Debussy, Pelléas și Mélisande evocă un timp și spațiu imaginar. Golaud sosește acasă – în castelul bunicului, unde locuiește mama lui și fratele, Pélleas – cu noua sa soție, Mélisande. În primul duet conceput pentru Pelléas și Mélisande de la începutul acului II,  protagoniștii sunt surprinși la fântâna orbilor (la fontaine des aveugles), situată în spatele castelului. Fântâna miraculoasă are puterea de a reda vederea orbilor – povestește Pelléas, dar deschide și ochii celor doi: realizează că s-au îndrăgostit unul de celălalt. Jucându-se ca doi copii, verigheta Mélisandei pică în fântână. În al doilea duet – începutul actului III – Mélisande își aranjează părul care atârnă prin geamul turnului. Melodia pe care o intonează reprezintă singurele măsuri ale partiturii în stil arioso. Pelléas îi aude vocea, se apropie de baza turnului și începe să se joace cu părul ei lung, până sunt văzuți de Golaud.

12 iulie | Casino Centrul de Cultură Urbană
Parcul Central
Acces pe bază de invitație

 

Recepția comunității franceze cu ocazia
Zilei naționale

Eveniment anual de prestigiu dedicat sărbătoririi Zilei Naționale a Franței, organizat de Consultatul onorific al Republicii Franceze la Cluj, Clubul Francofon de Afaceri Cluj și Institutul Francez. Această recepție festivă aduce împreună comunitatea franceză din Cluj, reprezentanți ai autorităților locale, reprezentanți din mediul educativ, de afaceri și parteneri culturali și din societatea civilă.

13 iulie | ora 19 | cinema Arta
Bilete
20 lei preț întreg
15 lei preț redus pentru elevi studenți, seniori

 

Proiecție de film

Antoinette dans les Cévennes

(Antoinette, un iubit și un măgar)
regia: Caroline Vignal
cu: Laure Calamy, Benjamin Lavernhe
comedie – Franța – 2020 – 1h35

Antoinette așteaptă de luni de zile vara și promisiunea unei săptămâni romantice cu iubitul ei, Vladimir. Dar, în ultimul moment, acesta anulează: soția lui a plănuit o excursie pe potecile muntoase din Cévennes, în familie! Abandonată, Antoinette decide spontan să pornească și ea pe urmele lor.  Dar când ajunge, nu îl găsește pe Vladimir, ci doar pe Patrick, un măgar recalcitrant, care o va însoți în călătoria ei plină de peripeții.

Festivaluri și premii: Premiul César pentru cea mai bună actriță într-un rol principal (Laure Calamy), Label Cannes 2020

14 iulie | 16:30–17:30
Mediateca Institutului Francez, str. Brătianu 22
Tarif: 30 lei

 

Colorează ! Învață ! Poartă!

Atelier PAM PAM – 3-6 ans

T’choupi, Zou, Trotro, Ours Brun, P’tit loup, personajele atât de îndrăgite ale poveștilor franțuzești vă dau întâlnire la un atelier interactiv în care vom sărbători Franța!
De 14 iulie purtăm bleu, blanc, rouge !
Un tricou, două mâini dibace și cu multă imaginatie vom picta cele mai frumoase tricouri unicat. Scoateți-vă tricoul alb la plimbare, dar nu înainte de a-i da culoare!

14–27 iulie 2023 | Vernisaj: 14 iulie | ora 18
La Cave | Institutul Francez | str. Brătianu 22
Intrare liberă | Program de vizitare: luni–vineri, 10–17

 

Expoziție

Lueurs et Fantômes

Vincent Croguennec
curator: Xenia Tinca

Proiectul Lueurs et Fantômes (Străluciri și fantome) s-a născut la Moulin du Got din Limousin, o fabrică de hârtie unde Vincent Croguennec a avut șansa unei rezidențe artistice de două luni în 2019.
Pentru a însoți acest text, artistul combină materialitatea hârtiei cu o serie de imagini create special pentru această ocazie. Astfel, foaia de hârtie devine nu „doar” suport, ci lucrarea în sine. Cu o lanternă în mână, vizitatorul este invitat să caute, să se plimbe printre cuvintele și imaginile pe care le descoperă pe măsură ce înaintează în expoziție.

14 iulie | ora 19
Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”
Intrare liberă

 

Conexiuni culturale între Franța și România

Enescu și muzicienii români la Paris

Rezultant al unui prolific parteneriat între ANMGD și Academia Română, cu sprijinul Institutului Francez din Cluj-Napoca, al Clubului Francofon și al Asociației Femeilor de Afaceri din Cluj, evenimentul dedicat parcursului francez al compozitorului George Enescu include un recital și o expoziție.
Expoziția va prezenta facsimile ale documentelor din Biblioteca Muzicală „La Grange-Fleuret” din Paris și din arhiva ANMGD. Ea va ilustra aspecte din viața și activitatea marelui compozitor George Enescu, precum și din cea a muzicienilor români în Parisul interbelic.
În deschiderea expoziției vor lua cuvântul Attila Varga, cercetător științific gr. 2 – Academia Română și Cristina Pascu, cercetător științific gr. 3 – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”.
De asemenea, manifestarea va cuprinde un recital susținut de tinerii artiști Mădălin Claudiu Băban, Sabin Zeno Argintaru și Luca Toncian, coordonați muzical de maestrul Cristian Sandu. Repertoriul include lucrări reprezentative, care vor evidenția legăturile dintre cele două culturi, cu un accent deosebit pe lucrări semnate de George Enescu.