Pensées littéraires – Marie Vingtras

Blizzard, Marie Vingtras

Paris, Édition de l’Olivier, 26 august 2021, 192 pagini

Dramă trăită de conștiințe multiple. Povestea care marchează debutul literar romantic al lui Marie Vingtras, publicată în 2021 și distinsă cu Prix des Libraires, poartă cu ea vântul ostil al Alaskăi.

Alternativ, Benedict, Cola, Freeman și Bess își mărturisesc temerile păstrate în suflet. Un vânt rece dinspre trecut suflă memoriile războiului, umilințele, tristețile palide ale copilăriei. Amintirile care îi urmăresc pe acești protagoniști izolați sub un imens alb de zăpadă au chipul unei morți premature: Freeman, pensionar, își amintește de războiul din Vietnam și de neîncrederea în moarte; Bess se zbate între rușine și viață, nu mai are putere să meargă, trupul îi este greu și, totuși, nu l-a găsit încă pe Thomas, copilul dispărut; Benedict își plânge zădărnicia căutării fratelui său mai mic, o goană în care se avântă pe rând fiecare dintre personaje.

Dispariția lui Thomas, fratele mai mic al lui Benedict, constituie drama centrală a romanului. Acest copil cuprins de zăpadă revine în memoria personajelor ca un regret viu. Absența pare ea însăși mai reală decât ființa. Se observă aici un simț narativ fin ce creează confuzie între morți și vii, între absenți și vocile care spun : Timpul șterge momente, ani, chipuri…

Abandonați într-o lume lovită de vânturi înghețate, conștiințele lor tulbure se confesează. Primul roman al lui Marie Vingtras este, în primul rând, o mărturisire a unor oameni care nu mai suportă vinovăția de a nu-l fi găsit pe Thomas.

După aceea, Dumnezeu va putea să-mi trimită toate furtunile din lume, nu voi mai lupta, sunt mult prea obosită pentru asta.

Miruna Moldoveanu