The Great Indoors / The Great Outdoors from Indoors

Marele Interior / Marele Exterior văzut din Interior

16–30 septembrie 2021
Curator Simona Vilău

Anul 2020 a adus cu sine o serie de schimbări cruciale în ceea ce privește percepția și organizarea vieții domestice și cotidiene a tuturor oamenilor. Restricțiile impuse de criza sanitară și „noul normal” modifică acut dinamica vieții și relațiile cu mediul ambiant, lucru vizibil și în creația artistică.

Mihail Coșulețu este autorul seriilor de desene în peniță cu titlurile The Great Indoors / Marele Interior și The Great Outdoors from Indoors / Marele Exterior văzut din Interior, realizate în perioada martie-aprilie 2020. Cele zece desene reprezintă vederi interiorizate ale casei în care artistul și-a petrecut cele două luni de izolare. Dincolo de obiect și detaliu, desenele sunt dublate de anxietatea unui azi etern și al unui mâine incert. Importanța acestor desene este dată de momentul în care ele au devenit necesare, în care interiorul nu este doar o temă modernistă de atelier, ci devine corsetul în care te îmbraci zilnic.

Aceste două serii sunt însoțite de notațiile de jurnal ale artistului, din care prezentăm câteva fragmente:

„Așteptarea și atenția sunt coordonatele esențiale ale momentului prezent. Așteptăm ceva, poate că nu știm exact ce, dar cât de tare așteptăm ceva! Iar în tot acest timp, cât așteptăm, rămânem în compania atenției. Câți dintre noi nu am început, în ultima vreme, să observăm lucruri, gesturi sau orice altceva ce în mod „normal“ nici nu s-ar fi apropiat de radarul nostru afectiv sau senzorial. Așteptând, orice așteptăm noi, am început să fim atenți la proximitatea noastră, în toate formele ei, fizică, afectivă, secretă, vinovată, morală, carnală, to each his own. Peisajul fiecăruia dintre noi s-a modificat și adaptat la condițiile curente, atenția nu mai este ce a fost odată, este cumva mult mai mult.”

„Într-o altă nu știu care zi, m-am refugiat cu totul în intimitatea mea înconjurătoare, am privit și memorat fiecare centimetru cub și mai apoi pătrat, le-am așezat într-o ordine și mi-am desenat lumea. Acum ne întoarcem într-a nu mai știu câta zi de izolare și aducem cele două lumi față în față, una peste alta. Când am început această serie, desenam cumva egal, cu aceeași intensitate a gestului și cu aceeași preocupare pentru fiecare detaliu. Dar două lumi, astăzi paralele, nu pot fi desenate la fel. Eu le-am forțat să existe pe aceeași pagină, să intre sau nu în conflict, să coexiste în datele lor esențiale. Tot ce am făcut și putut face a fost să îi confer exteriorului aura lui de astăzi, pofta pe care ne-o stârnește, plăcerile interzise pe care numai el le mai știe, fructul oprit uneori, dar momentan reglementat pentru consum de ultima ordonanță militară în vigoare. Ce am mai ieși toți! Cei care ieșeau deja s-ar duce și mai departe, iar cei care nu ieșeau din casă vor constata ca și gangul care duce la ghenă este un labirint al aventurilor și al fiorurilor descoperirii.”

Mihail Coșulețu (n. 1982) lucrează instalație, desen, pictură și are o experiență în domeniul editorial de peste un deceniu, el fiind unul dintre autorii invitați să facă parte din parcul de sculptură Cetate Arts Danube în perioada 2018-2020. Originar din Brașov, trăiește și lucrează la București. Este unul dintre membrii hub-ului artistic Malmaison, înființat în 2021, în capitală.