Primăvara olimpică: Cinéma en mouvement
Le Printemps Olympique începe la Institutul Francez!
În contextul Jocurilor Olimpice de la Paris de anul acesta și profitând de soarele de primăvară, deschidem grădina Institutului Francez pentru o nouă serie de filme – Le Printemps Olympique : Cinéma en mouvement.
Vă invităm, așada, în fiecare joi, de la ora 20:30, în minunata grădină a IFRo la Timișoara, pentru a ne bucura împreună de o selecție de filme despre tema sportului și a mișcării. Fiecare proiecție va fi urmată de o discuție incitantă cu câte un invitat surpriză.
En corps, 11 aprilie | 20:30
En Corps, un film de Cédric Klapisch, spune povestea lui Elise, o tânără în vârstă de 26 de ani, dansatoare de balet. În timpul unui spectacol, aceasta se accidentează și află că nu va mai putea dansa. Viața ei este complet dată peste cap, iar Elise trebuie să învețe să se repare… Între Paris și Bretania, prin întâlniri și experiențe, dezamăgiri și speranțe, Elise se apropie de o companie de dans contemporan. Acest nou stil de a dansa îi va da un impuls și un nou mod de viață.
După film, stăm de vorbă cu Carolina Tapoc din echipa Unfold Motion despre ce înseamnă dansul și despre sacrificiile și provocările din viața unui dansator.
Carolina Tapoc
După o performanță de 16 ani în dansul sportiv, Carolina și-a continuat cariera artistică studiind dansul contemporan, modern și clasic, atât în țară, cât și în afara ei. A călătorit și locuit în străinătate, dansând alături de companii ca Budapesta Dance Theatre, Gangaray Dance Company (Ungaria), Norrdans Dance Company (Suedia), Eastman – Sidi Larbi Cherkaoui (Belgia), Human Art Dance Company (Viena) în cadrul proiectelor și programelor de pregătire oferite de acestea.
Invitată la numeroase gale și spectacole de dans și teatru, a colaborat cu Teatrul Mic, Teatrul Odeon, Palatul Culturii din Bistrita și, cel mai recent, Unfold Motion.
Filmul este subtitrat în limba română, iar accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Les Triplettes de Belleville, 18 aprilie | 20:00
Les Triplettes de Belleville spune povestea lui Champion, un copli care trăiește cu bunica sa, Madame Souza. Observându-i pasiunea pentru ciclism, aceasta îl pune să se antreneze neîncetat. Anii trec, iar Champion devine profesionist și ajunge să participe în Turul Franței. În timpul cursei, este răpit de doi bărbați misterioși. Doamna Souza și credinciosul ei câine, Bruno, pornesc în căutarea lui. Ajung dincolo de ocean, într-un megalopolis numit Belleville. Acolo, îi întâlnesc pe Triplettes de Belleville, vedete excentrice de music-hall din anii 1930, care decid să-i ia pe Madame Souza și Bruno sub aripa lor.
După film, stăm de vorbă cu François Vuillet din echipa Ride Competition despre importanța mișcării, despre spiritul de competiție dar și despre sport ca element central în activitățile civice.
François Vulliet
Francezul François Vulliet locuiește în satul Cornești. Deși a practicat dintotdeauna sportul de competiție, în timpul liber îl face mai ales de plăcere și pentru sănătate. După ce a participat la campionatele franceze de mountain bike, când a ajuns în România a schimbat bicicleta cu o motocicletă și a organizat și a făcut parte din prima echipă românească care a participat la Raliul Paris-Dakar. În ultimii 12 ani, el s-a angajat să ofere copiilor din satul său accesul la activități sportive, socializare și o introducere în înot, prin intermediul clubului Ride Competiton, pe care l-a înființat împreună cu doi prieteni. Ca urmare, mulți copii au acces gratuit la o serie de discipline, și au început să se vadă și rezultatele: medalii de la campionatele românești de triatlon, ciclism și atletism. În timp ce motto-ul lor este sportul și bucuria de a trăi, angajamentul lor merge mai departe: clubul a dezvoltat, de asemenea, inițiative civice de curățare a satului, cursuri de circulație rutieră și plantare de copaci.
Filmul este subtitrat în limba română, iar accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile
Les Crevettes Pailletées, 25 aprilie | 20:30
După câteva remarci homofobe, Matthias Le Goff, vicecampion mondial la înot, ajunge să-i antreneze pe Les Crevettes Pailletées, o echipă de polo pe apă formată din homosexuali. Aceștia călătoresc în Croația pentru a participa la Gay Games, cel mai mare eveniment sportiv pentru persoane gay. Pe drum, Matthias descoperă o lume neobișnuită care îi va zgudui toate punctele de referință și îi va permite să-și reexamineze prioritățile în viață.
După film, stăm de vorbă cu Andre Rădulescu din echipa Identity.Education despre.
Andre Rădulescu
Andre Rădulescu este activist LGBTQIA+, educator și fondator al Identity.Education. Activitatea sa se concentrează pe poveste ca instrument de schimbare socială și pe lupta pentru drepturi egale pentru comunitatea queer. Identity.Education este o organizație LGBTQIA+ cu sediul în Timișoara. Evenimentele sale se concentrează pe educație, artă, cultură și comunitate. În calitate de organizatori ai Lunii Istoriei Pride & LGBTQIA+, organizează și găzduiesc evenimente și activități culturale și artistice care aduc comunitatea LGBTQIA+ mai aproape de cetățenii Timișoarei. Creează programme educaționale pentru persoanele non-LGBTQIA+ pe teme precum spații sigure, incluziune și organizează evenimente comunitare (educaționale, sociale, artistice) pentru comunitatea locală și regională. Ascultă și descoperă povești queer în toată diversitatea lor. Știu că arta, cultura și educația pot fi punți de comunicare și înțelegere între comunitatea și susținătorii lor și că contribuie la educația (noastră).
Filmul este subtitrat în limba engleză, iar accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile
Slalom, 16 mai 20:30
Slalom spune povestea lui Lyz, o tânără de de 15 ani, care tocmai s-a alăturat unei prestigioase secții de studiu al schiului. Fred, fost campion și acum antrenor, decide să-i pună tot ce are la dispoziție noului său recrut. Motivată de sprijinul pe care îl are, Lyz dă totul, fizic și emoțional. Ea marchează succes după succes, însă cade rapid sub controlul absolut al lui Fred…
Filmul, subtitrat în limba engleză, va fi urmat de o discuție.
Cosmin Gheorge
Cosmin Gheorghe e absolvent al California Institute of Integral Studies din San Francisco, CA (psihologie) și al Universității de Medicină și Farmacie Timișoara (medicină generală). Psihoterapeut cu peste 22 de ani experiență, lucrează (atât în California – San Francisco Bay Area și Silicon Valley, cât și în Timișoara și Europa) cu persoane și grupuri pe probleme de anxietate; depresie; relaționare la nivel personal și profesional; stres & burnout; și midlife-crisis. Cosmin este și profesor la University of San Francisco (USF) și la California Institute of Integral Studies (CIIS). De-a lungul anilor petrecuți în SUA a avut prilejul să se perfecționeze în cadrul unor cursuri de training oferite de Irvin Yalom, Esther Perel, Gabor Maté și Salvador Minuchin.
Cosmin este de asemenea Culture Influencer™️ și certificat în Cultural Intelligence (comunicare interculturală, incluzând cultura organizațională), lucruri despre care vorbește în interviul său din Forbes, Why Culture Matters. În podcasturile și articolele sale din Huffington Post, Observator Cultural si Contributors, Cosmin abordează teme aflate la intersecția dintre cultură, tehnologie, globalizare și relații interumane.