Povestea IFR la Timișoara

februarie 15, 2021

Actor de neocolit al vieții culturale locale începând din 1992, Institutul Francez din Timisoara (anterior, centru cultural francez) este, începând din 2012, una dintre cele patru antene ale Institutului Francez din România (împreună cu București, Cluj-Napoca și Iași). Acesta promovează politica de cooperare și de acțiune culturală a Ambasadei Franței pentru promovarea culturilor și a limbii franceze, focalizându-se asupra dimensiunilor celor mai actuale ale acestora.

Institutul transmite și dinamizează practica limbii franceze atât printr-o ofertă de cursuri diversificată, destinată adulților, copiilor și companiilor, cât și prin acțiuni de cooperare educativă și universitară. Acesta organizează examene pentru certificările de franceză recunoscute la nivel internațional : DELF și DALF, TCF, eliberate de Centrul Internațional de Studii Pedagogice, instituție afiliată Ministerului Educației din Franța, TEF și DFP, concepute și dezvoltate de Camera de Comerț și Industrie din Paris și Île-de-France. Institutul pune la dispoziția publicului și o mediatecă ce însumează peste 12 000 de documente și oferă accesul la alte peste 200 000 de documente digitale prin platforma Culturethèque.

În domeniul cultural și artistic, Institutul Francez din Timișoara dezvoltă colaborările franco-române și promovează diversitatea culturală, având ca priorități filmul, cartea, dezbaterile de idei și artele spectacolului. Institutul organizează sau susține aproximativ treizeci de evenimente anual, momentele de vârf fiind Cafékultour (festival al tinerilor creatori, desfășurat în cafenele, împreună cu Centrul Cultural German), Festivalul Filmului Francez, Sărbătoarea Muzicii și Zilele Filmului de Umor.

Institutul dezvoltă, de altfel, o politică susținută în direcția publicului tânăr: în afara cursurilor de franceză adaptate copiilor, propune în mod regulat animații, cluburi de vacanță și peste 300 de ateliere anual pentru aceștia. Căsuța Piticilor, weekend de poveste organizat în fiecare an în luna mai la Institut, cu peste 50 de parteneri locali, este unul dintre cele mai mari evenimente pentru copii din Timișoara, constituind punctul-cheie al acestei atenții constante la educația și dezvoltarea tinerilor de la cele mai fragede vârste.