Iunie la Institutul francez

O vară activă și plină de satisfacții pentru tineri și vârstnici cu IF Timișoara!

După atmosfera de vis de la Festivalul Căsuța Piticilor din grădina IFT, următoarea activitate se va desfășura în cartierul Fabric! Umrează Festivalul Impuls 2024: Legacy!


În 2024 vom sărbători centenarul Institutului Francez din România.
100 de ani de relații franco-române alimentate prin cursuri adaptate tuturor vârstelor

Și în acest an, IF oferă cluburi de vacanță pentru copii în luna iulie!
Tema principală din acest an este:  sportul și limba franceză.
În contextul Jocurilor olimpice și paralimpice care se vor derula în Franța la vară, profesorii vor aborda sportul ca pretext pentru a comunica în limba franceză și pentru a propune activități dinamice. În fiecare săptămână va fi propus un alt program, activitățile fiind construite în jurul temei principale. De exemplu: nutriția și sportul, valorile sportului, jocurile sportive, sportul mental etc.

> Detalii și rezervări: aici

În vara, cursurile de franceză continuă la Institutul Francez: astfel, într-o singură vară puteți crește la fel de mult ca toți ceilalți într-o sută!

Doriți să faceți progrese rapide în învățarea limbii franceze? Profitați de oferta noastră „specială de vară” cu sesiuni intensive și super-intensive în iunie și iulie.

  • Sesiune intensive
    –  3 lecții pe săptămână
    – De la 25 iunie la 26 iulie
  • Sesiuni super-intensive
    – 5 lecții pe săptămână
    – De la 17 iunie la 05 iulie
    – De la 08 iulie la 26 iulie

    > Detalii și Înregistrare: aici


Această serie de fotografii, care a rămas mult timp confidențială, a fost realizată în 1998, în timpul unei călătorii în România pentru a vizita comunitățile de rromi. Munca lui Mathieu Pernot își are rădăcinile în fotografia documentară, dar se abate de la protocoalele acesteia pentru a explora forme alternative și a construi narațiuni cu mai multe voci. Expoziția sa evocă memoria unor întâlniri trecătoare, puterea locurilor și forța chipurilor oamenilor pe care îi întâlnește.

I Expoziția: 07-30 iunie – Palatul Ștefania

Aspecte importante pe care le așteptăm cu nerăbdare

  • Expoziția fotografică lui Mathieu Pernot, « Voyage  en Roumanie » :
    > vernisaj vineri 07 iunie de la ora 18:00 – Palatul Ștefania(Timisoara).
    > orele de deschidere: miercuri-vineri, orele 15:30-19:30; sâmbătă-duminică, orele 13:30-19:30.
    Intrare liberă
  • Ateliere Micro-Folies : 10 -14 iunie – Palatul Ștefania
  • Concert « Le Petit Bal de Poche » : joi 20 iunie de la ora 20:30 – , piața Traian. Intrare liberă


Micro-Folie este un muzeu digital care reunește peste 500 de capodopere din 12 instituții culturale și muzee. Conduse de ofițerul de acțiune culturală pentru tineri din cadrul If, atelierele le oferă elevilor o experiență memorabilă de învățare a artei prin activități distractive.  Pentru a coincide cu Impuls 2024, valizele Micro-Folie vor fi instalate la Palatul Ștefania pentru a oferi publicului din cartierul Fabric șansa de a descoperi acest proiect.

I Micro-Folie: 10-14 iunie – Palatul Ștefania

Concertul din Place Traian din 20 iunie este inspirat de Fête de la Musique, o tradiție franceză care aduce diversitatea muzicală în orașe. Influențat de o varietate de sunete, „Le petit bal de poche” revizitează melodii populare pentru a face publicul să se ridice și să danseze. Un bal generos și festiv garantat!

I Concert : 20 iunie de la ora 20:00 – piața Traian


Doi dintre partenerii noștri, LOGS și Identity Education preiau grădina Institutului pentru a proiecta filme!

I Proiecție “Sindromul Hamlet”: vineri 21 iunie de la ora 21 :00 > grădină IF I LOGS

> trailer: aici
> detalii și înregistrare: aici

I Proiecție “Stranizza d’amuri”: luni 01 iulie de la ora 21:00 > grădină IF I Identity Education

>trailer: aici
> detalii în continuare: aici


Institutul Francez din Timișoara & Art Encounters prezintă expoziția Sporal de Mimosa Echard în perioada 06 iunie – 14 iulie 2024 la Garnizoana. Ami Barak este curatorul expoziției.

Proiectul Sporal continuă cercetările inițiate de Mimosa Echard în 2019 la Villa Kujoyama (Kyoto), Japonia, privind ideea de memorie la myxomicete, organisme unicelulare aflate la jumătatea distanței dintre regnul animal, vegetal și cel al ciupercilor. Un patchwork monumental suspendat în inima expoziției dezvăluie un montaj audiovizual bazat pe jocul său video, creat în colaborare cu dezvoltatorul Andréa Sardin și artistul Aodhan Madden. Artistul prezintă un mediu psihedelic, care oscilează între stări de latență și explozii de vitalitate. În partea din spate a patchwork-ului, expoziția trece într-o stare intermediară cu un videoclip inspirat de #iamonlysleeping – o practică răspândită pe serviciul de streaming video live Twitch, în care oamenii se expun în somn și consimt la supravegherea lor. Instalația este însoțită de un peisaj sonor pop-experimental creat de Aodhan Madden și Yvan Etienne.

I Expoziție: 06 iunie-14 iulie – Comenduirea Garnizoanei (Piața Libertăți 5). Deschis: joi-vineri 16:00-20:00; sâmbătă-duminică 14:00-20:00


Vă mulțumim !

În weekendul 25-26 mai, mulți dintre dumneavoastră au participat la Festivalul Lutins. Mulțumim din suflet tuturor sponsorilor noștri – Smartwood, Decathlon și Everience – partenerilor noștri – instituțiile culturale și educaționale din Timișoara – voluntarilor, părinților și bunicilor și, mai ales, spiridușilor pentru că au venit și au adus buna lor dispoziție! Mulțumită vouă, râsul, bucuria și limba franceză au răsunat în Vila Kimmel a Institutului Francez. Ne vedem anul viitor, pe 24 și 25 mai 2025, pentru cea de-a 14-a ediție 😉.