Dis-moi dix mots: Concurs de fotografie

În luna francofoniei, proiectul Dis-moi dix mots invită pe toată lumea să fotografieze și să se exprime, într-o formă artistică, în jurul a zece cuvinte alese de partenerii francofoni ai rețelei OPALE (rețea francofonă de organizații de politici și amenajare lingvistică). Concursul de anul acesta se adresează adolescenţilor – elevilor începând cu vârsta de 14 ani, studenților și cursanților IFRo-Timișoara.
Modul de desfășurare a concursului
Fiecare participant la concurs va trimite una sau două fotografii cu o rezoluţie minimă de 1920×1080 pixeli, la următoarea adresă de e-mail: concours.timisoara@institutfrancais.ro – trimitere separată, incluzând următoarele informaţii:
Subiect: Concurs « Dis-moi dix mots » cuvantul ilustrat
Mesaj: Nume, Prenume, nr. de telefon, vârsta, orașul, denumirea școlii/ universității/ grupei IFRo-Timișoara, cuvântul ilustrat
Document atașat: Fotografia ce ilustrează cuvântul ales
Exemplu
Subiect: Concurs « Dis-moi dix mots » biome
Mesaj: Popescu, Ana, 0774 123 456, 15, Lugoj, CN Coriolan Brediceanu, biome
Document atașat: fotografia ilustrând cuvântul biome
Datele de desfășurare a concursului
- trimiterea fotografiilor: 01 – 14 martie 2025, ora 23:59;
- publicarea selecţiei: 20 martie 2025;
- acordarea premiilor: înainte de data de 31 martie 2025.
Vă rugăm să consultați regulamentul înainte de înscrierea în concurs.
Ediția 2025
În 2025, Dis-moi dix mots ne invită să explorăm provocările majore cu care se confruntă mediul, cum ar fi clima, biodiversitatea și conflictele privind resursele. Efectele schimbărilor climatice asupra planetei ne preocupă astăzi pe toți.
Ediția din acest an a concursului « Dis-moi dix mots » ne propune să reflectăm la raporturile noaste, ca ființe umane, cu lumea animată care ne înconjoară (« vivant »): fauna, flora, alte regnuri și populații.
Interesul pentru planetă presupune observarea naturii (biome, canopée, palmeraie), analiza comportamentului celor care trăiesc în mijlocul ei (butiner) și înțelegerea impactului activităților noastre asupra mediului înconjurător (débrousser, glaner).
Pentru a putea proiecta un viitor mai optimist decât prezentul, măsuri de protejare a planetei sunt necesare (être conséconscient, l’énergie solaire). Responsabilitatea noastră, individuală și colectivă, față de planeta pe care trăim, acțiunile noastre și efectele lor asupra ei (empreinte) sunt hotărâtoare pentru ziua de mâine.
Descoperă cele 10 cuvinte
