Afrofuturistik
Categorie - Arhiva
28 martie | ora 17 | Cinema Arta
Bilete disponibile aici
Proiecție de 5 scurt metraje din Maroc, Kenya, Rwanda, Nigeria și Congo
urmată de o discuție cu
Sergiu Mișcoiu, directorul Centrului de studii africane UBB Cluj
Anamaria Lupan, cadru didactic al Facultății de Litere UBB Cluj, laureată a Premiului Francofoniei pentru tineri cercetători AUF 2024
Odată cu apariția filmului Black Panther, publicul din întreaga lume s-a întrebat despre noțiunea de afrofuturism. Poate Africa să se proiecteze în viitor? Își poate spune propria poveste într-un mod mai experimental și mai original decât imaginile umanitare și/sau deznădăjduitoare care au dominat ecranele prea mult timp?
Această selecție Quartiers Lointains examinează percepția pe care Africa o are despre ea însăși prin intermediul unei game diverse de scurtmetraje realizate de cineaști de perspectivă, din nordul până în estul continentului.
Ce contează dacă caprele mor
Sofia Alaoui – Maroc – 23 minute – 2020 – Ficțiune
Sinopsis
În munții Atlas, Abdellah, un tânăr cioban, și tatăl său trăiesc izolați peste iarnă în stâna lor de capre. Cu animalele înfometate de terminarea cerealelor, Abdellah trebuie să meargă călare pe catârul său în satul aflat la poalele muntelui pentru a cumpăra hrană. Ajuns în sat, descoperă că acesta este pustiu din cauza unui eveniment ciudat care i-a bulversat pe toți credincioșii.
Premii : Premiul César pentru cel mai bun scurtmetraj; Marele premiu al juriului la Sundance 2020; Premiul Sens Critique la Festivalul de Film Champs Elysées; Premiul favorit al juriului la Cinéma en liberté
Biografie
Regizoarea franco-marocană Sofia Alaoui a crescut călătorind pe drumurile Asiei. După ce a studiat la Paris unde și-a început și cariera ca lector și consultant în scenarii, ea a realizat o serie de scurtmetraje de ficțiune (Kenza des choux) și documentare (Les Enfants de Naplouze). În prezent, s-a întors în Maroc, unde își dezvoltă propriul univers cinematografic, dorind să contribuie la renașterea cinematografiei nord-africane. Primul său lungmetraj, Animalia (2023) a câștigat premiul special al juriului la festivalul de film Sundance 2023.
This One Went To The Market
Jim Chuchu – Kenya – 4 minute – 2018 – Ficțiune
Sinopsis
Un tânăr artist kenyan pune la cale un plan diabolic pentru a cuceri lumea artei în străinătate. Oare va funcționa?
Scurtmetraj de deschidere la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam
Biografie
Jim Chuchu (1982) este un cineast, muzician și artist vizual care trăiește și lucrează în Nairobi, Kenya. Fotografiile lui Jim au debutat în cadrul expoziției „Precarious Imaging: Visibility and media around African queerness” la RAW Material Company, un spațiu pentru artă și cultură din Dakar, în cadrul Dak’Art 2014.
În același an, a cofondat Nest Collective, un colectiv artistic multidisciplinar cu sediul în Nairobi, Kenya, care creează lucrări în domeniul filmului, muzicii, modei, artelor vizuale și literaturii, cum ar fi filmul antologic queer Stories of Our Lives, aclamat de critici, care a fost interzis în Kenya pentru „promovarea homosexualității”. În ciuda interdicției în vigoare în țară, filmul a fost proiectat până în prezent în peste 80 de țări și a câștigat numeroase premii, cum ar fi Premiul Juriului la Berlinale Teddy Awards 2015.
De atunci, lucrările sale fotografice și video au fost expuse și proiectate la MoMA, la Muzeul de Fotografie Contemporană, la Pavilionul și muzeele regale, la Guggenheim Bilbao, la Muzeul Vitra Design, iar în prezent face parte din colecția Muzeului Național de Artă Africană Smithsonian.
Jim a cofondat HEVA în 2015, un fond de întreprinderi creative din Africa de Est cu sediul în Kenya, care investește în sectorul economiei creative din regiunea Africii de Est. De la înființarea sa, HEVA a investit peste 3 milioane de dolari în sectorul economiei creative din Africa de Est, a permis inovarea unor modele financiare specifice regiunii, a creat rețele, schimburi, formare și oportunități pentru tinerii antreprenori și urmărește reforme politice și juridice pentru a îmbunătăți sectorul.
În prezent, Jim este director cofondator al Nest Collective – un proiect însoțit de un parteneriat cu International Inventories Programm, un proiect internațional de cercetare și baze de date care a catalogat până în prezent un inventar de 30 000 de obiecte culturale kenyene aflate în muzee și instituții publice din întreaga lume – și HEVA, ceea ce îi permite să reflecteze asupra strategiilor de intervenție și perspectivelor la care are acces în calitate de partener cofondator.
Ethereality
Kantarama Gahigiri – Elveția / Rwanda – 14 minute – 2019 – Documentar
Sinopsis
Pierdut în spațiu timp de 30 de ani, un astronaut reușește în cele din urmă să se întoarcă pe Pământ. Dar ce înseamnă să te întorci acasă după atâta timp? O reflecție asupra migrației și a sentimentului de apartenență.
Premii: Poulain d’Or Documentar – FESPACO, 2021; Cel mai bun scurtmetraj – Rastro Film Festival, 2020; Premiul pentru cel mai bun film – Arica Nativa 2020; Premiul de rezidență Q12 – Festivalul de film The Human World Film Festival 2020; Cel mai bun scurtmetraj documentar, cel mai bun montaj – Festivalul Short Encounters (Grecia, 2021)
Biografie
Kantarama Gahigiri este un scriitor/regizor elvețiano-ruandez. Lucrările sale multi-platformă la nivel internațional explorează noțiunile de identitate, migrație, suveranitate și reprezentare pe ecran, printr-o varietate de formate de film filmate în Elveția și Africa de Est.
Hello Rain
C.J. Obasi – Nigeria – 30 minute – 2018 – Ficțiune
Sinopsis
O „Vrăjitoare ScienEst” folosește o combinație alchimică de juju și tehnologie pentru a crea peruci care le acordă ei și prietenilor ei puteri supranaturale. Dar când puterile lor scapă de sub control, ea trebuie să le oprească prin orice mijloace necesare.
Premii: Premiul juriului la Festivalul Internațional de Film Fantasia la categoria scurtmetraj internațional
Biografie
C.J. Obasi, cunoscută și sub numele de „Fiery” sau „The Fiery One”, a scris și regizat lungmetrajele OJUJU și O-TOWN, ambele proiectate la numeroase festivaluri, printre care Pan African Film Festival din Los Angeles, Shockproof Film Festival din Praga, New Voices in Black Film Festival din New York, Göteborg Film Festival și Fantasia Film Festival din Montreal, fiind aclamate de Screen Anarchie, IndieWire și The Hollywood Reporter. A câștigat numeroase premii și nominalizări, printre care cel mai bun film nigerian(OJUJU), African Movie Academy Awards și Trailblazer Award la Africa Magic Viewers Choice Awards (AMVCA).
Scurtmetrajul său „Hello Rain ” este o adaptare a unei povestiri de Nnedi Okorafor intitulată „Hello, Moto”.
Zombies
Baloji – R.D. Congo – 14 minute – 2019 – Experimental
Sinopsis
Călătorie între speranță și distopie într-un Kinshasa halucinat, Zombie trece de la cultura salonului de coafură la clubbing-ul futurist, de la parada în onoarea unui dictator în campanie electorală la westernul modern. Și pune sub semnul întrebării relația aproape carnală pe care o avem cu telefoanele noastre, aceste excrescențe ale mâinilor noastre care ne oferă darul ubicuității…
Premii:
Mențiune specială a juriului muzical – Festivalul Internațional de Film de la Soria, 2020; Câștigător al competiției Screendance – Festivalul de la Leeds, 2020; Cel mai bun scurtmetraj experimental – Festivalul Internațional de Film Guanajuato, 2020; Potcoava de bronz – Festivalul Internațional de Film AsterFest, 2020; Premiul Festival Connexion – Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, 2020; Premiul publicului Platforma Mubi, 2020; Premiul I, Oberhausen, 2019; Cel mai bun scurtmetraj internațional, Tourne-Film Festival Lausanne, Elveția, 2019; Cea mai bună imagine, Festivalul de Film de Ostende, Belgia, 2019; Cel mai bun scurtmetraj experimental, Nova Frontier Film Festival, SUA, 2019; Premiul pentru cea mai bună muzică, Bucharest International Dance Film Festival, România, 2019; Marele Premiu al Juriului și Premiul Publicului, Festivalul 25 FPS, Croația, 2019; Cel mai bun film – categoria EMERGING – LA Fashion Film Festival, SUA, 2019; Cel mai bun design video în asociere cu i-D, UK Music Awards, Marea Britanie, 2019; Premiul de merit, Global Short USA, 2019; Mențiune de onoare: Film experimental, Florence Film Awards, Italia, 2019; Marcin Youth Jury Award, Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr Ale Kino, Polonia, 2019.
Biografie
Baloji este poet, compozitor/beatmaker, scenarist, actor/performer, regizor și stilist.