Louis Laouchez. Amprente identitare

Curator: Cathy Crochemar

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
25 octombrie – 12 noiembrie | miercuri – duminică | între orele 10–17

Vernisaj: 25 octombrie | ora 18

Povestea lui Louis Laouchez (1934-2016) este povestea unei explorări a identității. Povestea unui artist pionier din Martinica ale cărui lucrări vibrante și expresive vorbesc despre originea populațiilor de culoare din Caraibe.

Această expoziție se articulează în jurul conceptului de transmitere, o tematică pe care Louis Laouchez o abordează artistic într-o manieră subtilă și totodată plină de forță. Lucrările sale acționează asemenea unor punți între culturi și generații, conectând trecuturi și prezenturi într-un dans frenetic. Poartă în ele atât ecoul strigătului înăbușit al africanilor răpiți de pe tărâmurile natale pe vremea negoțului cu sclavi, cât și strigătul actual al antilezilor care își caută rădăcinile.

Născut în Martinica, și-a găsit, la început, inspirația, în peisajele și culturile insulei natale, urmând ca apoi să-și lărgească orizontul artistic studiind în sudul Franței, unde și-a perfecționat tehnica. Perioada petrecută în Africa a fost un prilej de a stabili legături profunde cu comunitățile locale, ceea i-a îmbogățit arta cu noi perspective și povești împărtășite. Revenirea în Martinica a fost momentul unei remarcabile fuziuni a acestor experiențe, Louis Laouchez concepând un limbaj artistic ce transcende granițele geografice și culturale. În creațiile sale ce recurg la mijloace de exprimare multiple, formele se amestecă și se individualizează, dau viață materiei și spațiului. Prezentate acum pentru prima dată în România, operele lui Louis Laouchez deschid o poartă către un dialog intercultural. Vizitatorii sunt invitați să descopere acest parcurs artistic lăsându-se purtați de rezonanțele universale ale artei și ale transmiterii.

Expoziție realizată de Institutul Francez din România la Cluj-Napoca în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, cu susținerea Direcției pentru cultură Martinique.
Parteneri: Foundever, Golden Cargo, La Malterie, Alliance des Etudiants d’Outre-mer, Domeniile Franco-Române.