Invitați

Curatorii ediției a IV-a a Nopții Filosofiei

Léon Wisznia

Are studii în economie și filosofie și a lucrat în domeniul editorial și jurnalistic.
Léon Wisznia, din Paris, și Gilbert Glasman, tot din Paris, sunt creatorii și organizatorii CitéPhilo, un eveniment desfășurat la Lille. CitéPhilo a mobilizat aproape două sute de vorbitori; a ținut între cincizeci și șaizeci de conferințe, câte trei-cinci pe zi, atrăgând până la cincisprezece mii de persoane; a umplut vitrinele librăriilor cu lucrări despre științele umane.
Scenarist de benzi desenate.

Cornel-Florin Moraru

Este doctor în filosofie, conferențiar la Universitatea Națională de Arte din București, unde predă filosofia artei, estetică, istoria filosofiei și etică academică, fiind directorul departamentului „Teorie și Cercetare”. Acesta este realizatorul singurei emisiuni dedicate filosofiei din peisajul radiofonic românesc : Izvoare de filosofie, difuzată de Radio România Cultural.

Invitați

Cynthia Fleury

Profesoară de științe umaniste la Conservatoire national des arts et métiers și profesor asociat la École nationale supérieure des mines de Paris, ea deține, de asemenea, catedra de filosofie la Spitalul Sainte-Anne din cadrul Grupului de spitale universitare de psihiatrie și neuroștiință din Paris și este membră a consiliului de administrație al ONG-ului Santé Diabète. 
Anterior a predat filosofia politică (în calitate de cercetător și profesor asociat) la Universitatea Americană din Paris și a fost cercetătoare la Muzeul Național de Istorie naturală.

©AFP – JULIEN DE ROSA

Michel Agier

Antropolog, director de studii la École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), unde este membru al Centre d’études des mouvements sociaux (CEMS), și director emerit de cercetare la Institut de Recherche pour le Développement (IRD). După cercetări în domeniul antropologiei urbane și al studiilor rasiale și etnice în Africa, Brazilia și Columbia, din 2000 a condus și coordonat cercetări de teren în Africa și Europa privind situațiile de frontieră, taberele de refugiați și condiția migrantului.

©Laia Serch Nuvol

Sînziana Ravini

A obținut masterate la Universitatea din Göteborg în literatura franceză, în literatura germană și în istoria artei. Și-a dat doctoratul la Universitatea din Heidelberg cu o analiză filosofică asupra operelor lui Goethe. A lucrat la Centre Pompidou ca cercetător despre arta contemporană din țările Europei de Est. A fost timp de șapte ani maître de conférence la Universitatea Sorbonne 1 Pantheon din Paris unde a predat estetica, naratologia și filosofia artei moderne și a literaturii. Este psihanalist la Hôpital Pitié Salpêtrière din Paris și are cabinet particular, e secretar adjunct la Ariane-Paris și co-redactor-șef la Paletten Art Journal din Suedia.

Dominique Bourel

Director de cercetare la CNRS Centrul Roland Mousnier, Sorbona.
Specialist în istoria gândirii evreiești germane, autor al unei biografii a lui Mendelssohn și Buber. Membru al Academiei Franco-Germane și fost director al Centrului francez de cercetare din Ierusalim. Fost „profesor Walter Benjamin” la Universitatea Humboldt (Berlin).

©Saragoussi

Stéphane Madelrieux

Profesor de filosofie la Universitatea Jean Moulin Lyon 3. Fost student la Ecole Normale Supérieure de Paris și membru de onoare al Institutului Universitar din France, este specialist în filosofia pragmatistă americană și în filosofia franceză contemporană. Este autorul volumului William James. L’attitude empiriste (Paris, PUF, 2008), Bergson et James. Cent ans après (Paris, PUF, 2011), La philosophie de John Dewey (Vrin, 2016) și mai recent Philosophie des expériences radicales (Le Seuil, 2022) și La philosophie comme attitude (PUF, 2023).

© Astrid di Crollalanza

Bogdan Ghiu

Poet, eseist, jurnalist, traducător, s-a născut la 5 iulie 1958, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, secţia română-franceză (1978-1982), conform „Dicţionarului general al literaturii române”, apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005). În 1992 a susţinut, la Paris, o teză de doctorat sub îndrumarea lui Jacques Derrida.
Nume de marcă al promoţiei literare ’80, Bogdan Ghiu s-a afirmat în „Cenaclul de Luni” al Facultăţii de Filologie din Bucureşti, condus de Nicolae Manolescu.

Theodor Paleologu

Fost elev al Ecole Normale Supérieure, a studiat filozofia la Universitatea Paris I Sorbonne şi este doctor în filozofie politică al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi al Universităţii din München. A fost fellow la Harvard, Notre Dame şi Wissenschaftskolleg zu Berlin, a predat la Boston College, Deep Springs College, European College of Liberal Arts de la Berlin şi Universitatea din Copenhaga. A fost ambasador al României în Danemarca şi Islanda şi Ministru al Culturii. În prezent este președintele Fundației Paleologu.

Ciprian Mihali

A terminat Filosofia la Cluj în 1992. În 2000 a devenit doctor în filosofie al Universităților din Cluj și Strasbourg. Predă din 1992 la Universitatea „Babeș-Bolyai” și a fost profesor invitat la numeroase universități europene. Este directorul Departamentului de Filosofie și conduce doctorate la Școala doctorală de Filosofie a UBB. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 până în 2020 a fost director pentru Europa de Vest, la Bruxelles, al Agenției Universitare a Francofoniei. Autor a nouă cărți individuale și coordonator pentru nouă volume colective, a tradus în limba română peste 25 de lucrări de filosofie. A fost recompensat de statul francez cu Palmele academice (2012) și de Academia Română cu Premiul Nicolae Titulescu pentru excelență în Diplomație (2017). Ultimele lui cărți sunt Om precar, om suveran. Rostul filosofiei în societatea digitală (Trei, 2023) și Dicționar ilustrat de educație socială (Humanitas, 2023).

Constantin Flondor

Născut în 1936 la Cernăuți-Bucovina în Ucraina, a studiat la Institutul de Arte Plastice din București. În 1966, a co-fondat Grupul 1+1+1 format din trei artiști. Acesta va fi primul grup de artă experimentală din România, cunoscut sub numele de Sigma începând cu 1970. Experimentele lor cinetice folosind fotografia și filmele i-au determinat pe membrii grupului să „redescopere” o abordare intens expresivă a picturii în jurul anului 1978. Din 1991, predă la Universitatea de Vest din Timișoara, unde a dezvoltat o metodologie progresivă de pedagogie a artei.
Este interesat în principal de studiul elementelor primare – aerul și pământul, ceea ce l-a condus la o serie de desene de mari dimensiuni, parte a unei înțelegeri globale, integrative a lumii. Atât lucrările sale solo, cât și proiectele colaborative au fost influențate în mod semnificativ de constructivism și înrădăcinate în algoritm, astfel încât fiecare element al unei lucrări era, de asemenea, un bit de date.

Claudiu Mesaroș

Conferențiar abilitat în domeniul Filosofiei la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din Universitatea de Vest, Timișoara. Predă Istoria filosofiei moderne, Aristotelism, Platonism, Filosofia lui R. Descartes, Istoriografie filosofică, Introducere în imagologie. 

Mihai Cernea

Predă filosofie, estetică și psihologie socială în cadrul ASE București și este membru al CCEA în cadrul Universității din București. Printre subiectele sale de cercetare se numără filosofia științei, etica aplicată și relația dintre filosofie și cultura populară. 

Dragoș Grusea

Lector la Universitatea Națională de Arte din București. Predă cursuri de istoria filosofiei, filosofia artei și estetică.

Radu Uszkai

Asistent universitar la ASE București unde predă Filosofie și Etică și cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată unde, de la începutul anului 2021, este angajat într-un proiect care analizează problema responsabilității morale în era Inteligenței Artificiale.

Cristian Iftode

Conferențiar universitar la Facultatea de Filosofie a Universității din București, predă cursuri de etică, terapie filosofică, estetică și filosofie contemporană.

Remus Breazu

A obținut titlul de doctor în filozofie la Universitatea din București în anul 2020. Actualmente, este lector la Universitatea Națională de Arte din București, unde predă filozofie, cercetător la Institutul de Filozofie „Alexandru Dragomir“, unde conduce un proiect despre experiența nonsensului, și la Universitatea din București, unde face parte dintr-o echipă care cercetează felul în care violența se dă în imagini. Este interesat de teme de metafizică și ontologie, de fenomenologie, hermeneutică filozofică și filozofia vechilor greci.

Gabriel Kelemen

Este artist și cercetător, precum și lector și director al Departamentului de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității de Vest din Timișoara, România. În 2010 și-a luat doctoratul la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara. A petrecut peste 30 de ani cercetând modul în care se formează undele staționare în lichide atunci când sunt stimulate de frecvențe sonore audibile.Lucrările sale au fost expuse la nivel internațional și publicate în numeroase reviste.

Octavian Repolschi

Este lector universitar la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din UVT. Preocupările sale principale sunt legate de teme fundamentale din logica și filosofia științei, ontologie, filosofia spațiului și timpului, filosofia minții.

Anca Tiurean

Psihoterapeut sistemic cu un master în consiliere și consultață filosofică, în prezent angajată într-o cercetare doctorală în filosofie la Universitatea de Vest din Timișoara.

Florin Lobonț

Este profesor de filosofie și conducător de doctorate în filosofie la Departamentul de Filosofie și Științe ale Comunicării al Universității de Vest din Timișoara. Este licențiat în filosofie și istorie al Universității din București, deține un titlu de master al Universității Oxford și doctorate în filosofie ale Universităților Wales și Babes-Bolyai. A publicat în domeniile filosofiei istoriei, filosofiei post-Holocaust, consilierii filosofice, istoriei intelectuale și istoriei filosofiei.

Carina Dragu

Psihoterapeut și medic primar psihiatru la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Narcis Georgiu

Născut în vie, Certified Sommelier și expert în vin la Culinary Institute of America din California, a lucrat 7 ani în Franța în restaurante cu stele Michelin iar acum s-a întors la origini în Recaș, reprezentând a 2-a generație.

Zvika Kfir

Rabinul Comunității Evreilor din Timișoara