Cinema angajat I vară 2024

Partenerii noștri ocupă grădina Institutului Francez pentru a proiecta filme!

Projecție I The Watermelon Woman – 29 august

Sărbătorim o nouă colaborare cu cei de la F-SIDES printr-o poriecție îndrăzneață în grădina Institutului. Câștigător în 1996 al unui Teddy Award la Festivalul de Film de la Berlin și important punct de referință al Noului Cinema Queer, The Watermelon Woman e deopotrivă un savuros exercițiu metacinematografic și un eveniment istoric, fiind primul lungmetraj regizat vreodată de către o cineastă lesbiană afro-americană.

Încercările lui Cheryl (însăși regizoarea Cheryl Dunye) de a realiza un film care să recupereze memoria uitată a unei actrițe de culoare din anii 1930 facilitează o călătorie prin istoria cinemaului american și prin istoria reprezentării, când acută politic, când plină de acel umor amar cu care vine statutul unei „struggling artist”.

Titulara „femeie-pepene”, adesea distribuită în roluri de doică (stereotipicul rol de „mammy”) oferă ocazia unei investigații atente a stereotipiilor rasiale și de gen și a acelor practici discriminatorii care au căutat să șteargă sistematic contribuțiile cineaștilor și actorilor afro-americani de la Hollywood și care au perpetuat marginalizarea categoriilor deposedate istoric.

– Dora Leu, critic de film

Projecție I „Stranizza d’amuri” – 01 iulie

Timp de o săptămână, de la 1 la 6 iulie, Identity Education organizează evenimente pentru a sărbători Luna Pride. Cel de-al treilea marș al mândriei, care va avea loc pe 6 iulie, va încheia săptămâna. Asociația proiectează filmul „Stranizza d’amuri” în parteneriat cu IF.

Drama, romanță de 134 min.
Italia, 2023
Regia: Giuseppe Fiorello
Cu: Samuele Segreto, Simona Malato, Antonio De Matteo

Sicilia, vara anului 1982. În timp ce întreaga Italie este ocupată cu Cupa Mondială din Spania, Gianni, un băiat homosexual de șaptesprezece ani, hărțuit de colegii de clasă și susținut doar de mama sa Lina, își vede viața schimbată atunci când, în urma unui accident de motocicletă, îl întâlnește pe Nino, de șaisprezece ani. Între ei se naște o mare prietenie, care se va dezvolta într-un sentiment pe care băieții vor fi nevoiți să îl țină secret, din cauza prejudecăților puternice ale vremii și ale locului în care și-au trăit viața.



Projecție I „Sindromul Hamelt” – 21 iunie

În cadrul Festivalului de Artă pentru Refugiați de la Timișoara din 20-23 iunie 2024, LOGS proiectează filmul documentar „Sindromul Hamelt”, în parteneriat cu IF, One World Romania și KineDok România.

Documentar de 85 min.
Germania, Polonia, 2022, 85 min.
Regia: Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski, Image: Piotr Rosołowski
Montaj: Agata Cierniak, Sunet: Marcin Lenarczyk, Jarosław Sadowski

La câteva luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în 2022, cinci tineri și tinere participă la o punere în scenă unică, ce își propune să traseze paralele între experiențele lor de război și Hamlet, piesa lui Shakespeare. Pentru fiecare dintre ei, scena reprezintă o platformă pentru exprimarea suferinței și a traumei prin celebra întrebare „A fi sau a nu fi?”, o dilemă care se aplică și vieților lor.
Protagoniștii se luptă cu dezamăgirea, neputința și furia, încercând să-și reașeze viețile în timp ce își procesează trecutul dureros: Slavik, care a trecut prin iadul războiului și al captivității ca soldat; Katya, care tânjește după iertarea mamei sale pentru faptul că s-a alăturat armatei; Rodion, care a evadat din Donbas și se confruntă acum cu homofobia crescândă; Roman, care încă se luptă cu amintirile traumatizante din timpul războiului, când a lucrat ca paramedic pe front; și Oxana, care se zbate pe frontul artistic ca actriță