Festivalul Filmului Ucrainean

English version below ⬇️

De mai bine de un an, Ucraina se află în centrul discursului public social și politic. De la începutul conflictului armat în 2014 și, mai recent, de la războiul de agresiune pe scară largă al Rusiei împotriva țării noastre vecine, o serie de cineaști ucraineni și străini au ales să descrie acest conflict complex în filmele lor.

Filmele prezentate în cadrul festivalului de film Seeing Ukraine pe parcursul a patru zile provoacă publicul să reflecteze asupra implicațiilor războiului, dar și să reconsidere termenul de „solidaritate”. Împărțite în două categorii – documentare și filme de artă – filmele invită spectatorii să înțeleagă mai bine situația complicată și macabră contemporană într-un cadru mai larg, dar și să descopere perspectivele minorităților și ale femeilor. În operele lor, mulți dintre cineaștii selectați dezvăluie esența societății ucrainene plină de contradicții și individualitate, mai ales în anii premergători invaziei, înfățișând o cultură efervescentă și un spirit îndrăzneț de rezistență.

Pentru că acest război nu este doar despre Ucraina și Rusia. Este vorba despre o luptă comună pentru democrație, drepturi egale și depășirea sistemelor de opresiune.

Participarea la festival este un act de solidaritate și de susținere reciprocă. Vă invităm să explorați poveștile unor oameni curajoși și rezilienți care au luptat și continuă să lupte pentru independență și un viitor pașnic. Vă invităm să vedeți Ucraina.

Seeing Ukraine este un proiect realizat de FunkForum e.V. Co-organizat de Institutul Francez, Jane Rozbytska (liderul informal al comunității ucrainene din Timișoara și președinte al ONG-ului „Faina UA”) și Marta Pogorila (director artistic al Black Sea Arts Festival). Găzduit de Universitatea de Vest Timișoara. Proiectul este sponsorizat de ifa (Institut für Auslandsbeziehungen – Institutul pentru Relaţii Externe) prin fonduri puse la dispoziție de Auswärtiges Amt (Ministerul Federal de Externe al Germaniei), precum și de Institutul Francez România.

Festivalul are loc în Universitatea de Vest (Bv. Vasile Pârvan 4, Amfiteatrul A01), în grădina Institutului Francez (Bv. Constantin Diaconovici Loga 46) și la Facultatea de Arte și Design (Str. Oituz 4, la mansardă).

Intrarea la toate filmele și evenimentele este gratuită. Recomandarea generală de vârstă: + 16

Acesta este un eveniment necomercial. Fiecare participant își poate arăta solidaritatea cu Ucraina făcând o donație către platforma caritabilă oficială United 24 (https://u24.gov.ua/).

În serile de 5, 6 și 7 mai va fi prezentă și o parte din comunitatea ucranieană stabilită la Timișoara, care va pregăti o recepție ucraineană pentru spectatori.

Program

Filme

Stop Zemlia
Vineri, 5 mai, ora 18:00 – UVT (A01)

Gen: Dramă

Regizor: Kateryna Gornostai

Actori: Maria Fedorchenko, Arsenii Markov, Yana Isaienko

Țară producție: Ucraina

Anul: 2021

Durata: 2h02

Limba: Ucraineană

Subtitrare: Română

Sinopsis:

Traversarea amalgamului de emoții care însoțesc așteptarea ca viața să înceapă, în timp ce-ți petreci timpul cu colegii de clasă – o perspectivă radicală, autentică și sensibilă asupra sentimentului de a fi tânăr și o analiză interioară a tineretului ucrainean.

O liceancă introvertită, Masha se simte mereu ca o străină, mai puțin atunci când își petrece timpul cu Yana și Senia, care-i împărtășesc sentimentul de neapartenență. Încercând să facă față ultimului an de liceu, Masha se îndrăgostește în mod iremediabil, fapt ce o face să iasă din zona ei de confort. Proiectul de debut al regizoarei ucrainene Kateryna Gornostai, această melodramă spune o poveste despre autodescoperire și despre răbdarea pe care o presupune acest proces.


Der längste tag
Vineri, 5 mai, ora 20:45 – Institutul Francez din Timișoara

Gen: Documentar

Țară producție: Ucraina

Anul: 2023

Durata: 0h27

Limba: Ucraineană

Subtitrare: Română

Sinopsis

Încă de la începutul războiului, minoritatea germană din Ucraina, alături de alte minorități, dar și de populația majoritară, s-a angajat să acorde ajutor umanitar și social persoanelor aflate în dificultate. Reprezentanții unora dintre numeroasele asociații ucraineano-germane își amintesc de 24 februarie 2022, ziua în care totul s-a schimbat. Filmul a fost realizat la inițiativa Consiliului Germanilor din Ucraina, cu finanțare din partea Ministerului de Interne și Afaceri Interne (BMI) al Germaniei.


Slava Ukraini
Vineri, 5 mai, ora 21:15 – Institutul Francez din Timișoara

Gen: Documentar

Regizor: Bernard-Henri Lévy, François Margolin

Actori: Gilles Hertzog, Bernard-Henri Lévy

Țară producție: Franța

Anul: 2023

Durata: 1h34

Limba: Franceză

Subtitrare: Română, Ucraineană

Sinopsis

Acest jurnal de bord urmărește războiul din Ucraina în a doua jumătate a anului 2022. Filmul începe la Harkov, în Donbass. Se termină la Herson, a doua zi după eliberarea orașului, apoi la Ochakiv, baza din care pot pleca unitățile de elită, ducând ultima bătălie a Ucrainei împotriva ocupației ruse și a ravagiilor acesteia.

Bernard-Henri Lévy este un scriitor, filozof, regizor, om de afaceri și editorialist francez. Absolvent al ENS, a devenit cunoscut în 1977 pentru eseul său La Barbarie à visage humain. Este o figură influentă pe scena politică, filosofică, media și literară franceză, prin implicarea sa în multe probleme sociale. Este unul dintre inițiatorii mișcării noilor filozofi, a cărui figură emblematică rămâne. A primit Prix Médicis în 1984 și Prix Interallié în 1988.

Proiecția va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorul François Margolin.


Inner Wars
Sâmbătă, 6 mai, ora 17:30 – UVT (A01)

Gen: Documentar

Regizor: Masha Kondakova

Țară producție: Franța, Ucraina

Anul: 2020

Durata: 1h08

Limba: Ucraineană, Engleză

Subtitrare: Română, Ucraineană

Sinopsis

De la insurgența pro-rusă din Estul Ucrainei în 2014, sute de femei s-au alăturat armatei. Doar câteva dintre ele au ajuns și pe front. Regizoarea Masha Kondakova a mers în zona de război pentru a urmări viața de zi cu zi a trei dintre ele. Arătând viața intimă a acestor luptătoare, Masha se transformă repede într-o victimă a acestui conflict fratricid, punându-și în pericol filmul și chiar propria viață.

Masha Kondakova este o actriță și regizor ucrainean. Ea a devenit cunoscută datorită serialului House Arrest (2010). De asemenea, a câștigat premii la peste 70 de festivaluri din întreaga lume.


Roses
Sâmbătă, 6 mai, ora 19:00 – UVT (A01)

Gen: Documentar

Regizor: Irena Stetsenko

Actori: Dakh Daughters, Vlad Troitskiy, Ruslana Khazipova

Țară producție: Ucraina

Anul: 2021

Durata: 1h18

Limba: Ucraineană

Subtitrare: Română

Sinopsis

Roses este un documentar cinematografic care le urmărește pe artistele din grupul muzical Dakh Daughters – un grup de cabaret, creat de șapte actrițe, în cadrul Teatrului Experimental Contemporan Dakh din Kiev. Jurnalul video se întinde pe aproape cinci ani, urmându-le pe Dakh Daughters de la primul lor spectacol, intitulat „Roses.” Acesta a fost inspirat din prima lor melodie populară „Rozy/Donbas”, scrisă cu mult înainte ca regiunea Donbas să devină o zonă sfâșiată de război, un fel de „Primăvara Rusă”.


Butterfly vision
Sâmbătă, 6 mai, ora 21:00 – Institutul Francez din Timișoara

Gen: Dramă de război

Regizor: Maksym Nakonechnyi

Actori: Rita Burkovska, Lyubomyr Valivots, Myroslava Vytrykhovska-Makar

Țară producție: Ucraina

Anul: 2022

Durata: 1h47

Limba: Ucraineană

Subtitrare: Română

Sinopsis

Lilia, specialistă în recunoaștere aeriană, se întoarce la familia sa din Ucraina după câteva luni de închisoare în Donbass. Trauma captivității o chinuie și îi reapare în mod constant. Ceva adânc în ea o împiedică să uite, dar refuză să se considere o victimă și luptă pentru a se elibera.

Maksym Nakonechnyi este regizor și scenarist ucrainean. Filmul lui, Butterfly Vision, a avut premiera la Cannes în 2022.


This rain will never stop
Duminică, 7 mai, ora 16:00 – UVT (A01)

Gen: Dramă, Documentar

Regizor: Alina Gorlova

Țară producție: Ucraina

Anul: 2020

Durata: 1h42

Limba: Rusă, Arabă, Kurdă, Ucraineană, Germană

Subtitrare: Română, Ucraineană

Sinopsis

După ce a fugit de războiul din Siria, familia Suleyman este împrăștiată în toată Europa. Lazgin locuiește cu familia în Ucraina, iar fratele său, Koshnhav, este în Germania, în timp ce un al treilea frate este în Irakul kurd și al patrulea rămâne în Siria. This Rain Will Never Stop îl urmărește pe fiul lui Lazgin, Andriy, care acum este voluntar al Crucii Roșii și se confruntă cu un nou conflict militar, de data aceasta în Ucraina.

Alina Gorlova este regizor, scenarist și editor. Ea lucrează cu mulți cineaști tineri din Europa de Est. Pe lângă documentare, a regizat și mai multe scurtmetraje.


Homeward
Duminică, 7 mai, ora 18:00 – UVT (A01)

Gen: Dramă

Regizor: Nariman Aliev

Actori: Akhtem Seitablaev, Remzi Bilyalov, Dariya Barikhashvili

Țară producție: Ucraina

Anul: 2019

Durata: 1h36

Limba: Ucraineană, Tătară

Subtitrare: Română, Ucraineană

Sinopsis

După ce și-a pierdut fiul cel mare în războiul dintre Rusia și Ucraina, Moustafa decide să-i aducă trupul înapoi în țara natală: Crimeea. Pentru asta, pornește la drum alături de fiul său cel mic. O călătorie care le va schimba relația. Soarta acestei familii coincide cu cea a întregului popor tătar, deportat masiv de Stalin în 1944.

Nariman Aliev este un regizor și scenarist ucrainean de origine tătară din Crimeea. Este membru al Academiei Europene de Film, iar filmul său Homeward a fost proiectat la Cannes în 2019.


Tales of a Toy Horse
Duminică, 7 mai, ora 21:00 – Institutul Francez din Timișoara

Gen: Documentar

Regizor: Ulyana Osovska, Denys Strashnyy

Țară producție: Ucraina, Estonia

Anul: 2021

Durata: 1h16

Limba: Ucraineană, Estoniană

Subtitrare: Română

Sinopsis

Anatoli, un fost oponent al regimului sovietic devenit călugăr și artist, locuiește într-un vechi turn de piatră din inima orașului Talin din Estonia. Izbucnirea războiului din estul Ucrainei îl determină să părăsească liniștita capitală a Estoniei și să călătorească în orașe din prima linie, cu misiunea de a lucra ca voluntar. Din 2014, el a combinat viața spirituală și activismul social, călătorind constant în Donbas pentru a oferi ajutor umanitar.

Ulyana Osovska este regizoare și activistă în Ucraina. A început să se intereseze activ de documentare în timpul revoluției de la Maidan din 2013. De asemenea, a fondat asociația Dokutoloka, care reunește artiști și activiști ucraineni.

Proiecția va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizoarea Ulyana Osovska.


Le soviétisme va dans un sens et le sexuel dans l’autre
Luni, 8 mai, ora 18:00 – Facultatea de Arte și Design (mansardă)

Gen: Biografie, Documentar

Regizor: David Teboul

Țară producție: Franța

Anul: 2018

Durata: 1h54

Limba: Franceză, Rusă

Subtitrare: Română

Sinopsis

Acest film ni-l prezintă pe Boris Mikhaïlov timp de aproape două ore, acasă, la Harkov și Berlin. Artistul ne vorbește despre viața și munca sa, despre Ucraina sovietică și post-sovietică, folosindu-și fotografiile pe care le descrie și le comentează în fața noastră. De asemenea, asistăm la activarea, de către artist, a unui proiector de diapozitive ektachrome găsit la domiciliul său din Harkov.

Tea, Coffee, Cappuccino

Pentru apreciatul fotograf Boris Mikhailov (născut în 1938), cele mai semnificative schimbări de paradigmă ale unei societăți sunt adesea percepute cel mai clar în cele mai mici tranzacții de zi cu zi. De exemplu, într-o cafenea sau un restaurant din Ucraina din era sovietică, un chelner ți-ar fi oferit „ceai sau cafea?” Astăzi, la două decenii după căderea blocului sovietic și ascensiunea capitalismului occidental, este „ceai, cafea, cappuccino?”

Proiecții urmate de o discuție via Zoom între regizorul David Teboul și curatorul Ami Barak.

English version

For over one year already, Ukraine has been at the core of public social and political discourse. Since the beginning of the armed conflict in 2014, and, more recently, Russia’s large-scale war of aggression against our neighboring country, a number of Ukrainian and foreign filmmakers have chosen to depict this multi-layered conflict in their films.

The films presented at the Seeing Ukraine film festival over the course of four days challenge the audience to reflect on the implications of war, but also to reconsider the term of “solidarity”. Divided into two categories – documentary and arthouse – the films invite the viewers to better understand the complex gruesome contemporary situation in a broader framework, but also to acknowledge the perspectives of minorities and women. In their works, many of the selected filmmakers reveal the essence of Ukrainian society full of contradictions and individuality, especially in the years leading up to the invasion, portraying an effervescent culture and a defiant spirit of resistance.

Because this war is not only about Ukraine and Russia. It is about a common struggle for democracy, equal rights, and overcoming systems of oppression.

Attending the festival is an act of solidarity, of coming together and supporting each other. We invite you to explore the stories of brave and resilient people who have fought and keep fighting for independence and a peaceful future. We invite you to see Ukraine.

Seeing Ukraine is a project by FunkForum e.V. Co-organized by the French Institute, Jane Rozbytska (informal leader of Ukrainian community in Timișoara and president of the ”Faina UA” NGO) and Marta Pogorila (art director of Black Sea Arts Festival). Hosted by UVT. The project is kindly sponsored by ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) with funds from the German Federal Foreign Office, as well as by the French Institute Romania.

The film festival takes place in West University (Bv. Vasile Pârvan 4, room A01), in the garden of the French Institute (Bv. Constantin Diaconovici Loga 46) and at the Faculty of Arts and Design (Str. Oituz 4, attic).

Admission to all films and events is free of charge. General age recommendation: + 16

This is a non-commercial event. Every participant can show their solidarity with Ukraine by making a donation to the official charity platform United 24.

On the evenings of 5, 6 and 7 May, part of the Ukrainian community settled in Timișoara will be present and will prepare a Ukrainian reception for the guests.

Films

Stop Zemlia
Friday, May 5th, 18h00 – UVT (A01)

Genre: Drama

Director: Kateryna Gornostai

Actors: Maria Fedorchenko, Arsenii Markov, Yana Isaienko

Production country: Ukraine

Year: 2021

Duration: 2h02

Language: Ucrainian

Subtitles: Romanian

Synopsis:

The melodrama „Stop Earth” is the brainchild of Ukrainian director and screenwriter Kateryna Gornostay. Since 2017, she has been looking for an opportunity to implement her project, participating in various pitches. The actors were chosen from among the capital’s schoolchildren who have no experience working in cinema. Out of 250 applicants, 25 were selected. For two months, they worked with the director and her assistants three times a week. The premiere took place at the Berlin Film Festival, where the film won the Crystal Bear award of the youth jury.


The Longest Day
Friday, May 5th, 20h45 – French Institute

Genre: Documentary

Production country: Ukraine

Year: 2023

Duration: 0h27

Language: Ukrainian

Subtitles: Romanian

Synopsis

Ever since the beginning of the large-scale war, the German minority in Ukraine has been engaged together with other minorities, as well as the majority population, in providing humanitarian and social help to people in need. Representatives of some of the many Ukrainian German associations are recalling 24th of February 2022, the day when everything changed. The movie was created as an initative of the Counsel of Germans in Ukraine, with funds from the German Federal Ministry of Interior and Community (BMI).


Slava Ukraini
Friday, May 5th, 21h15 – French Institute

Genre: Documentary

Director: Bernard-Henri Lévy, François Margolin

Actors: Gilles Hertzog, Bernard-Henri Lévy

Production country: France

Year: 2023

Duration: 1h34

Language: French

Subtitleas: Romanian, Ukrainian

Synopsis

This logbook traces the war in Ukraine in the second half of 2022. The film begins in Kharkiv, Donbass. It ends in Kherson, the day after the liberation of the city, then in Ochakiv, the base from which the elite units may leave, fighting Ukraine’s last battle against the Russian occupation and its ravages.

Bernard-Henri Lévy is a French writer, philosopher, filmmaker, businessman and columnist. Having graduated from the ENS, he became known in 1977 for his essay La Barbarie à visage humain. He is an influential figure on the French political, philosophical, media and literary scene, through his involvement in many social issues. He is one of the initiators of the movement of new philosophers, of which he remains the emblematic figure. He received the Prix Médicis in 1984 and the Prix Interallié in 1988.

The projection will be followed by a Q&A session with the director François Margolin.


Inner Wars
Saturday, May 6th, 17h30 – UVT (A01)

Genre: Documentary

Director: Masha Kondakova

Production country: France, Ukraine

Year: 2020

Duration: 1h08

Language: Ukrainian, English

Subtitles: Romanian, Ukrainian

Synopsis

Since the uprising of a pro Russian insurgency in eastern Ukraine in 2014, hundreds of women joined the army. Only a few made it to the front line. Filmmaker Masha embeds herself in the war zone to follow the daily life of three of them. By sharing the intimacy of these fighters, Masha soon becomes a victim of this brotherhood conflict jeopardising this film and her life.

Masha Kondakova is an Ukrainian actress and director. She is known for the House Arrest series (2010). She has been awarded in more than 70 festivals around the world.


Roses
Saturday, May 6th, 19h00 – UVT (A01)

Genre: Documentary

Director: Irena Stetsenko

Actors: Dakh Daughters, Vlad Troitskiy, Ruslana Khazipova

Production country: Ukraine

Year: 2021

Duration: 1h18

Language: Ukrainian

Subtitles: Romanian

Synopsis

Shot over a number of years, this pseudo-musical documentary follows the punk cabaret project The Dakh Daughters in their creative endeavours as they put their exquisit artistic talents at work. They are in turn protesters at the famous Maidan square, artists in quest of ways to express their love for tradition and concern for what is going on in the country, and extremely entertaining performers. Director Irina Setsenko did the filming herself, being also the band’s sound producer. The result is a fresh, intelligent and entertaining account of today’s Ukraine reflected by a group of powerful original female artists.


Butterfly vision
Saturday, May 6th, 21h00 – French Institute

Genre: War drama

Director: Maksym Nakonechnyi

Actors: Rita Burkovska, Lyubomyr Valivots, Myroslava Vytrykhovska-Makar

Production country: Ukraine

Year: 2022

Duration: 1h47

Language: Ukrainian

Subtitles: Romanian

Synopsis

Lilia, an air reconnaissance specialist, returns to her family in Ukraine after several months in prison in Donbass. The trauma of captivity torments her and resurfaces in visions. Something deep within her keeps her from forgetting, but she refuses to see herself as a victim and fights to free herself.

Maksym Nakonechnyi is a Ukrainian director and screenwriter. Her film Butterfly Vision premiered at Cannes in 2022.


This Rain Will Never Stop
Sunday, May 7th, 16h00 – UVT (A01)

Genre: Drama, Documentary

Director: Alina Gorlova

Production country: Ukraine

Year: 2020

Duration: 1h42

Language: Russian, Arabic, Kurdish, Ukrainian, German

Subtitles: Romanian, Ukrainian

Sinopsis

This Rain Will Never Stop takes the audience on a powerful, visually arresting journey through humanity’s endless cycle of war and peace. The film follows 20-year-old Andriy Suleyman as he tries to secure a sustainable future while navigating the human toll of armed conflict. From the Syrian civil war to strife in Ukraine, Andriy’s existence is framed by the seemingly eternal flow of life and death.


Homeward
Sunday, May 7th, 18h00 – UVT (A01)

Genre: Drama

Director: Nariman Aliev

Actors: Akhtem Seitablaev, Remzi Bilyalov, Dariya Barikhashvili

Production country: Ukraine

Year: 2019

Duration: 1h36

Language: Ukrainian, Crimean Tatar

Subtitles: Romanian, Ukrainian

Synopsis

Having lost his eldest son in the war between Russia and Ukraine, Moustafa decides to bring his body back to his native land: Crimea. For this, he takes the road with his youngest son. A trip that will change their relationship. The fate of this family coincides with that of all the Tatar people, massively deported by Stalin in 1944.

Nariman Aliev is a Ukrainian director and screenwriter of Crimean Tatar origin. He is a member of the European Film Academy and his film Homeward was screened at Cannes in 2019.


Tales of a Toy Horse
Sunday, May 7th, 21h00 – French Institute

Genre: Documentary

Director: Ulyana Osovska, Denys Strashnyy

Production country: Ukraine, Estonia

Year: 2021

Duration: 1h16

Language Ukrainian, Estonian

Subtitles: Romanian

Synopsis

Anatoli, a former anti-Soviet activist who is now a monk and an artist, lives in an ancient stone tower in the heart of Tallinn. Day by day, he prays for nature and creates self-made books in his workshop. Many years ago, Anatoli made a vow to find something good in every day. The outbreak of war in Eastern Ukraine makes him leave the peaceful Estonian capital and go to the frontline towns with a mission to work as a volunteer. Since 2014, he has combined the spiritual life with social activism, constantly traveling to the Donbas to deliver humanitarian aid. His vow is being tested by the reality of the ‘grey zone’.

The screening will be followed by a Q&A session with the director Ulyana Osovska.


Le soviétisme va dans un sens et le sexuel dans l’autre
Monday, May 8th, 18h00 – Faculty of Arts and Design (mansarda)

Genre: Biography, Documentary

Director: David Teboul

Production country: France

Year: 2018

Duration: 1h54

Language: French, Russian

Subtitles: Romanian

Sinopsis

This film introduces us to Boris Mikhaïlov for almost two hours, at home, in Kharkiv and Berlin. The artist talks to us about his life and work, about Soviet and post-Soviet Ukraine, using his photographs, which he describes and comments on in front of us. We also witness the artist’s activation of an ektachrome slide projector found at his home in Kharkiv.

Tea, Coffee, Cappuccino

For the acclaimed photographer Boris Mikhailov (born 1938), a society’s most significant paradigm shifts are often most clearly perceived in the smallest of everyday transactions. For example, in a café or restaurant in the Soviet-era Ukraine, a waiter would have offered you “tea or coffee?” Today, two decades after the fall of the Soviet bloc and the ascent of western capitalism, it’s “tea, coffee, cappuccino?”

The screenings will be followed by a discussion between the director David Teboul and the curator Ami Barak.