Invaziv. Autogenerativ – carte blanche aux artistes Pusha Petrov și Miki Velciov
Grădina Institutului Francez este gata să se umple de culoare! În colaborare cu Fundația Art Encounters, le-am dat carteblanche artiștilor Pusha Petrov și Miki Velciov pentru realizarea unei intervenții discrete și efemere în grădina de pe C.D. Loga, nr. 46.
Aceasta poate fi vizitată doar vineri, 16 aprilie, între orele 15-18.
Evenimentul reprezintă o extensie a expoziției I feel something, don’t know what, deschisă între 15 aprilie și 5 iunie la sediul Fundației Art Encounters, unde cei doi artiști prezintă imagini-martor ale proiectului realizat în grădina Institutului Francez.
Prin proiectul Invaziv. Autogenerativ, Pusha Petrov și Miki Velciov au reflectat asupra intruziunii umane în cadrul natural al unei grădini sălbatice și au propus o structură modulară, unde rețeaua de linii imită procesul autogenerativ al naturii. „Într-o direcție opusă agresivității umane, natura ocupă spații abandonate printr-o formă lentă, dar sigură, nonagresivă și, uneori vindecătoare Acest proces denotă un comportament autogenerativ care capătă o conștiință proprie, armonizată cu legile locului respectiv. În acelasi mod, instalația Invaziv.Autogenerativ, printr-o structură modulară repetitivă, poate fi generată până la ocuparea întregului spațiu abandonat unde aceasta se desfășoară.” (Pusha Petrov și Miki Velciov)
DESPRE ARTIȘTI:
Pusha Petrov (n. 1984) este interesată în practica ei de intimitate și identitate, abordate într-un sens larg, cu o atracție deosebită pentru singularitățile culturale. Artista a beneficiat de rezidențe la Cité International des Arts, La Kunsthalle Mulhouse sau Le Stamm la Porrentruy. Proiectele ei au fost prezentate în expoziții personale și colective, precum: Elles X Paris Photo, curatoriată de Karolina Lewandowska (2020), EAC (Les Halles) Elveția (2020), The Brick, La Brique, Cărămida, La Kunsthalle Mulhouse, Franța (2019), Causal Loop, Galeria Charim, Austria (2019), Bienala de fotografie de la Daegu (2018), Bienala Art Encounters Timișoara (2017), Bienala internațională de fotografie de la Nancy (2014). Cele mai recente expoziții sunt: Nespuse și alte imagini, expoziție personală la Galeria Jecza și Identitate ultragiată, curatoriată de Ileana Pintilie, la Galeria Anca Poterașu.
Miki Velciov (n. 1968) a studiat pictura la Facultatea de Arte din Timișoara între 2010 și 2015. Relația cu natura este esențială în creația sa, dând fundament câtorva direcții de explorare: folosirea materialelor naturale în instalații care se concentrează asupra aspectelor imperceptibile pe care materia organică sau anorganică le ascunde, realizarea unor proiecte de land art izolate și efemere și a unor intervenții de mari dimensiuni în peisaj. Din 2016, beneficiază constant de rezidențe artistice în țară și străinătate (Franța, Italia, Bulgaria, Germania) care îi permit punerea în practică a unor astfel de idei. Este membru fondator al grupului Avantpost cu care a expus începând din 2014.