Calendar: Events calendar

Căsuța piticilor

A 7-a ediție a Căsuței piticilor se apropie cu pași repezi și promite să fie una memorabilă!
Pentru cei care încă nu au descoperit magia acestui loc, este momentul perfect să participe și să cunoască animatorii și artiștii care vor crea clipe de neuitat, pe 9 și 10 mai 2025.
Pe locuri, fiți gata, dăm startul înscrierilor pentru ateliere pline de imaginație, creativitate și candoare, toate presărate cu multă curiozitate.
Noi facem povești cum nici nu te gândești și activități de la care nu ai cum să lipsești. Fiecare atelier este conceput pentru a stimula curiozitatea și a încuraja învățarea prin joacă, transformând câteva ore într-o experiență plină de amuzament și descoperiri.

Anul acesta, Franța celebrează Anul Mărilor. Vă invităm să explorați, să învățați și să vă bucurați de frumusețea și misterele apei, totul într-o atmosferă plină de culoare albastră și de mult entuziasm.
Cărțile vor fi în centrul atenției noastre, vom explora și celebra apa prin povești fascinante, pline de mister și emoție.


Program detaliat

Vineri, 9 mai, ora 11:00 – atelier de expresie corporală pentru mămici și copii (2-4 ani) cu artista Élise Couteau, pentru a încuraja imaginația și simțurile celor mici, încă de la cea mai fragedă vârstă. Prin jocuri și exerciții de coordonare și de motricitate, cei mici, alături de mămici, vor avea ocazia să participe la un atelier senzorial, să se joace prin mișcări corporale, să descopere dansul și ritmul.

Sâmbătă, 10 mai, între orele 10:00 și 14:00, porțile noastre sunt deschise pentru toți cei care doresc să afle lucruri noi și să se lase surprinși!
Pentru copiii cu vârste între 3 și 6 ani, am pregătit povești pline de farmec și de aventură în care personaje îndrăgite prind viață și îi invită la aventuri și multe surprize!
Muzica veselă va răsuna, invitând la dans, mișcare și multă voie bună, iar jocurile distractive și interactive vor fi nelipsite. Vor descoperi lumi noi, vor avea provocări amuzante și își vor dezvolta abilitățile într-un mod distractiv și captivant.
Îndemânarea și imaginația copiilor cu vârste între 7 și 12 ani vor fi puse la încercare într-un mod distractiv și creativ. Îi așteaptă activități concepute special pentru a le stimula curiozitatea și a-i încuraja să exploreze noi orizonturi.
Pregătiți-vă să explorați enigmatica lume subacvatică, să transformați un obiect aparent banal într-o primă pagină de film, să participați la jocuri antrenante și mai ales, să sărbătoriți primăvara, în valuri de albastru, cu multă pasiune, îndemânare și joacă.
Toate activitățile propuse vor oferi copiilor șansa de a-și demonstra ingeniozitatea și de a-și dezvolta abilitățile într-un mediu plin de voie bună și entuziasm.

Sâmbătă, 10 mai, ora 17:00 – sala Studio a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” devine poarta către un univers fantastic. Vă invităm să descoperiți spectacolul inedit Romance – O călătorie magică în lumea cărților, creat de către compania pariziană Le Bocal à Baleines. Romance vă poartă pe tărâmul poveștilor, acolo unde cărțile prind viață. O voce fermecătoare vă invită să vă pierdeți într-o lume imaginară, în care paginile se transformă în realitate, iar proiecțiile animate se întâlnesc într-un joc fascinant de trompe-l’œil, creând iluzii optice spectaculoase.
Imaginile proiectate vă vor ghida într-o călătorie inițiatică în inima bibliotecii, unde cărți, litere și personaje se află într-o continuă mișcare. Spectacolul este o odă adusă literaturii și puterii magice a cărților, o invitație de a redescoperi bucuria lecturii prin intermediul dansului și al artei vizuale.
Acest spectacol este dedicat publicului de toate vârstele.


Condiții de participare

Înscrieri, informații: la Mediateca Institutului Francez Cluj-Napoca
sau prin email la adresa: mediatheque.cluj@institutfrancais.ro.
Pentru atelierul de vineri 9 mai, înscrierile se fac separat.
Data limită pentru înscrieri: 7 mai, inclusiv.
Tarif: 30 lei (copil + un părinte).
Pentru atelierele și spectacolul de sâmbătă 10 mai
Data limită pentru înscrieri: 5 mai, inclusiv. Locurile sunt limitate pentru fiecare categorie de vârstă.Tarif: 90 lei/participant (4 ateliere + spectacol la Sala Studio – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”).Taxele de participare pot fi achitate prin virament bancar în contul RO39 BRDE 130 SV 077 3206 1300, precizând „Căsuța piticilor” și numele participantului (al copilului) sau direct la Institutul Francez Cluj-Napoca (card bancar sau numerar).Locurile în sala de spectacol sunt limitate, copiii cu vârsta între 3–6 ani vor fi însoțiți de către un părinte.
Părinții copiilor de 7–12 ani vor putea participa la spectacol, în limita locurilor disponibile, prin achiziționarea unui bilet la prețul de 30 lei.
Biletele la spectacol se pot achiziționa și separat, în limita locurilor disponibile, doar după finalizarea înscrierilor.

Ca să ne asigurăm că totul merge bine, vom avea și un set de reguli pe care le-am creat special pentru siguranța și buna dispoziție a tuturor participanților:
• Vă rugăm să nu întârziați și să vă prezentați cu cel puțin 15 minute înainte de începerea activităților (ora 9:45 pentru ateliere, respectiv 16:45 pentru spectacol).
• Accesul copiilor în locația evenimentului se face doar însoțiți de către un adult (părinte sau tutore). Copiii rămân sub supravegherea părinților în timpul pauzelor. Programul pauzelor va fi transmis părinților înainte de eveniment.
• Copiii sunt repartizați pe grupe de vârste (3–6 și 7–12 ani) și sunt însoțiți pe tot parcursul atelierelor de către echipa Institutului Francez și de către voluntari.
• Pauza dintre ateliere va fi delicioasă, copiilor le vom asigura gustări (croasante, biscuiți, fructe, apă și suc). Produsele oferite ca gustare în pauză pot conține alergeni (gluten, lactoză, nuci, cacao).
• Organizatorul își rezervă dreptul de a folosi fotografiile și înregistrările video cu participanții la ateliere și la spectacol în scop promoțional. Spectatorii își cedează – prin participarea la eveniment – toate drepturile pentru fotografiile și înregistrările realizate în timpul evenimentului.
• Taxa de participare poate fi rambursată doar în cazul anulării evenimentului de către organizator.
În cazul în care nu mai puteți participa, puteți ceda înscrierea unei alte persoane, dar numai pentru grupa de vârstă pentru care v-ați înscris.
• Prin participarea la evenimentul Căsuța piticilor, persoanele înscrise declară că au luat la cunoștință prezentul regulament și se obligă să îl respecte în integralitate.


Organizator:
Institutul Francez din România la Cluj-Napoca

Sponsori și parteneri: Groupama, Auchan, Lecom, Farmec, Yves Rocher, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Clujul copiilor

Apel la candidaturi – Juriul Tinerilor Francofoni TIFF 2025

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), TV5 Monde și Institutul Francez din România (IFRO) lansează un apel de candidaturi pentru cel de-al 10-lea Juriu al Tinerilor Francofoni. Ești pasionat de film și ai vrea să te bucuri de o experiență imersivă la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri din Europa de Est? Vino alături de noi la Cluj-Napoca între 15 și 18 iunie 2025 pentru a selecta filmul câștigător al Premiului Juriului Tinerilor Francofoni!

Cine poate aplica?

Căutăm șase tineri francofoni, cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani, care locuiesc în România, Bulgaria sau Republica Moldova. Candidații trebuie să fie studenți la studii de film (critică de film, jurnalism de film, producție sau regie de film) sau pasionați de film și să aibă un nivel minim de limba franceză B2. 

Cum poți să candidezi?

Trimite candidatura ta în limba franceză înainte de 10 mai 2025 la adresa culture@institutfrancais.ro,  împreună cu următoarele informații:

1. Date personale: nume, prenume, vârstă, localitatea de reședință.
2. Filmul tău preferat de limbă franceză și de ce.
3. Filmul tău preferat și de ce.
4. Cel mai prost film preferat și de ce.
5. O recenzie în limba franceză (3000 de caractere, inclusiv spațiile) a unui film la alegere.

Un juriu format din reprezentanți ai Institutului Francez din România va selecta norocoșii câștigători.

Ce oferim noi?

Cei șase tineri selectați vor primi:

  • O indemnizație de călătorie care acoperă deplasarea cu trenul dus-întors la Cluj-Napoca.
  • 4 nopți de cazare într-un cămin universitar în cameră comună în perioada 15-18 iunie inclusiv.
  • Acreditare pentru Festival, care oferă acces la toate proiecțiile TIFF și evenimentele conexe.
  • Un program de sprijin profesional organizat de TIFF.

Vă rugăm să rețineți: participarea în juriu nu include acoperirea cheltuielilor de masă.

Trăiți o experiență unică, în inima TIFF-ului și faceți-vă auzită vocea în selecția Premiului Tinerilor Francofoni!

Partener:

Protecție și magie în imaginarul popular românesc

La Cave | 13 martie – 17 aprilie 2025 | Vernisaj: 13 martie, ora 18
Program de vizitare: luni–vineri, 10:00–17:00

Pornind de la cercetările etnologice și antropologice cu privire la funcțiile protectoare ale obiectelor de uz casnic țărănesc și valențele lor magice, expoziția își propune să aducă în atenția publicului practici magice din lumea imaginarului popular românesc implementate în contemporanul artistic.
Sunt reunite o suită de gravuri acvaforte și desene în peniță ce înfățișează un bestiar (inspirat, așadar, de imaginarul popular românesc, dar și de cel medieval, occidental – cu vrăjitoare, strigoi, moroi, draci) care este îmblânzit printr-un procedeu magic de prezența obiectelor din gospodăria țărănească. Astfel, vizitatorul este protejat în fața acestuia prin instalația realizată de furcile, fusele și cânepa prezente în imediată lui vecinătate.  Într-unele dintre lucrări, vrăjitoarele și bestiile însele poartă furci în mâinile lor, ca un semn al provenienței și al specificului lor. Dincolo de rolul ei de protecție, furca este un motiv recurent în creația mea, care, la fel ca elemente din portul popular, vorbește despre identitatea personajelor mele. Totodată, se regăsesc două plante folosite în magia populară, îndeosebi de tinerele fete în a-și afla ursitul: sânziana și busuiocul.
Pe lângă obiectele și plantele de protecție, expoziția include și două elemente din gospodăria tradițională necesare călătorului: opincile și traista. Seria de lucrări care se centrează în jurul opincilor se numește Urme. Sunt, deopotrivă, atât urme ale călătorului care merge înainte, precum și urmele lăsate de memoria locului, urmele din trecut. Este, așadar, o călătorie înainte și una înapoi, o punte între identitatea noastră străveche, prezentul acesteia și ceea ce se întrezărește în viitor. De asemenea, sunt incluse câteva fotografii analog cu lumea satului, din împrejurimile localității Gârde (Bistra, jud. Alba), locul de naștere a bunicii mele, realizate în iarna lui 2010.
Acest proiect vine în continuarea cercetărilor mele (concretizate de-a lungul anilor în zeci de desene și de gravuri) cu privire la patrimoniul cultural și cel imaterial din România, pe care îmi propun astfel să îl conserv, printr-o modalitate artistică, imaginară.
Expoziția mea este și un omagiu adus artistei Mariana Gheorghiu. La expoziția dânsei din 2006, de la Muzeul de Artă din Cluj (care a lăsat un profund impact asupra mea), am întâlnit pentru prima data un dialogul vizual între obiecte din gospodăria tradițională și lucrări care își găsesc inspirația în spațiul rural. Același dialog caut să îl inițiez și eu în acest proiect.
Expoziția este gândită pentru a fi curatoriată de Liviu Bulea, artist și curator recunoscut pentru practicile sale artistice și cercetarea din sfera instalației.
Rada Niță

  

Rada Niță, născută în 1989 la Cluj-Napoca, este o artistă ale cărei lucrări explorează bogăția folclorului transilvănean și a practicilor magice. Având un parcurs academic solid și o listă impresionantă de expoziții, Rada s-a impus ca o figură importantă în scena artei contemporane, folosind gravura și desenul pentru a aduce la viață lumea miraculoasă a mitologiei românești. Prin explorarea tradițiilor și poveștilor străvechi, ea invită privitorii într-o călătorie vizuală prin peisajele magice ale Transilvaniei, unde legendele și realitatea se împletesc armonios. Acest amestec de tradiție și inovație i-a adus recunoaștere internațională, consolidându-i statutul de artistă proeminentă în reinterpretarea patrimoniului cultural prin artă contemporană.

Lucrările sale combină istoria cu elementele fantastice într-un mod inedit, inspirat de cultura și folclorul românesc. Gravurile și desenele sale transpun privitorii într-o lume ce îmbină elemente medievale și rurale, integrând un imaginar fabulos menit să recupereze și să valorifice credințele și practicile magice ale României și Europei Centrale și de Est. Reprezentările sale ale unei Transilvanii fantasmagorice, populate de personaje inspirate din mitologie, invită publicul să descopere lumi feerice. Această combinație de istorie, folclor și imaginație creează o poveste vizuală ce atrage și captivează iubitorii de artă și cultură.
Capacitatea Radei de a impregna arta sa cu semnificație culturală și profunzime istorică o diferențiază ca o artistă dedicată atât meșteșugului său, cât și conservării patrimoniului românesc. Fiecare lucrare devine un omagiu vizual adus tradițiilor, creând o punte între lumea modernă și valorile străvechi care continuă să modeleze identitatea culturală. Prin viziunea sa creativă, mitologia și folclorul românesc sunt readuse în prim-plan, captivând publicul prin relevanța și farmecul lor atemporal.
Lucrările sale pun în lumină folclorul autentic și percepția ființelor supranaturale în imaginarul popular, inspirându-se din scrierile unor etnologi români de seamă și integrând aceste perspective în creațiile sale. Această abordare nu doar că adaugă profunzime istorică și culturală artei sale, ci oferă și o explorare vizuală captivantă a României și Transilvaniei, amplificând farmecul legendar al regiunii.
Astfel, arta Radei Niță devine o punte între trecut și prezent, întruchipând miturile și poveștile transmise din generație în generație într-o manieră captivantă. Prin creațiile sale, ea reușește să transforme moștenirea culturală într-o experiență vizuală contemporană, consolidând importanța artei în păstrarea și promovarea identității culturale românești.
Liviu Bulea

Parteneri: Pfeiffer Vacuum · Domeniile Franco-Române · Île de France

Festivalul Filmului Francez

Festivalul Filmului Francez revine între 20 și 30 martie 2025 în 12 orașe din România, deschizând sezonul de evenimente „Primăvara Franceză ÎMPREUNĂ”

Institutul Francez din România prezintă cea de-a 29-a ediție a Festivalului Filmului FrancezÉchos, care va avea loc între 20 și 30 martie 2025, atât în București, cât și în alte 11 orașe din țară precum Arad, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu-Mureș și Timișoara.

Sezonul „Primăvara Franceză ÎMPREUNĂ” reprezintă punctul culminant al Centenarului Institutului Francez din România, sărbătorit între mai 2024 și mai 2025, marcând un secol de angajament dedicat cooperării culturale, științifice și educaționale dintre Franța și România.

Festivalul Filmului Francez devine un moment de referință al acestui sezon, oferind publicului ocazia de a descoperi cinematografia de autor franceză în toate formele sale, printr-o selecție efervescentă de producții reunite anul acesta sub numele Échos.

Tema din acest an a Festivalului, Échos explorează modul în care poveștile și imaginile rezonează de-a lungul generațiilor. Transmiterea din generație în generație, relațiile, memoria și reînnoirea se află în centrul unei selecții care pune sub semnul întrebării epoca noastră și transformările sale. Programul festivalului, cu secțiunile sale, îmbină opere esențiale și filme realizate de talente emergente, reflectând diversitatea și vitalitatea cinematografiei franceze.

La Cluj-Napoca, Festivalul prezintă 13 filme franceze recente între 20 și 23 martie la Cinema Victoria. Deschiderea oficială are loc joi 20 martie ora 20 cu filmul muzical biografic Monsieur Aznavour.

În secțiunea Panorama, publicul va putea descoperi filme care au fost prezentate la cele mai prestigioase festivaluri internaționale. Le Roman de Jim de Jean-Marie și Arnaud Larrieu, selecționat în Cannes Premières, propune un road trip pe urmele unui tată dispărut.

Diamant brut de Agathe Riedinger, care a făcut parte din competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, propune o critică incisivă asupra reality-tv-ului și a exceselor cultului celebrității.

Competiția Tinere talente – Lungmetraj pune în valoare patru filme realizate de o nouă generație de cineaști, ale căror opere au cucerit deja critica și publicul. Prezentate la București, Cluj, Iași și Timișoara, aceste filme concurează pentru un premiu de 1000 de euro, oferit de Ambasada Franței.

Vingt dieux de Louise Courvoisier, prezentat în secțiunea Un certain regard la Cannes anul trecut, se remarcă printr-o abordare naturalistă și emoționantă a poveștii unui adolescent nevoit să-și întrețină sora mai mică. Mon inséparable de Anne-Sophie Bailly explorează cu sensibilitate și finețe legătura dintre o mamă singură și fiul său cu dizabilități.

Hiver à Sokcho de Koya Kamura, adaptare a romanului omonim de Elisa Shua Dusapin, transportă spectatorul într-o atmosferă hipnotizantă unde trecutul și prezentul se împletesc. Rabia de Mareike Engelhardt, susținut de o regie imersivă, pătrunde în inimile unor personaje feminine marcate de exil, radicalizare și căutarea identității.

Filmul Vingt dieux este distribuit în România de Independența Film, iar Diamant Brut de Voodoo Films.

Secțiunea Filme pentru întreaga familie oferă o selecție de filme adaptate tinerilor spectatori, copii sau adolescenți. Inițiind noile generații în cinematografia de autor franceză, festivalul le oferă o deschidere către povești universale și opere care hrănesc imaginația.

Joi, 20 martie
18:00 | PANORAMA
LE ROMAN DE JIM
r.: Jean-Marie Larrieu, Arnaud Larrieu | 1h41
20:00 | PANORAMA
GALA DE DESCHIDERE
MONSIEUR AZNAVOUR 
r.: Mehdi Idir,  Grand Corps Malade | 2h13
Vineri, 21 martie
17:30 | PANORAMA
À SON IMAGE
r.: Thierry de Peretti | 1h53
20:00 | PANORAMA
LEURS ENFANTS APRÈS EUX
r.: Ludovic și Zoran Boukherma | 2h26
Sâmbătă, 22 martie
11:00 | FILME PENTRU ÎNTREAGA FAMILIE 
BAMBI 
r.: Michel Fessler | 1h20
17:30 | PANORAMA
TROIS AMIES
r.: Emmanuel Mouret | 1h57
 
13:00 | COMPETIȚIA LUNGMETRAJ
MON INSÉPARABLE
r.: Anne-Sophie Bailly | 1h34
20:00 | PANORAMA
JOUER AVEC LE FEU
r.: Delphine Coulin,  Muriel Coulin | 2h00
 
15:00 | PANORAMA
DIAMANT BRUT
r.: Agathe Riedinger | 1h43
 
Duminică, 23 martie
11:00 | FILME PENTRU ÎNTREAGA FAMILIE 
SAUVAGES
r.: Claude Barras | 1h27
15:00 | COMPETIȚIA LUNGMETRAJ
HIVER À SOKCHO
r.: Koya Kamura | 1h46
 
13:00 | COMPETIȚIA LUNGMETRAJ
RABIA
r.: Mareike Engelhardt | 1h35
17:30 | COMPETIȚIA LUNGMETRAJ
VINGT DIEUX
r.: Louise Courvoisier | 1h30

Toate filmele sunt subtitrate în limba română.

Detalii și bilete

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ este organizat de Institutul Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin Constanţa, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional „Radu Stanca Sibiu, Alianța Franceză Suceava, Muzeul Județean Mureș și Consiliul Județean Mureș

Partener Web: Fruit Creative 
Prezentat de: Orange
Partener: Groupama
Parteneri instituționali: Ambasada Armeniei în România, Goethe Institut
Partener local: Energom
Partener cultural: RFI România
Parteneri media: TV5 Monde, Phoenix Media, AGERPRES, Zile si Nopti, Cinemap, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RADOR, Cinemagia, Film Menu, CineFan, Revista FILM, Cinefilia, LiterNet, MovieNews, Happ.ro, IQads, Smark, Blitz TV, Observator Cultural, Urban.ro, Films in Frame, Revista BIZ, Haute Culture, Librăriile Cărturești
Plăcut de:  Radio Guerrilla

My French Film Festival

Până pe 17 februarie 2025, descoperiți filmele selectate la cea de-a 15-a ediție a celui mai mare festival online din lume dedicat cinematografiei francofone recente. Fie că sunteți un fan al dramelor emoționante, al comediilor trăsnite, al thriller-urilor palpitante, al filmelor de gen care provoacă la reflecție, al clasicilor cult, al documentarelor dure sau al animațiilor unice și poetice, veți găsi multe de iubit în selecția 2025.

Urmăriți filmele gratuit pe Orange TV Go cu subtitrare in limba română.

Les Films de Cannes à Cluj

Cele mai bune filme ale anului se văd la cinematografele Victoria și Arta, din 7 până în 10 noiembrie

Les Films de Cannes à Cluj.8 propune o selecție impresionantă de filme premiate în 2024 la Festivalul de la Cannes: Palme d’Or – ANORA , Grand Prix – ALL WE IMAGINE AS LIGHT, Cel mai bun regizor – GRAND TOUR, Premiul Juriului și premiul de interpretare feminină – EMILIA PEREZ, Cel mai bun scenariu THE SUBSTANCE și alte patru filme din Competiția oficială.
Din peste 2000 de filme trimise, la Cannes sunt selecționate în Competiție 20 de filme în fiecare an. Valoarea le propulsează în atentia publicului și a criticilor, iar aceste filme inovează și creează trend-uri. Cu alte cuvinte, sunt highlights-urile anului în materie de cinema. Publicul clujean are astfel ocazia să vadă cele mai bune filme de autor ale anului, la doar câteva luni de la premiera mondială.

7 noiembrie, 19.30, Cinema Victoria

MEGALOPOLIS de Francis Ford Coppola deschide Les Films de Cannes à Cluj.
Filmul a concurat pentru Palme d’Or și a fost unul dintre cele mai așteptate lungmetraje ale ediției.
Românul Mihai Mălaimare jr. este directorul de imagine al filmului, fiind la patra colaborare cu regizorul.
Coppola a revenit pe Croazetă și în Competiția oficială după 45 de ani. După două Palme d’or în anii ’70, pentru The Conversation (1974) și Apocalypse Now (1979), și după trilogia Nașul, cineastul american uimește cu acest lungmetraj aflat la jumătatea drumului dintre epopeea antică și blockbuster-ul contemporan, un film care își împrumută grandoarea și abundența din cele mai mari povești mitologice și cinematografice. Filmul atinge toate genurile dramă, science fiction, thriller, romance, peplum (neo mitologie), parodie și nu numai.
Coppola declara că „Publicul tinde să spună la finalul filmului: «Uau, ce am văzut? Habar n-avem ce e asta». Și este aceeași reacție pe care o declanșa Apocalypse Now, așa că sper că filmul va rezista probei timpului.”
Regizorul a început să dezvolte acest proiect cinematografic grandios încă din anii ‘80 și a a investit 120 de milioane de dolari din bugetul personal în producția filmului. Cu o distribuție impresionantă, ce-i include pe Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight și Laurence Fishburne, MEGALOPOLIS este o poveste captivantă despre colapsul societății și încercarea de a o reconstrui într-o formă nouă.
8 noiembrie, 17.00, Cinema Victoria

L’AMOUR OUF (Iubire fără limite) din Competiția oficială de la Cannes, este unul dintre cele mai așteptate filme franceze ale anului. În prima săptămână de la lansarea în cinematografele din Franța ,16 octombrie, a depășit deja 1 milion de spectatori.
Cu o regie inovatoare, Gilles Lellouche (actor cu mai multe nominalizări la Premiile César) aduce pe ecran o poveste de dragoste din nordul Franței, plasată în anii ‘80. Este o poveste explozivă despre pasiune și despre cât de departe pot merge oamenii pentru dragoste. Când destinele lui Jackie (Mallory Wanecque) și Clotaire (Malik Frikah), doi adolescenți din clase sociale diferite, se intersectează, ei se îndrăgostesc nebunește. În timp ce Jackie își continuă studiile, Clotaire este prins în vârtejul bandelor și ajunge la închisoare. Viața va încerca să-i despartă, dar ei par a fi două jumătăți ale aceleiași inimi…
8 noiembrie, 20.00, Cinema Arta și Victoria

ANORAPalme d’Or 2024
Trofeul suprem de la Cannes este cel mai prestigios premiu al Festivalului și cel mai important premiu din cinematografia mondială decernat de un festival de film. „Acest film este magnific, plin de umanitate (…) Ne-a frânt inimile”îl descria Greta Gerwig, președinta juriului.
Sean Baker a scris scenariul, a făcut casting-ul, a regizat și a montat filmul. Este unul dintre cei mai importanți regizori americani independenți (Tangerine, Florida Project, Red Rocket) și declara la Cannes: „Ştiu că voi continua să lupt pentru cinematografie. Trebuie să ne luptăm pentru a face filme care să fie lansate în cinematografe. Lumea trebuie să stie ca vizionarea unui film pe telefonul mobil sau acasă nu este modul în care filmele trebuie să fie văzute.”
Mikey Madison (din Once upon a time in… Hollywood) este nuanțată și plină de intensitate în rolul Anorei, o escortă din Brooklyn a cărei viață ia o întorsătură neașteptată când se căsătorește impulsiv cu Vania, fiul unui miliardar rus.
ANORA este primul film american care câștigă Palme d’Or de la Tree of life de Terrence Malick (2011) și este considerat mare favorit la Oscar 2025.
9 noiembrie, 17.30, Cinema Victoria

GRAND TOUR, un film răvășitor pentru care lui Miguel Gomes i-a fost acordat Premiul pentru Cel mai bun regizor. Cineastul cunoscut pentru Tabu, The Tsugua Diaries și trilogia O mie și una de nopți, s-a întors anul acesta la Cannes cu un film emoționant, o călătorie epică prin Africa, dar mai ales prin sufletul melancolic al protagonistului.
Filmul ne conduce în Rangoon, 1917. Edward (Gonçalo Waddington) este funcţionar al Imperiului Britanic şi se face nevăzut în ziua când logodnica sa, Molly (Crista Alfaiate), ajunge în Burma pentru căsătoria planificată de multa vreme. Dar Molly este hotărâtă să se mărite și ia urma bărbatului în periplul său asiatic…
„Încă o dată, autorul portughez Miguel Gomes propune publicului un film în care cea mai complexă sofisticare coexistă cu inocența și cu farmecul.” (The Guardian).
Grand Tour este propunerea Portugaliei la Oscar 2025.
9 noiembrie, 18.30, Cinema Arta

DAHOMEY este documentarul care a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2024. Filmul spune povestea restituirii către Benin, în noiembrie 2021, a 26 de artefacte. Aceste comori regale din Regatul Dahomey au fost jefuite de trupele coloniale franceze, în 1892. „În calitate de franco-senegaleză, cineastă de origine africană, am ales să fiu una dintre cei care refuză să uite, care refuză să folosească amnezia ca metodă”, a spus regizoarea Mati Diop la primirea trofeului. Subiectul retrocedării patrimoniului colonial este în prezent dezbătut foarte mult în muzeele fostelor puteri imperiale.
Cineasta a făcut deja istorie la Cannes: a fost prima femeie de culoare în competiție, cu lungmetrajului Atlantique, laureat cu Grand Prix (2019). Filmul este a doua producţie africană care câştigă Ursul de Aur, după filmul sud-african U-Carmen e-Khayelitsha de Mark Dornford-May, în 2005.
Documentarul DAHOMEY este propunerea Senegalului pentru Premiile Oscar 2025.
9 noiembrie, 20.00, Cinema Arta

PARTHENOPE este filmul cu care Paolo Sorrentino revine în Competiție la Cannes, după o „evadare” în lumea serialelor tv (The Young Pope și The New Pope).
Filmul explorează legendele și misterele orașului Napoli, împletind mitologia antică cu realitatea modernă. Titlul face referire la sirena Parthenope, pentru că filmul reinterpretează povestea acesteia în context contemporan. Prin imagini fascinante și o coloană sonoră impresionantă, Parthenope invită publicul într-o călătorie prin istoria și sufletul unui loc plin povesti, Napoli.
Directorul de imagine Daria D’Antonio a fost premiată la Cannes de Commission Supérieure Technique (CST) pentru contribuție artistică deosebită la acest film. Șapte dintre cele opt filme ale lui Paolo Sorrentino au avut premiera la Cannes, în competiție sau în proiecții speciale, iar Il Divo a fost laureat cu Premiul Juriului, în 2008.
9 noiembrie, 20.00, Cinema Victoria

EMILIA PÉREZ a fost distins la Cannes cu Premiul Juriului și Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină pentru cele patru actrițe din rolurile principale: Selena Gomez, Karla Sofía Gascón, Zoe Saldana și Adriana Paz. Filmul regizorului Jacques Audiard (Palme d’Or 2015 pentru Dheepan), îmbină elemente de thriller, musical și comedie.
Mexic, zilele noastre: avocata Rita primeste o ofertă neasteptată – trebuie să ajute un mafiot să se retragă din afaceri și să dispară pentru totdeauna. Filmul spune povestea lui Juan „Manitas” Del Monte, liderul unui cartel important, și a transformărilor surprinzătoare prin care acesta se hotărăște să treacă…
Criticii de la Variety consideră că filmul va fi nominalizat la Oscar 2025 la mai multe categorii: cel mai bun film, regizor, interpretare feminină (Karla Sofía Gascón), montaj, scenariu adaptat, design de producție și pentru două cântece originale. Filmul a fost deja desemnat pentru a reprezenta Franța la categoria Cel mai bun lungmetraj internațional la Oscar.
10 noiembrie, 17.00, Cinema Arta

AVERROÈS & ROSA PARKS a făcut parte din selecția Berlinale Special, după ce anul trecut primul documentar din trilogie, Sur l’Adamant a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlin.
Regizorul Nicolas Philibert aduce acum prim-plan povestea Averroès şi Rosa Parks, două unităţi ale spitalului Esquirol, care face parte din Grupul de Îngrijire Psihiatrică Parizian. De la interviuri individuale până la întâlniri colective cu îngrjitorii, regizorul explorează o formă de psihiatrie care încurajează pacienţii să comunice şi să se exprime liber. La Machine, ultima parte din trilogie, va fi lansată în Franța în aprilie 2025.
10 noiembrie, 17.00, Cinema Victoria
Nerecomandat sub 15 ani

THE SUBSTANCE (Substanța)Premiul pentru Cel mai bun scenariu la Cannes 2024
Regizoarea Coralie Fargeat a venit la Cannes în Competiție cu al doilea lungmetraj, un body horror provocator și feminist.
Elisabeth (Demi Moore, cu o revenire fabuloasă în lumina reflectoarelor), o fostă vedetă de film, este acum prezentatoarea unei emisiuni de aerobic. Când producătorul ei, Harvey (Dennis Quaid), îi spune că va fi înlocuită cu o prezentatoare mai tânără, ea comandă să i se injecteze Substanța pentru a-și crea o altă versiune, Sue (rol jucat de Margaret Qualley), mai tânără și mai frumoasă. Perfectă?
Regizoarea Coralie Fargeat crede că întotdeauna „corpul nostru ne defineşte, generează inegalităţi şi violenţă, inclusiv din partea noastră. Suntem aproape obligate, noi, femeile, să îl detestăm într-un fel sau altul şi așa poate deveni primul nostru instrument de tortură.” (AFP)
10 noiembrie, 20.00, Cinema Arta

DIAMANT BRUT din Competiția oficială de la Cannes, este filmul debut în lungmetraj scris și regizat de Agathe Riedinger.
Filmul explorează teme ca aspirațiile tinereții, superficialitatea faimei și complexitatea relațiilor de familie. Liane, o tânără de 19 ani, impulsivă și plină de pasiune,este obsedată de frumusețe și de dorința de a deveni faimoasă. Șansa pare să-i surâdă atunci când este selectată la un casting pentru emisiunea Insula miracolelor, un reality show care îi oferă iluzia unei ascensiuni rapide spre celebritate…
Personajul tinerei este interpretat cu forță și naturalețe de Malou Khebizi, și ea la debut. Actrița este credibilă ca parte a acestei generații abrutizate de televiziune și de rețelele sociale.
10 noiembrie, 20.00, Cinema Victoria

ALL WE IMAGINE AS LIGHT este câștigătorul Grand Prix la Cannes 2024, al doilea premiu ca importanță, după Palme d’Or. Regizoarea Payal Kapadia este la primul lungmetraj de ficțiune. Ea a câștigat premiul Golden Eye pentru cel mai bun film documentar la Cannes 2021 cu A Night of Knowing Nothing, iar cu scurtmetrajul Afternoon Clouds fost în selecția Cinéfondation, în 2017.
Filmul spune poveste lui Prabha, care trăieşte în Mumbai şi este infirmieră. Viaţa ei cotidiană, întotdeauna gândită la secundă, se dă peste cap când primeşte un cadou de la soţul înstrăinat. În acelaşi timp, Anu ar da orice să găsească un loc sigur pentru câteva clipe de intimitate cu iubitul ei. O excursie neasteptată pe litoral le va da celor două femei ocazia de a-şi implini, în sfârşit, dorinţele…
„Este un film miraculos, care te trezește ca dintr-un vis”, scrie The Guardian. „Femeile iconoclaste din All We Imagine As Light lovesc imaginile stereotipe de la Bollywood și Hollywood” – este opinia D Movies.

Biletele sunt în vânzare la ghișeele cinematografelor și pe site-urile www.cinemavictoria.ro și eventbook.ro.

Ediția locală Les Films de Cannes à Cluj este un eveniment organizat de Asociația Cinemascop, împreună cu Voodoo Films și Vent D`Est
Susținut de: Unicredit Bank și RIVUS
Cu sprijinul: Pepsi, Adrem, Catena, Groupama, McDonald`s
Parteneri: Jidvei, Europa Cinemas, Cărturești
Parteneri locali: Cinema VICTORIA, Cinema Arta, Bookstory, Green Room, Demmer, Leonidas
Parteneri media locali: Media9, Szabadsag, Maszol, Cluj.com, CooltCluj.ro, Cluj24, Transtelex, Kronika, Filmtett, EBS Radio, Paprika Radio
Parteneri media: Radio Guerilla, Agerpres, Creatif
Partener cultural: Radio RFI România

Ca simpla respirație

Capitolul 2 din Dispariții în peisaje

Flaviu Rogojan – Ana-Maria Deliu

Curatoare: Edith Lázár

31 octombrie – 1 decembrie | La Cave | Institutul Francez Cluj-Napoca
Vernisaj joi, 31 octombrie, ora 18
Program de vizitare: luni – vineri, 10 – 17

„Atunci când era încă o planetă tânără, Pământul se rotea foarte repede – atât de repede încât o parte a zburat în spațiu, iar Pacificul este cicatricea lăsată în urmă.” – Julia Armfield, Our Wives Under the Sea*

Întinderea Cosmosului și adâncurile Oceanului constituie o vastitate pe care o putem cartografia doar prin intermediul tehnologiei și poate de aceea ambele sunt atât de încărcate de mister.

Odată ce treci de linia Kármán, granița imaginară care desparte Pământul de spațiul cosmic, atmosfera pământului devine tot mai subțire, oxigenul se rarefiază și întunericul cosmosului se revarsă. Mai departe totul plutește, uneori în acord cu forța de atracție a planetelor. Sub nivelul mării însă, după Mesopelagic sau zona de miez-de-nopte, pe măsură ce oxigenul se rarefiază plutirea devine o scufundare, unde greutatea apei o anulează pe cea a corpurilor. Mai departe, în zonele abisală și hadală (după zeul grec al lumii sub-terane) totul se pierde – nici o cădere nici vreo levitație acvatică, doar o formă diferită de a lăsa dus un corp, corpuri despre care știm prea puține.

În întuneric nu există timp, sau cel puțin nu în maniera în care l-am percepe în mod obișnuit. Ordonarea zilei și a muncii se destramă fără ajutorul dispozitivelor tehnologice. Într-o istorie a somnului, Eluned Summers-Bremner nota că presupunem adesea că noaptea și somnul se potrivesc pentru ceea ce le lipsește – lumină și activitate. Însă ambele au fost întodeauna un spațiu plin: și noaptea, și luna, și stelele, și marea și mareele, toate au propriile lor cicluri și ritmuri. Tânjim de fapt după uitarea de sine pe care lipsa luminii o poartă.**

Ce se petrece în adâncurile acestor spații inaccesibile? Acolo unde nici un semnal nu ajunge, unde lumina nu pătrunde și unde timpul însuși pare suspendat. Oare se destramă simțurile? Sau poate, în absența familiarului, se transformă în altceva, încă necunoscut, care ne permite să privim altfel granițele trasate cu atâta încăpățânare?

În imensitatea spațiului cosmic, Flaviu Rogojan relatează călătoria unei micuțe sonde spațiale trimise pe o orbită similară cu cea a Pământului în jurul soarelui, cu care NASA a pierdut legătura în 2013. Îmbinând ficțiunea speculativă cu date istorice, lucrarea video aduce în discuție legătura dintre observația umană a corpurilor cerești și istoria colonială a instrumentelor de măsurare a timpului, a căror linearitate perturbă ritmurile naturale sau le frânge pe cele care-i diferă. Departe, în adâncul spațiului, dincolo de orice contact, se întrevede însă o nouă posibilitate de viață a sondei spațiale.

Ana-Maria Deliu descinde treptat în adâncurile unei mări primordiale, zonă după zonă, dincolo de punctul în care lumina dispare și odată cu ea cartografia terestră. Această scufundare ia forma unei coregrafii poetice și intuitive a legăturilor emoționale ce reflectă asupra unei bio-contaminări prezente în viețile noastre. Corpurile umane sunt în mare parte apă, apă în care a rămas prinsă o parte din ocean, și unde alte corpuri și fragmente din trecut continuă să plutească într-o hidro-logică a existenței.

Uneori plutim, suspendați într-o stare ce pare să se prelungească, ca un echilibru fragil – o flotabilitate neutră. Alteori, respirăm în ritmul a tot ce ne înconjoară, aproape de marginile unor realități pe care le simțim fără să știm dacă le vom accesa vreodată. De undeva din adâncurile întunecate, cercetătorii susțin, pare că se produce totuși oxigen.***

* ‘That when the earth was young it rotated very quickly – it went so fast that part of it flew off into space and the Pacific is the scar it left behind.’ Julia Armfield: Our Wives Under the Sea, Pan Macmillan, 2022
** Eluned Summers-Bremner: Insomnia: A Cultural History, Chicago: University of Chicago Press, 2008.
*** Andrew K. Sweetman et al.: Evidence of dark oxygen production at the abyssal seafloor, Nature Geoscience vol. 17, pp. 737–739 (2024)

Ana-Maria Deliu explorează ficțiuni speculative, lumi mai-mult-decât-umane și relații ecologice, prin poezie, artă contemporană și cercetare academică. Este asistent universitar la Facultatea de Litere și Arte în Sibiu. A publicat articole cu acces liber, printre care „Thoughts on Porous Skins. A Matter of Design” în outofstock.xyz (coord. de Edith Lázár), și „State of the Art: Literary Studies in the Antropocene” în Metacritic Journal for Comparative Studies and Theory 2/2023, număr despre post- și eco-critică coordonat alături de Laura Pavel și Paul Paraschiv. A participat ca research-performer la Institutul KW pentru Artă Contemporană din Berlin în timpul Hackathon-ului Black Swan: The Communes (2021) și la Festivalul ConTempo din Kaunas (2022) într-un research-performance coordonat de Lene Vollhardt și The Sphere. A făcut parte din Autumn School of Curating 2022 (Centrul Cultural Clujean și Art Encounters Foundation). A citit poezie la evenimente precum Discuția Secretă (Cluj, 2023) și Zilele Poeziei la Cărturești (Cluj, 2024). Flaviu Rogojan este artist și curator din Cluj. Lucrările sale trasează adesea referințe la momente din istoria științei, a tehnologiei sau a jocurilor video, și îmbină aceste narațiuni cu strategii ale artei conceptuale pentru a reflecta poetic asupra relațiilor sociale sau politice ale lumii stratificate în care trăim. Din poziția de curator este interesat și urmărește contexte istorice sau geopolitice pentru a dezvolta proiecte curatoriale site-specific. A expus în contexte naționale și internaționale: Planetario Porto – Institute for Astrophysics and Space Sciences, Akademie Schloss Solitude, Kunstverein Niederösterreich, Bienala Art Encounters Timișoara, Media Art Festival Arad și Salonul de Proiecte în București. În 2022 a fost în rezidență artistică la Academiei Schloss Solitude (Stuttgart, Germania). Este co-curator al Off Season – rezidență de cercetare al litoralului albanez, membru al colectivului curatorial Aici Acolo și al unui nou colectiv centrat pe geografii ale deltei – Sharing food, writing recipes and other traveling non-apocalyptic toolkits.

Despre seria de expoziții Dispariții în peisaje
Ce înseamnă să te pierzi într-un peisaj? Ce povești se dezvăluie atunci când prezența umană se dizolvă treptat? Inspirată de „Death by Landscape” a Elviei Wilk – o colecție de eseuri despre experiențe transformative și feluri de a povesti complexitatea lumii noastre și dincolo de centralitatea figurii umane, eseuri pe care curatoarea și artiștii invitați le-au citit împreună, seria de expoziții va propune diferite manifestări ale unor dispariții în peisaje (vanishing into landscapes), ca maniere de a reflecta asupra ecosistemelor din care facem deja parte. Prin povestiri speculative despre stranietatea mediilor pe care le locuim, înțelegeri diferite a naturii și fascinația față de lumile accesibile doar prin mijloace tehnologice, astfel de peisaje caută să facă loc unor perspective în care umanul și lumea non-umană se împletesc.

Parteneri: Domeniile Franco-Române · Île de France

Transilvania International Dance Festival

Institutul Francez este partener al primei ediții a OM – Transilvania International Dance Festival care regrupează spectacole, ateliere, expoziții, filme și dezbateri sub tema „ritm comun”.

Lansat de Centrul coregrafic OM, festivalul se desfășoară la Cluj-Napoca între 10 și 13 octombrie și onorează dimensiunea colectivă și socială a dansului contemporan, dorind să așeze într-o nouă perspectivă procesul de creare a acestui tip de mișcare în spațiu și timp.

Nu ratați în 12 octombrie un spectacol excepțional al Companiei Kazydance veniți din îndepărtata insulă franceză Mayotte, cu susținerea Direcției pentru afaceri culturale Mayotte a Ministerului francez al culturii.

De asemenea, la cinema Arta, vă propunem două filme franceze despre dans.

Program, bilete și detalii: omdancefestival.ro

Indiile galante (Indes galantes)

11 octombrie  |  18:00-20:00  |  Cinema Arta
Bilete

1h48 – Franța – 2021

Regizor: Philippe Béziat

O experienţă inedită pentru 30 dansatori de hip-hop, krump, break şi vogue. Şi o premieră pentru regizorul Clément Cogitore, coregraful Bintou Dembélé şi Opera Bastille din Paris. Această simbioză a dansului urban cu opera reinventează capodopera barocă a lui Jean-Philippe Rameau, Indiile galante. De la repetiţii la spectacole publice, iată o aventură ieşită din comun: poate o nouă generaţie de artişti să ia cu asalt Bastilia de azi?

Trailer

Shido

12 octombrie  |  18:00 – 19:00  |  ZIZ, str. Paris nr. 5
Bilete

Produs de Compania Kazyadance, Franța

Coregrafie și artist: Alifeyini Mohamed – Lil’cé

Cu acest prim solo venind direct din Mayotte, Lil’cé își plasează corpul ca obiect de cercetare. El revizitează simțurile, gesturile, sunetele și vibrațiile corporale pentru a încerca să perceapă corporalitatea fratelui său autist. Lil’cé ne duce la margini pentru a explora o altă modalitate de a fi în lume. Pe parcursul acestui solo visceral, dansatorul revizitează momentele repetitive ale unei vieți izolate de orice existență socială, pentru a experimenta un corp prins în mai multe dimensiuni – spațială, psihologică și fizică. Între transă și uimire, el se lasă traversat de curenți iluzorii, luptând cu forțe invizibile care îl depășesc. Pentru a încerca să se reconecteze cu lumea, își așază și mișcă corpul în echilibru instabil pe pietre, în diferite realități spațio-temporale. În această stare primară astfel invocată, coregraful își urmărește și propriile defecte, contradicții și fragilități.

Cu susținerea: Mayotte, DRAJES Mayotte, Autisme Mayotte, Académie de Mayotte, Ministère de la Culture, Ministère des Outre-mer
Co-producție: Manège, scène nationale – Reims, L’échangeur – CDCN – Hauts-de-France, Lalanbik, centre de développement chorégraphique – Océan Indien, cu sprijinul specific al ONDA

Dacă ar fi dragoste (Si c’était de l’amour)

12 octombrie  |  20:00-21:30  |  Cinema Arta
Bilete

Un documentar bazat pe spectacolul de dans Crowd de Gisèle Vienne

82 min – Franța – 2020

Regizor: Patric Chiha

Cincisprezece tineri dansatori de origini și orizonturi diferite sunt în turneu cu „Crowd”, piesa de dans epică a lui Gisèle Vienne, care explorează scena rave a anilor ’90. Din teatru în teatru, lucrarea se transformă în relații ciudate și intime. Contaminează scena viața reală – sau invers? O călătorie tulburătoare care explorează nopțile noastre, petrecerile noastre, iubirile noastre.

Trailer

Săptămâna Franței la Cluj-Napoca

Deschidem Săptămâna Franței chiar la Institutul Francez prin vernisajul unei expoziții dedicate împlinirii a 100 de ani de Institut Francez în România (ilustrații de Anna Benczédi și Maria Surducan) și prin prezentarea, în galeria La Cave, a unui film artistic inspirat de ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice, găzduite anul acesta la Paris, realizat de artista franceză Pauline Bastard și prezentată în ianuarie 2024 la Centrul Pompidou.


8–12 iulie, 10:00–17:00, La Cave

Ceremonia ceremoniilor de Pauline Bastard • 2023 • 63 min.
Recrearea unei ceremonii de deschidere a Jocurilor Olimpice la scara unui cartier din Paris.


Expoziție – vernisaj luni, 8 iulie, ora 18:00, curtea Institutului Francez

Pagini ilustrate din povestea de 100 de ani a Institutului Francez din România  1924 – 2024

Illustrații: Anna Benczédi și Maria Surducan
Concept curatorial și text: Cristina Stoenescu
Design: Paula Rusu

Momente istorice şi detalii mai puţin cunoscute din existenţa Institutului, de la înfiinţarea sa, în 1924 la București, până în zilele noastre, sunt readuse la viaţă de expoziţia organizată sub forma unui roman grafic, în curtea interioară a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca.


Miercuri, 10 iulie, ora 16:30, mediateca Institutului Francez

Paris en pyjamarama – atelier pentru copii între 3–7 ani

Cei mici sunt invitați să descopere locuri emblematice din Paris prin imagini care se animă ca prin magie!
Tarif: 25 lei.
Informații și înscrieri: mediatheque.cluj@institutfrancais.ro | 0748 117 939


Joi, 11 iulie, ora 17:30, Casino – Parcul Central

Recepție cu ocazia Zilei naționale a Franței

500 de invitați din mediul academic, cultural, administrativ și de afaceri sunt așteptați la această întâlnire anuală de celebrare a Zilei Naționale a Republicii Franceze. La eveniment va fi prezent și domnul Julien Chiappone-Lucchesi, consilier cultural și de cooperare al Ambasadei Franței în România și Director al Institutului Francez din România.
Acces exclusiv pe bază de invitație.

Eveniment co-organizat de Institutul Francez, Clubul Francofon de Afaceri din Cluj și Ambasada Franței


Vineri, 12 iulie, cinema Arta
În contextul jocurilor Olimpice de la Paris, vă prezentăm două filme cu tematică sportivă la cinema Arta cu intrare la prețul special de 10 lei.

18:30

R. Charlène Favier • 2020 • dramă • 90 min. • 16+

Lyz, în vârstă de 15 ani, tocmai a fost admisă la o prestigioasă școală din Alpii francezi, renumită pentru pregătirea schiorilor de performanță. Fred, fost campion, acum antrenor, decide să parieze totul pe noua sa elevă. Lyz va trebui să suporte mai mult decât presiunea fizică și emoțională a antrenamentului. Pe măsură ce victoriile în competiții se acumulează, ea cade sub influența absolută a lui Fred

Trailer

Bilete

20:30

R. Virginie Verrier • 2023 • dramă, biopic • 96 min. • 13+

Marinette Pichon e una dintre cele mai mari vedete de fotbal feminin din lume, iar filmul îi prezintă viața, de la copilăria marcată de un tată violent la povara de a-și anunța sexualitatea. Aceasta e povestea vieții unei femei, a unei luptătoare, o odă fără compromisuri adusă libertății.

Trailer

Bilete

TIFF 2024

Institutul Francez este și anul acesta partener TIFF și susține prezența filmelor franceze în festival.

Program și bilete

  

23 de producții și coproducții franceze se regăsesc în programul TIFF de anul acesta, printre care Omul de argilă (L’homme d’argile/The Dreamer) de Anaïs Tellenne în competiție; April în Franța (April in France) de David Boaretto în competiția de filme documentare What’s up, doc?; Bestia (La bête) de Bertrand Bonello în secțiunea Supernova; Daaaaaali! de Quentin Dupieux în secțiunea Fără limită; filmul horror Vermină (Vermines) de Sébastien Vaniček în secțiunea Lună plină sau filmul pentru adolescenți Calea spre excelență (La voie royale) de Frédéric Mermoud în secțiunea MiniTIFF.

  

Filmele regizorului francez Claude Sautet (1924–2000), Întâmplările vieții (1970), Max și infractorii (1971) și Vincent, François, Paul și ceilalți… (1974) se văd la TIFF.23 în versiune restaurată în cadrul secțiunii 3X3 cu sprijinul Institutului Francez din România.

  

Juriul Tinerilor Francofoni
Sub coordonarea Institutului Francez, cinci tineri români și francezi, studenți la Cluj în specializările teatru și film, filosofie, limbi străine sau cooperare internațională vor viziona anul acesta 8 filme de limbă franceză din Franța, Canada, Belgia și Luxemburg, pentru a desemna câștigătorul Premiului TV5 Monde și Institutul Francez. Premiul constă în achiziția dreptului de difuzare a filmului în cinematografele din România. Mentorul Juriului Tinerilor Francofoni este Corina Șuteu, consultant cultural și fost ministru al culturii.
Informații

  

Concert: La Chica
20 iunie | 20:00 | Muzeul de Artă – Palatul Bánffy
Pe o parte a oceanului se află America Latină, un tărâm intens și mistic. De cealaltă parte, se află Parisul, Belleville, pământ multicultural, urban și modern. Prin muzica sa, artista franco-venezueleancă La Chica reunește aceste două lumi, propunând un colaj de texturi sonore, împrumutate din moștenirea sa culturală și din diverse influențe moderne, încălcând codurile stabilite. În jurul pianului și al clapelor s-a construit universul ei, amestecând cu abilitate inspirațiile sale clasice (cum ar fi dragostea pentru Debussy) cu profunzimea straturilor aeriene de sintetizator analogic.
Bilete
Ascultați-o aici

  

Institutul Francez din România este partener în cadrul proiectului european NARDIV, coordonat de Universitatea Aix Marseille, și sprijină proiecția a 10 filme europene care pun în evidență percepțiile Est-Vest și caracterul transnațional al patrimoniului cultural european.
Trei kilometri până la capătul lumii (Trois kilomètres jusqu’au bout du monde, r. Emanuel Pârvu, RO)
Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (N’attends pas trop de la fin du monde, r. Radu Jude, RO)
Păzitorii formulei (Les gardiens de la formule, r. Dragan Bjelogrlić, RS-SI-ME)
Fără aer (Sans air, r. Katalin Moldovai, HU-RO)
Granița verde (La frontière verte, r. Agnieszka Holland, PL-CZ-FR-BE)
Dincolo de granițe (Au-delà des frontières, r. Levan Akin, SE-DK-GE)
Grădina cu zâne (Le jardin aux fées, r. Gergő Somogyvári, HU-RO-HR)
Diagnostic: dizident (Diagnostique : dissident, r. Denis Tarasov, UK)
Cum mi-aș dori să fiu (Comme je voudrais être, r. Klara Tasovska, CZ-SK-AT)
Cu capul înainte (Head On, r. Fatih Akın, DE) – Proiecţie specială în onoarea actriţei Sibel Kekilli, membră a juriului TIFF 2024