Întâlnire cu Olivier Guez

Lansarea cărții Secolul dictatorilor
(editura Humanitas)

Olivier Guez, jurnalist și scriitor francez, laureat al premiului Renaudot în 2017, vine la Cluj pentru o discuție literară cu filosoful Ciprian Mihali și lansarea cărții Secolul dictatorilor (ed. Humanitas). Cartea este o colecție de 22 de portrete ale celor mai importanți și detestabili dictatori ai secolului XX, scrise de excelenți jurnaliști și istorici sub coordonarea lui Olivier Guez.

Născut la Strasbourg, Olivier Guez a studiat știinţe politice la Strasbourg (1992-1996), apoi la London School of Economics (1996-1997) și la College of Europe din Bruges (1997-1998). Lucrează ca jurnalist independent pentru mai multe canale media internaționale importante, printre care New York Times, Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Figaro Magazine, L’Express, Le Point.

A lucrat la Bruxelles pentru Libération și a realizat reportaje în America Latină, Europa și Orientul Mijlociu. Între 2000 și 2005, a fost reporter la departamentul de Economie Internațională al ziarului La Tribune. Realizează investigații și reportaje despre Europa Centrală, America Latină, Orientul Mijlociu, Uniunea Europeană, geopolitica petrolului.

Din această perioadă datează prima sa lucrare, scrisă în colaborare cu Frédéric Encel, La Grande Alliance (Flammarion, 2003). Îi datorăm în special L’Impossible Retour (Flammarion, 2007), dar și un prim roman intitulat Les Révolutions de Jacques Koskas (Belfond, 2014), precum și un foarte stimulant Éloge de l’esquive (Flammarion, 2014).  

În 2016, a câștigat Premiul german pentru cel mai bun scenariu pentru filmul Fritz Bauer, un erou german, regizat de Lars Kraume în 2015. Olivier Guez este finalist la Premiul cititorilor Landerneau și a primit Premiul Renaudot 2017 pentru romanul său biografic La Disparition de Josef Mengele, tradus la Editura Meteor Press.  Cel mai recent demers editorial al său este coordonarea Le Grand Tour – Autoportrait de l’Europe par ses écrivains, o lucrare colectivă ce reunește textele a 27 de scriitori europeni apărută în 2022 la editura Grasset.


Olivier Guez (ed.) – Secolul dictatorilor. Lenin, Stalin, Mussolini, Hitler, Franco, Mao, Pinochet, Pol Pot, Saddam, Gaddafi, Kim Ir-Sen, Castro, Tito, Assad și alții

O carte edificatoare. – Le Point

Fenomen vechi de când lumea, dictatura a suferit o transformare majoră odată cu sfârșitul Primului Război Mondial și apariția sistemelor totalitare comunist și fascist, Marea Criză din 1929 favorizând mai apoi venirea la putere a nazismului.
Timp de patru generații, pe toate continentele, regimurile ideologice totalitare au făcut să domnească în țările pe care le-au guvernat o ordine de fier, întreținută prin războaie și exterminări, marcând un secol barbar, care a frânt încrederea în progresul omenirii. Această formă absolută de absolutism a fost or-chestrată de lideri nemiloși, care, în ciuda unor traiectorii și caractere diferite, adesea diametral opuse, au fost mânați de aceeași sete de putere întemeiată pe banalizarea terorii, de aceeași neîncredere în semeni și de același dispreț profund față de viața umană și față de orice formă de libertate.
Secolul dictatorilor ne pune în fața unei galerii a ororilor care ar trebui să ne rămână gravată în memorie: portretele celor mai importanți 22 de dictatori ai secolului XX, cu tot ce au făcut acești tirani în numele ideologiei sau al setei de putere.

„Este remarcabil faptul că dictatura se răspândește astăzi așa cum se răspândea cândva libertatea.“
Paul Valéry, Regards sur le monde actuel

„Pretutindeni, inclusiv în cele mai vechi democrații, asistăm la puseuri autoritare, la izbucniri de tip fascist. Globalizarea – turbocapitalismul, marile migrații, încălzirea globală, noile tehnologii – creează neliniște în rândul oamenilor. Aceștia caută certitudini, repere, ierarhii, într-o lume bulversată de o criză a modernității comparabilă cu cele care au urmat primelor două revoluții industriale. Asemenea predecesorilor lor de tristă amintire, «bărbații» puternici – sau cei care se pretind astfel – oferă soluții simple la probleme din ce în ce mai complicate.“ — Olivier Guez