Dis-moi dix mots – concurs de fotografie

În luna francofoniei, proiectul Dis-moi dix mots invită pe toată lumea să fotografieze și să se exprime, într-o formă artistică, în jurul a zece cuvinte alese de partenerii francofoni ai rețelei OPALE (rețea francofonă de organizații de politici și amenajare lingvistică). Concursul de anul acesta se adresează adolescenţilor – elevilor începând cu vârsta de 14 ani, studenților și cursanților IFRo-Timișoara.

Lista câștigătorilor ediției 2024 este disponibilă aici.

Modul de desfășurare al concursului

Fiecare participant la concurs va trimite una sau două fotografii cu o rezoluţie minimă de 1920×1080
pixeli, la următoarea adresă de e-mail: concours.timisoara@institutfrancais.ro – trimitere unică, incluzând
următoarele informaţii:

Subiectul: Concurs foto « Dis-moi dix mots »
Mesaj: Nume, prenume, număr de telefon, vârsta, orașul, denumirea școlii/ universității/ grupei IFRoTimișoara/ cuvântul, cuvintele ales(e)
Element(e) atașat(e): Fotografia/ fotografiile salvată(e) cu numele cuvântului pe care îl ilustrează

Datele de desfășurare a concursului:

  • trimiterea fotografiilor: 01 – 13 martie 2024, ora 23:59;
  • publicarea selecţiei: 20 martie 2024;
  • acordarea premiilor: înainte de data de 29 martie 2024.

Vă rugăm să consultați regulamentul înainte de înscrierea în concurs.

Ediția 2024

Limba franceză este limba oficială a Jocurilor Olimpice și Paralimpice, alături de limba engleză. Datorită baronului Pierre de Coubertin, tradiția Jocurilor Olimpice, care își are originea în Grecia Antică, a fost restabilită în epoca modernă. El a fost la originea creării Comitetului Internațional Olimpic (CIO), pe care l-a prezidat timp de aproape 30 de ani.

Ediția din acest an a concursului Dis-moi dix mots vă invită să vă familiarizați cu vocabularul sportului și al olimpiadei. Sportul nu este doar esențial pentru sănătate, ci și pentru a insufla valorile respectului (jouer collectif, s’encorder) și depășirea de sine (faire monter l’adrénaline, partir en échappée, réaliser des prouesses, devenir un champion). Sportul înseamnă, de asemenea, determinare (le mental), acceptarea regulilor (le faux départ, le hors-jeu) și nevoia de a lua o pauză (aller aux oranges).

Descoperă cele 10 cuvinte