What’s the score ?

Institutul Francez se asociază programului what’s the score? – o călătorie esențială în lumea muzicii de film, inițiat de Cinema Arta.

În fiecare marți, Cinema Arta organizează câte o proiecție specială what’s the score?, însoțită de evenimente conexe la ARTA Café, cafeneaua din incinta cinematografului. Seria de filme se va încheia cu Ziua ARTA, sărbătorirea a 109 ani de la deschiderea cinemaului, eveniment care va avea loc între 28-30 octombrie 2022.

În cadrul acestui program, Institutul Francez aduce în fața publicului clujean cunoscutul film noir Ascensor pentru eșafod / Ascenseur pour l’échafaud.  (1958, r. Louis Malle) a cărui coloană sonoră a fost compusă de celebrul trompetist afro-american Miles Davis. Filmul va fi prezentat în 27 septembrie de la ora 19.00 și va fi urmat de o audiție de jazz la Arta Café.

Prin seria what’s the score? ne propunem să facem o introducere esențială în istoria muzicii de film, să prezentăm coloane sonore și compozitori importanți din istoria cinematografiei, reprezentativi pentru ultimii o sută de ani în care a funcționat și cinematograful ARTA. Muzica de film este capabilă să transmită ceea ce filmul încearcă să spună fără cuvinte și să evoce un răspuns emoțional visceral. Conectează timpul, generațiile, filmul cu spectatorul, trece bariera limbilor, și poate să transmită un ton emoțional colectiv. Nu-l vezi, dar e acolo și e o contribuție esențială la experiența noastră cinematografică. De mult îmi doream să facem această serie curatoriată despre muzică de film la Cinema ARTA, să (re)vizionăm filme subliniind importanța sunetului, coloanei sonore și a compozitorilor. Csilla Nagy, curator Cinema ARTA. 

Bilete și detalii despre program pe www.cinema-arta.ro

Descoperă playlist-ul seriei what’s the score? pe Spotify