Festivalul IMPULS 2023
Festivalul Impuls își propune să deschidă întregul oraș, prin artă și dialog, către diversitate și dezvoltare. Încă din 2017, Festivalul Impuls transformă zone periferice ale orașului în scene culturale, în care artele spectacolului devin instrument de revendicare a spațiului public, de redefinire a imaginarului comun despre oraș și locuitorii lui, și de conectare dincolo de bariele sociale și geografice. Prin ateliere, rezidențe artistice și spectacole ce combină circul, dansul contemporan, muzica și teatrul, spațiile publice periferice devin scene deschise pentru exprimarea artistică liberă a tuturor timișorenilor, incluzând copiii și tinerii, grupurile marginalizate și persoanele vulnerabile.
Între 22 iunie și 07 iulie, ne întoarcem în Cartierul Fabric pentru a-i da un impuls și a-l transforma într-o scenă culturală în care artele spectacolului devin instrument de revendicare a spațiului public, de redefinire a imaginarului comun despre oraș și locuitorii lui, și de conectare dincolo de bariele sociale și geografice.
În anul Capitalei Culturale Europene, continuăm proiectul început în 2022 împreună cu Le Plus Petit Cirque du Monde (PPCM) prin care ne dorim să construim punți regionale între artiști, organizații și instituții. Astfel, Impuls devine și o platformă de dialog și co-creare între cetățeni, artiști, arhitecți, urbaniști, organizații ale societății civile și decidenți politici, menită să reexamineze rolul creației și industriilor culturale și creative în transformarea orașului, stimularea implicării civice și modelarea percepției publice privind zonele periferice și viitorul orașelor europene.
În plus, în oglindă cu proiectul dezvoltat de Le Plus Petit Cirque du Monde și Institutul Francez din Grecia în cadrul Eleusis 2023, Escaladant Eleusis, Festivalul Impuls va deveni și un spațiu de dialog, cercetare și co-creare, în care arhitecți, urbaniști, artiști, cetățeni și decidenți politici vor revizita percepția publică asupra propriului oraș. Situate la extremitățile Peninsulei Balcanice, Timișoara și Eleusis au în comun istoria tumultoasă a unei regiuni multietnice și caracterul industrial. Titlul de capitală europeană a culturii le este atribut celor două orașe într-o perioadă în care societățile europene sunt zguduite de o accelerare a situațiilor de criză, chestionând rolul creației și al industriilor culturale și creative în trabziția către o Europă ecologică, rezilientă și incluzivă. Schimbarea de paradigmă trece prin înnoirea imaginarului, iar una dintre condițiile prealabile este ca locuitorii și vizitatorii să poată reexamina discursurile și imaginile pe care le au despre oraș. Astfel, titlul de capitală europeană a culturii este o ocazie unică pentru locuitori, vizitatori, artiști, profesioniști și organizații de a revizita peisajul timișorean.
Program
22 iunie
19:00 RadioLive – spectacol multimedia
(Sala Multifuncțională a CJT, Bd. Revoluției din 1989, nr. 17)
1 – 4 iulie
Ateliere de circ la cortul Școlii de Circ
09:30 – 11:00 / 11:30 – 13:00 / 17:00 – 20:00
(Piața Traian)
Înscrieri individuale (1-2 iulie, dimineața): https://forms.gle/FZ9JyDDtj8KdAXPG6
Înscrieri grupuri școlare (3-4 iulie, dimineața): mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro
*Pentru atelierele de seară nu este necesară înscrierea.
01 – 07 iulie
Școala de a ști cum – ateliere de arhitectură participativă
(Casa de rugăciune a Sinagogii Fabric)
*În cadrul Școlii de a ști cum, se vor desfășura o serie de evenimente inovatoare precum „Plimbări Urbane: Revizitați Timișoara” după programul:
- Luni, 3 iulie, ora 10:00
Punct de întâlnire: Piața Traian
Invitat special/ghid: Cătălin Sorescu Fondator al Muzeului Uneltelor
Public: deschis tuturor
Durată: 2 ore
Punct final: Sinagoga
- În căutarea spațiului public
Marți, 4 iulie, ora 10:00
Punct de întâlnire: Piața Traian
Invitat special/ghid: Alexandra Trofin Director al Bienalei de Arhitectură Beta
Public: deschis tuturor
Durată: 2 ore
Punct final: Sinagoga
- Noi narative culturale
Miercuri, 5 iulie, ora 10:00
Punct de întâlnire: Piața Traian
Invitat special/ghid: Ana Maria Ursu, manager al Teatrului Basca
Public: deschis tuturor
Durată: 2 ore
Punct final: Sinagoga
05 – 06 iulie
Happy Manif – spectacol de dans imersiv
5 & 6 iulie -> 10:00 – 11:30 (pentru grupuri organizate)
5 iulie: 18:30 – 19:30 (public general)
6 iulie: 20:00 – 21:00 (public general)
(Parcul Regina Maria)
Înscrieri prin completarea formularului.
06 iulie
18:00 Revizitând Fabricul: vernisaj
(Casa de rugăciuni a Sinagogii din Fabric)
19:00 Climbing over Timisoara: spectacol de circ și dans contemporan cu PPCM & Unfold Motion
(Piața Traian)
21:30 Josef Josef – concert de muzică klezmer și țigănească
(Piața Traian)
07 iulie
12:00 Reprezentație de tip pop-up cu PPCM & Unfold Motion
(Sinagoga din Fabric)
Intrarea este liberă la toate evenimentele!
Organizatori: Institutul Francez din România la Timișoara
Parteneri: Le Plus Petit Cirque du Monde, Asociația Cetățean de Traian, Beta, Unfold Motion, Școala de Circ, Muzeul de Artă din Timișoara
Festivalul IMPULS face parte din programul Timișoara2023 – Capitală Culturală Europeană și este finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.