Institutul Francez din România – partener TIFF

Institutul Francez din România susține difuzarea a 32 de producții și co-producții franceze în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 9-18 iunie 2023. 18 invitați francezi de marcă, regizori, producători și jurnaliști vor fi prezenți la TIFF.

Fondator al Noului Val Francez, critic de film, teoretician și intelectual radical, regizorul Jean-Luc Godard (1930 – 2022) va fi celebrat la cea de-a 22-a ediție TIFF printr-o retrospectivă care cuprinde opt dintre cele mai apreciate filme ale sale, printre care Cu sufletul la gură, Disprețul, Alphaville sau Pierrot nebunul.

În Piața Unirii, nu ratați thrillerul francez Kompromat (r. Jérome Salle, 2022) bazat pe fapte reale și Crima este a mea, cea mai recentă producție a apreciatului regizor François Ozon, cu Isabelle Huppert în rol principal. O puteți regăsi pe celebra actriță și în filmul Sindicalista (r. Jean-Paul Salomé, 2022), inclus în secțiunea Supernova alături de un alt film francez În trecere (r. Ira Sachs, 2023), despre un trio amoros neobișnuit. Iubitorii de documentare pot vedea în cadrul competiției What’s Up, Doc? provocatorul film Insula lui Knit (r. Ekiem Barbier, 2023) sau documentar intimist Deasupra tuturor (r. Raphaël Mathié, 2022). În secțiunea Lună plină, filmul Accidentul (r. Simon Rieth) vă va da de gândit sau puteți alege să vă amuzați la comedia delirantă cu super-eroi Fumatul provoacă tuse (Quentin Dupieux, 2022), prezentată în secțiunea Fără limite.

Programul TIFF pentru publicul tânăr cuprinde o serie de scurt metraje franceze pentru copii și două lung metraje proaspete:  Novicii (r. Hugo Thomas, 2022, 14+) despre doi tineri care se prefac bolnavi pentru a strânge bani pentru o nouă consolă video, și Belle și Sebastian (r. Pierre Core, 2022, 10+) despre un băiat de 10 ani hotărât să ajute un câine de stână. În cele două weekenduri ale festivalului, în Parcul Poligon din Florești, copii sunt așteptați cu o mulțime de activități distractive, inclusiv un atelier de povești susținut de colega noastră Luiza Rus, sâmbătă 11 iunie între orele 10.30-13.00.

Doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România revine anul acesta la TIFF, unde va interveni sâmbătă 17 iunie, în cadrul panelului de experți dedicat relansării dispozitivului de susținere fiscală a producției cinematografice în România „cash-rebate”. Sâmbătă seara, doamna Ambasador va asista la gala de închidere, iar duminică, în ultima zi de festival, va întâmpina publicul spectator pe scena cinematografului Arta, la proiecția filmului Le Mépris / Disprețul (1963), o ficțiune critică la adresa cinematografiei semnată de Jean-Luc Godard și având-o pe Brigitte Bardot în rol principal.

Alături de doamna Ambasador, va fi prezent la Cluj și domnul Julien Chiappone-Lucchesi, Consilier cultural și de cooperare al Ambasadei Franței și Director al Institutului Francez din România.


Juriul tinerilor francofoni TV5 Monde, RFI, Institutul Francez

5 tineri români și francezi, studenți la Cluj în specializările teatru și film, medicină sau cooperare internațională vor viziona anul acesta 7 filme de limbă franceză din Canada, Franța și Elveția, pentru a acorda Premiul TV Monde, Institutul Francez, RFI România.

Premiul constă în achiziționarea drepturilor de difuzare a filmului în sălile de cinema din România. Tinerii francofoni vor fi coordonați de Dora Zegrean, din partea Institutului Francez din România la Cluj, și îndrumați în procesul de jurizare de Corina Șuteu, manager cultural și fost ministru al culturii.


Mediateca Institutului Francez Cluj – centru de presă TIFF

În perioada festivalului, mediateca Institutului Francez din România la Cluj găzduiește jurnaliștii români și străini veniți să scrie despre filmele de la  TIFF, iar invitații festivalului sunt așteptați aici pentru interviuri sau întâlniri cu presa. Mediateca rămâne însă deschisă și publicului larg pentru împrumuturi.