IMPULS 2023

În contextul unei Europe divizate și bulversate de multiple crize profunde, Festivalul Impuls își propune să deschidă întregul oraș, prin artă și dialog, către diversitate și dezvoltare. Încă din 2017, Festivalul Impuls transformă zone periferice ale orașului în scene culturale, în care artele spectacolului devin instrument de revendicare a spațiului public, de redefinire a imaginarului comun despre oraș și locuitorii lui, și de conectare dincolo de bariele sociale și geografice. Prin ateliere, rezidențe artistice și spectacole ce combină circul, dansul contemporan, muzica și teatrul, spațiile publice periferice devin scene deschise pentru exprimarea artistică liberă a tuturor timișorenilor, incluzând copiii și tinerii, grupurile marginalizate și persoanele vulnerabile.    

În 2022 și 2023, în parteneriat cu Eleusis 2023 – Capitală Europeană a Culturii și Institutul Francez din Grecia, Impuls se dezvoltă pentru a oglindi proiectul creat de Le Plus Petit Cirque du Monde (PPCM) în Eleusis și a construi punți regionale între artiști, organizații și instituții. Astfel, Impuls devine și o platformă de dialogue și co-creare între cetățeni, artiști, arhitecți, urbaniști, organizații ale societății civile și decidenți politici, menită să reexamineze rolul creației și industriilor culturale și creative în transformarea orașului, stimularea implicării civice și modelarea percepției publice privind zonele periferice și viitorul orașelor europene.

În perioada 2022-2023, Festivalul Impuls va continua să faciliteze accesul și implicarea grupurilor vulnerabile din zone periferice ale Timișoarei în activități culturale în spațiul public prin organizarea de ateliere, rezidențe artistice și spectacole de dans contemporan, circ, muzică și teatru, cu artiști din România, Franța și alte țări europene.

În plus, în oglindă cu proiectul dezvoltat de Le Plus Petit Cirque du Monde și Institutul Francez din Grecia în cadrul Eleusis 2023, Escaladant Eleusis, Festivalul Impuls va deveni și un spațiu de dialog, cercetare și co-creare, în care arhitecți, urbaniști, artiști, cetățeni și decidenți politici vor revizita percepția publică asupra propriului oraș. Situate la extremitățile Peninsulei Balcanice, Timișoara și Eleusis au în comun istoria tumultoasă a unei regiuni multietnice și caracterul industrial. Titlul de capitală europeană a culturii le este atribut celor două orașe într-o perioadă în care societățile europene sunt zguduite de o accelerare a situațiilor de criză, chestionând rolul creației și al industriilor culturale și creative în trabziția către o Europă ecologică, rezilientă și incluzivă. Schimbarea de paradigmă trece prin înnoirea imaginarului, iar una dintre condițiile prealabile este ca locuitorii și vizitatorii să poată reexamina discursurile și imaginile pe care le au despre oraș. Astfel, titlul de capitală europeană a culturii este o ocazie unică pentru locuitori, vizitatori, artiști, profesioniști și organizații de a revizita peisajul timișorean.