Impuls 2024

Institutul Francez din România la Timișoara organizează Festivalul Impuls 2024: Legacy. Ediția 2024 a festivalului Impuls, care se desfășoară din 2017, își propune să contribuie la transformarea cartierului Fabric într-o scenă culturală atractivă și dinamică, cu o varietate de activități pentru toate categoriile de public. Proiectul vine ca o încununare a acțiunilor noastre, în anul în care se celebrează centenarul relațiilor culturale franco-române. Acesta subliniază angajamentul pe termen lung al Institutului Francez de a construi punți între culturi și de a promova diversitatea artistică. Festivalul Impuls va încuraja crearea de legături între artiștii europeni și publicul local și va spori implicarea comunității în regenerarea urbană a cartierului.

Anul acesta, festivalul este structurat în jurul a trei acțiuni-cheie.

Expoziția fotografului francez Mathieu Pernot va lua ființă la Palatul Ștefania, unde va prezenta o serie de lucrări realizate în urmă cu 25 de ani în timpul unei șederi de trei luni în rândul comunităților de rromi. Vernisajul va avea loc vineri 07 iunie, la ora 18:00 și face parte dintr-un program artistic comun cu HEI. Pentru a facilita accesul la lucrările expuse, va fi disponibilă medierea culturală în timpul programului de vizitare: miercuri – vineri 14:00-18:00, sâmbătă – duminică 12 :00-18 :00. Intrarea va fi liberă.

Muzeul digital Micro-Folies, care reunește peste 500 de capodopere din 12 instituții culturale și muzee, va oferi vizitatorilor posibilitatea de a descoperi operele de artă expus

Inspirat de tradiția franceză a Fête de la Musique, un concert de muzică de dans cu influențe balcanice susținut de grupul francez „Bal de poche” va avea loc în spațiul public.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Organizatorul: Institut francais de Timișoara
Cu sprijinul: Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara
Partenerii culturali: Asociația Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană, Asociația Cetățean de Traian, Comunitatea Evreilor din Timisoara, Facultatea de Arte și Design, Plus Petit Cirque du Monde