Forumul Educației

mai 6, 2022

Primul Forum Franco-Român al Educației va fi deschis luni, 9 mai, de Ziua Europei, la Biblioteca Centrală Universitară din București, cu începere de la ora 9.00, de către Ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, și ministrul Educației și președintele Agenției Universitare a  Francofoniei (AUF), Sorin Mihai Cîmpeanu.

Evenimentul are loc pe 9 şi 10 mai și este organizat de Ambasada Franței în România, Institutul Francez și Ministerul român al Educației.

În cadrul Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene, cele trei instituții și-au intensificat dialogul pe tema priorităților cooperării educative și lingvistice. Forumul are vocația de a consolida cooperarea între actorii educaționali din Franța şi România în vederea elaborării unei serii de strategii în domeniul educației, cu obiective şi acțiuni concrete pentru următorii 4 ani.

Structura Forumului se bazează pe patru axe:
1 – educația școlară (digitalizarea, starea de bine la școală, dezvoltarea durabilă, cetățenia și Europa, școala incluzivă)
2 – învățământul profesional
3 – predarea Holocaustului și a istoriei evreilor
4 – predarea limbii franceze.

Printre invitații la acest Forum se numără: Caroline Pascal, șefă a Inspectoratului General Interministerial pentru Educație, Sport și cercetare (IGESR), Jonas Erin, membru al grupului de experți de la IGESR pe tema învățământului la distanță, Catherine Mottet, specialistă în predarea limbii franceze copiilor și adolescenților, Ligia Deca, Consilier Prezidențial – Departamentul Educație și Cercetare, Victor Micula, Director General în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României și Ambasador pentru probleme legate de antisemitism și istoria Evreilor în România, Alexandru Muraru, Reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și a xenofobiei, Vincent Duclert, istoric, Inspector general (IGESR-Grupul istorie-geografie), profesor la Sciences Po, specialist în societăți democratice și istoria genocidelor şi Michel Mériaux, responsabil de înființarea și dezvoltarea CMQ-urilor (Campusuri de Meserii și Calificări) pentru regiunea academică Grenoble.

Această acțiune se adresează profesorilor, directorilor unităților de învățământ, inspectorilor și experților din domeniul educației, cadrelor de coordonare din instituții de învățământ/educație, coodonatori de proiecte și programe în domeniul educației.

Mai multe despre obiective, program, invitați și echipa organizatoare:
https://issuu.com/ifbucarest/docs/programme_forum_de_l_ducation_-_num_rique_pour_co

Forumul va fi găzduit de către Biblioteca Centrală Universitară din București (BCU – str. Boteanu, nr. 1). Pe toată durata evenimentului va fi asigurată traducerea simultană (franceză-română).

Parteneri: Ministerul român al Afacerilor Externe, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Mémorial de la Shoah din Paris, Liceul Francez „Anna de Noailles” București, Școala Franceză Internațională din București, Campus France România, Librăria Kyralina, Centrul de Carte Străină Sitka, Asociația EduMedia

Parteneri media: RFI România, Radio România Internațional, Radio România Cultural, TV5MONDE România, Observator cultural

#ForumEducation #PFUE2022