Sustainable City

URBAN MOBILITY | REGENERATION | PLANNING & DEVELOPMENT

Weekend-ul 8-9-10 aprilie 2022


Hackaton online - pe platforma Discord

Pentru cine?

☑️ Experți în dezvoltare teritorială, urbaniști, arhitecți, constructori, manageri de proiect, antreprenori, companii de transport, experți în mobilitate urbană, dezvoltatori de aplicații smart city

☑️ Reprezentanți ai instituțiilor publice românești și franceze, parteneri ai cooperarării descentralizate franco-române

☑️ Reprezentanți ai societății civile (ONG), cadre universitare, studenți și cetățeni

sustaincityhack

Ce este #SUSTAINCITYHACK

#SustainCityHack este un hackaton online coorganizat de Ambasada Franței, Institutul Francez din România și ROTSA/ClujHub.

Timp de 36 de ore participanții vor putea dezvolta, în echipă, o soluție inovatoare pentru a ajuta concentrările urbane să-și utilizeze resursele într-un mod mai eficient și să creeze medii urbane sustenabile prin explorarea legăturilor dinte zonele urbane și periferii (comune, sate). Aceste soluții vor răspunde în special provocărilor orașului Cluj-Napoca, dar ar putea fi aplicabile și altor orașe din România care se confruntă cu problematici similare.

Engleza va fi limba de desfășurare a evenimentului. O interpretare simultană în franceză<>română va fi disponibilă în cadrul webinar-ului organizat înainte de hackathon și pentru sesiunile de deschidere și încheiere.

Premii

Premiul I


4.500 RON

Invitații gratuite la TEDxCluj 2022 pentru membrii echipei ce se vor clasa pe locul I și 3 sesiuni de mentorat oferite de organizația parteneră ROTSA (Asociația Română pentru Antreprenoriat în Tehnologie) pentru a finaliza conceptul dezvoltat în timpul #SustainCityHack


Premiul II


3.500 RON

și 3 sesiuni de mentorat oferite de organizația parteneră ROTSA (Asociația Română pentru Antreprenoriat în Tehnologie) pentru a finaliza conceptul dezvoltat în timpul #SustainCityHack


Premiul III


2000 RON

și 3 sesiuni de mentorat oferite de organizația parteneră ROTSA (Asociația Română pentru Antreprenoriat în Tehnologie) pentru a finaliza conceptul dezvoltat în timpul #SustainCityHack


Înscrieți-vă acum!

Înscrierile se fac exclusiv în echipă (2-5 membri), fiind deschise până pe 7 aprilie 2022, ora 23:59 P.M., prin completarea formularului

Formular de înscriere
cartoon avatars cartoon avatars cartoon avatars cartoon avatars cartoon avatars

Provocarea

Până în 2050, se estimează că două treimi din umanitate va trăi în zone urbane. Ținând cont de această creștere, dezvoltarea durabilă nu poate fi realizată fără a transforma semnificativ modul în care proiectăm și organizăm zonele urbane.

Astăzi, aproape 55% din populația totală a României trăiește în mediul urban. În timp ce România rămâne una dintre cele mai puțin urbanizate state europene, inegalitățile dintre zonele urbane și cele rurale sunt semnificative, iar dinamica exodului rural este încă puternică.

Din 1989, orașele românești au cunoscut o evoluție dinamizată a structurii lor urbane. Mult mai rapid decât alte orașe, Cluj, București, Iași și Timișoara au cunoscut schimbări economice și sociale și au atras mii de oameni. Această creștere a populației a avut loc într-o perioadă în care infrastructura publică era inadecvată și îmbătrânită. Astfel, multe zone urbane suferă astăzi de incapacități funcționale ale rețelelor energetice și de transport, de probleme legate de traficul auto (congestionare, poluarea aerului etc.), de probleme privind locuințele sau gestionarea deșeurilor.

În conformitate cu Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 11, orașele durabile se creează prin transformarea mobilității și facilitarea transportului verde, limitarea traficului în centrul orașului, reconversia terenurilor urbane, recuperarea spațiului urban, planificarea unei dezvoltări armonioase și rezonabile a orașelor. Este vorba despre construirea orașului de mâine, ținând cont de principiile dezvoltării durabile, într-o manieră participativă și incluzivă.

cartoon avatars

La ce trebuie să găsești soluții?

I. Mobilitate urbană

Dezvoltarea mobilității urbane durabile necesită definirea unor moduri alternative de transport public și trebuie să urmărească îmbunătățirea calității vieții locuitorilor orașului prin asigurarea serviciilor de care au nevoie în apropierea locuinței.

Provocarea voastră este să găsiți soluții inovatoare pentru:

  • Reducerea emisiilor și promovarea mobilității ușoare;
  • Îmbunătățirea sistemelor de transport urban;
  • Limitarea conflictelor de utilizare și a accidentelor;
  • Limitarea traficului auto în oraș;
  • Promovarea soluțiilor inovatoare și incluzive.

II. Regenerare urbană

Regenerarea urbană vizează revitalizarea spațiilor urbane, renovarea patrimoniului urban și plasarea culturii în centrul conviețuirii, transformând orașele în locuri de trai agreabile.

Provocarea voastră este să găsiți soluții inovatoare pentru:

  • Investirea în spații urbane neutilizate și reapropierea spațiului urban;
  • Promovarea creșterii economice și reducerea șomajului;
  • Descoperirea potențialului zonelor defavorizate prin promovarea reconversiei acestora;
  • Îmbunătățirea calității vieții și satisfacției locuitorilor.

III. Planificare urbană, dezvoltare durabilă și prospectivă

O dezvoltare urbană durabilă trebuie să se bazeze pe o organizare spațială care să țină cont de provocările schimbărilor climatice și care să asigure calitatea aerului și a apei, energie curată, respect pentru biodiversitate.

Provocarea voastră este să găsiți soluții inovatoare pentru:

  • Propunerea de soluții de dezvoltare urbană durabilă;
  • Crearea de spații urbane bazate pe energii neemițătoare de CO2 și regenerabile;
  • Facilitarea accesului la infrastructuri educaționale, culturale, de sănătate etc.;
  • Îmbunătățirea calității vieții tuturor locuitorilor orașului;
  • Dezvoltarea orașului de mâine.

Criterii de selecție

Reședința sau locul de muncă al membrilor echipei să fie în România

Cel puțin un membru al echipei trebuie să știe pe lângă limba română, limba engleză sau limba franceză

Echipa trebuie să fie formată din cel puțin două persoane, cu abilități diferite

Vă recomandăm să creați o echipă cu abilități diferite. De exemplu: o persoană care știe să creeze un design, una care știe să programeze, una care să organizeze munca în echipă și să prezinte rezultatele

Juriu

photo

Lupu Florian Georgina

CEO

Wolfpack Digital

photo

Giustiniani Joseph

Atașat de cooperare

Ambasada Franței în România

photo

Ignat Smaranda

Co-founder

PropTech Romania

photo

Pasc Tudor

Manager

ClujHub

photo

Campean Ovidiu

Director

Primărie Cluj-Napoca

photo

Barna Ciprian

Director Programe si Proiecte

Zona Metropolitana Oradea

photo

Marius Mornea

Co-founder

Clujul Sustenabil

photo

Matraire François

Commercial Counsellor, Director Business France Romania

Embassy of France in Romania, Business France Office

photo

Raluca Munteanu

Director de Dezvoltare

IULIUS

Mentori

photo

Șuteu Adrian

Operations Manager

Transylvania Angels Network

photo

Daniel Andor

Founder & Lead Product Designer

Durran

photo

Birlea Tudor

Partnerships & Expansion

Digital 2 Law

photo

Vadan Mircea

Manager

Activize

photo

Lupu Florian Georgina

CEO

Wolfpack Digital

photo

Simona Paraschiv

Presedinte

Asociatia InspirAction

photo

Choban Philip

CEO

Telios Care

photo

Merza Karla

Entrepreneur & Agile Coach

Freelancer, working with multiple companies

photo

Bricov Alex

Designer / Creative

UEFISCDI

photo

Preluca Raluca

Partner & Senior Consultant

fonduri-structurale.ro / consolid8.ro

photo

Csatlos Ioana

General Manager EFdeN

EFdeN

photo

Țigănaș Șerban

Arhitect

Dico&Țigănaș Architecture Studio

photo

Macicasan Tudor

Engineer, mobility consultant

Self employed

photo

Roxana Buzetelu

Founder

Asociația Micile Bucurii

photo

Feraru Claudiu

IP Lawyer

ROPATENT FERARU IP

photo

Barna Ciprian

Director Programe si Proiecte

Zona Metropolitana Oradea

photo

Gripay Antoine

Design Manager

Studio Katra

photo

Bogateanu Cristiana

CEO @ ROTSA

ROTSA

Sponsori

Iulius Corporate

Compania IULIUS este singurul dezvoltator și operator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experiență de peste 20 de ani în real estate și cu o prezență în patru mari orașe din țară – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava.

Odată cu experiența au venit și proiectele care au schimbat percepția asupra stilului de viață, au redefinit și revitalizat centrele urbane și s-au integrat în comunitate. Un parcurs ambițios de peste două decenii, care a pornit cu un mall în Iași, primul din afara Capitalei, inaugurat în anul 2000, și a crescut organic și frumos până la un portofoliu ce cuprinde astăzi peste 300.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iași și Iulius Town Timișoara), singurele de acest tip din țară, și o rețea națională de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava).

Sunt spații vibrante, care definesc poli de atracție urbană, fiind vizitate anual de peste 68 de milioane de persoane. Rolul proiectelor IULIUS este cel de a imprima valoare locurilor în care ne punem amprenta, un deziderat la care contribuie dezvoltarea brandului național pe segmentul office – United Business Center. În doar zece ani, compania IULIUS s-a impus drept unul dintre cei mai activi dezvoltatori și operatori de spații office clasa A, construind poluri regionale de business și comunități creative multinaționale în trei centre universitare importante ale României – Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.

În total, 13 clădiri verzi, cu o suprafață totală de peste 152.000 mp, în care sunt prezente peste 80 de sedii de companii și unde lucrează peste 15.000 de angajați.

Proiectele IULIUS sunt concepte sustenabile, care transcend rolul lor funcțional și se armonizează indentității comunităților din care fac parte. Sunt singurele proiecte care integrează grădini ample, aducând natura în mijlocul orașelor, între oameni.

Mai multe detalii pe www.iuliuscompany.ro

Parteneri

Vrei să afli mai multe informații despre eveniment?
Vezi cele mai noi anunțuri, fă parte din comunitate și intră în dialog cu noi pe canalele noastre de social media.