Informații practice

septembrie 30, 2021

Mediateca Institutului francez din România – Timișoara a primit premiul Livres Hebdo decernat unei biblioteci francofone din afara Franței, pentru strategia sa privind activitățile pentru publicul tânăr și pentru organizarea festivalului pentru copii Căsuța piticilor. Aici puteți urmări aftermovie-ul ediției a12-a a festivalului (mai 2023). Celebra publicație franceză recompensează în fiecare an inițiativele remarcabile ale bibliotecilor franceze.

În cadrul mediatecii pot fi împrumutate acasă sau consultate pe loc cărți, manuale de învățare a limbii franceze, DVD-uri, albume și cărți de povești în limba franceză dar și în română, abonamente la presa franceză.

Mediateca dispune și de resurse digitale online, accesibile de pe telefon, tableta sau PC: cărți, reviste, muzică, filme, cursuri de autoformare prin platforma Culturethèque. Accesul este rezervat abonaților Mediatecii, pe baza unui cont de acces.

Spațiul mediatecii cuprinde o sală de lectură cu acces internet wireless, tablete, o ludotecă cu mini loc de joacă, spațiu de lectură pentru copii (albume, povești, benzi desenate, reviste, CD-uri, DVD-uri), jocuri video, precum și Jardin Vivant: biblioteca în aer liber și spațiu de activități cu scenă de spectacole, căsuță în copac, hamace, pufuri, și corturi.

Baza de date a mediatecii poate fi accesată online la adresa: https://ifroumanie.bibenligne.fr/

ORAR

Luni–joi: 12h00–18h00
Vineri: 12h00-17h00
Sâmbătă: 10h00-14h00 (cu excepția vacanțelor școlare)
Duminică: închis

ABONAMENTE / TARIFE

Tip de abonamentServiciiDurata de împrumutCotizație/an
Cardul CulturaPLUS -abonament 1 anOferă reduceri și beneficii la peste 40 de parteneri culturali și educativi din Timișoara -acces gratuit la Culturethèque -împrumutul documentelor de la mediatecă2 săptamâni
2 prelungiri posibile
90 lei tarif întreg 70 lei tarif redus*
Abonament 3 luniîmprumutul documentelor de la mediatecă
acces gratuit la Culturethèque
2 săptamâni
2 prelungiri posibile
50 lei tarif întreg 40 lei tarif redus
* elevi, studenţi, profesori de franceză, şomeri, pensionari
 • Urmați cursuri la Institutul Francez? Beneficiați de un abonament gratuit pe durata cursului.
 • Aveți nevoie de un document care nu este disponibil la noi? Folosiți împrumutul între biblioteci, prin poștă rapidă.
 • Călătoriți prin țară? Aveți acces gratuit pentru consultarea documentelor din mediatecile institutelor franceze din București, Iași și Cluj.

ÎNSCRIERE

La sediul Institutului Francez:

 • carte de identitate (permis de ședere pentru străini, pașaport)
 • carnet de elev sau student, vizat la zi
 • taxa de înscriere (semestrială sau anuală), în numerar sau prin card bancar

Online:

 • formularul de înscriere se completează și se trimite la adresa mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro
 • plata prin virament bancar (datele bancare sunt furnizate la cerere). Înscrierea este activată de îndată ce plata este confirmată.

CONDIȚII DE ÎMPRUMUT

 • Abonamentul este individual şi nominal. Abonatul este responsabil personal de abonamentul  şi de documentele împrumutate.
 • Fiecare abonat are dreptul de a împrumuta până la 7 documente: cărți, reviste şi documente audio-video, pentru o durată de 14 zile.
 • Perioada de împrumut poate fi prelungită de două ori, cu condiția ca documentele să nu fie rezervate de alți cititori. Atât returnarea documentelor, cât şi prelungirea termenului de împrumut se vor face prin e-mail, telefonic sau direct din contul dumneavoastră personal. Pentru a evita penalizările, vă rugăm să solicitați prelungirea documentelor împrumutate.
 • Devenind cititorul nostru, vă angajați să adoptati un comportament civilizat, să-i respectați pe ceilalți abonaţi, să păstrați în stare bună documentele împrumutate sau consultate, să semnalați schimbarea adresei, a actului de identitate şi a altor date personale, să înlocuiți documentele pierdute sau deteriorate.
 • Copiii sunt sub responsabilitatea părinților pe toată durata prezenței lor în incinta Institutului Francez. De asemenea, părinţii sunt responsabili de documentele împrumutate de copiii lor.
 • Nerespectarea prezentului regulament poate conduce la penalizări de ordin financiar, la anularea temporară sau permanentă a dreptului de împrumut sau chiar la limitarea accesului la ateliere.

ÎNSCRIERE la ATELIERE

 • În ceea ce privește desfășurarea atelierelor, copiii și adolescenții sunt sub responsabilitatea animatorului numai pe durata activității. Părinții sau aparținătorii au obligația de a-i supraveghea până la intrarea în sala de clasă și de a-i aștepta la ieșire.
 • Accesul la atelierele săptămânale este rezervat abonaților Cardului Cultura Plus.
 • Institutul Francez din Timișoara ar putea utiliza fotografii sau înregistrări video cu persoanele prezente la evenimentele sale cu scopul de a-și promova activitățile. În cazul in care nu sunteti de acord cu aceasta mențiune, vă rugăm să ne precizați acest aspect înaintea fiecarui eveniment/atelier la care participati.

CONTACT
☎ 0256490544
📧 mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro