Noaptea Filosofiei revine la Timișoara

Pe 20 mai 2022, Timișoara va găzdui cea de-a doua ediție a Nopții Filosofiei, un eveniment inițiat în țara noastră de Institutul Francez din România la Timișoara. După succesul primei ediții, a doua Noapte a Filosofiei se va desfășura în 3 locuri de importanță majoră în viața culturală timișoreană: Institutul Francez din Timișoara, librăria La Două Bufnițe și Casa Artelor. Primirea călduroasă de care s-a bucurat evenimentul în 2021 ne determină să credem că ar trebui să devină o tradiție a scenei intelectuale românești.

Ediția din 2022, europeană prin temele abordate și prin invitații din toată Europa, va avea loc în timpul Președinției franceze a Consiliului UE și va avea ca temă generală „(Re)Construim împreună”.

Evenimentul este conceput ca un parcurs nocturn, filosofic și festiv, al cărui scop este „de a arăta filosofia într-o altă lumină – noaptea.” Astfel, cu participarea extraordinară a unor filosofi și intelectuali din România, Franța, Germania, Serbia, vom organiza dezbateri, conferințe, proiecții, spectacole și performance-uri prin intermediul cărora vom aborda tematici arzătoare, de interes pentru societatea actuală.

Împreună cu invitații noștri, numeroși filosofi, oameni de știință, artiști, teoreticieni, politologi sau sociologi de notorietate internațională, vom aborda teme arzătoare care nu au nevoie decât să fie privite dintr-o altă perspectivă, cu alte metode teoretice și practice” declară Raphaël Zagury-Orly.

„Prin prelegerile și dezbaterile ce vor avea loc, ne-am propus să punem în lumină atât rolul practic al filosofiei în viața fiecăruia dintre noi, cât și modul în care, prin ea, putem construi o societate mai echilibrată și să pregătim un viitor pentru care, din punct de vedere biologic, nu suntem pregătiți: un viitor în care inteligența artificială se împletește cu inteligența naturală și noile tehnologii vor schimba radical modul în care trăim și ne raportăm la viață.” completează Cornel-Florin Moraru.

Tematicile abordate sunt diverse, mergând de la artă la ecologie, de la etică la politică și istorie, atingând problemele acute ale societății de azi, precum:  dialogul dintre știință și filosofie; etica și estetica inteligenței artificiale; dilemele războiului; falsele fake news; rolul artei în vremuri tulburi; frica de moarte și frica de a nu fi trăit în zadar; cum ne vorbește natura; filosofia în contexte neconvenționale, și multe altele.

Pentru că filosofarea este o abilitate înnăscută a celor mici, în cadrul evenimentului vor avea loc ateliere de filosofie care le sunt special dedicate copiilor și adolescenților. 

O serie de evenimente speciale completează programul Nopții Filosofiei la Timișoara: proiecții de film, vizite ghidate ale instalației N’oublie pas l’hiver cu artista Nathalie Rodach, DJ set cu filosoful Cornel Moraru.

Organizator: Institutul Francez din România

Cu sprijinul: Akwel, Everience

Parteneri culturali: Timisoara 2023, La Două Bufnițe, Casa Artelor, Facultatea de Arte și Design, UVT, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, UVT, Fundația Art Encounters, Centrul Cultural German din Timișoara, Forumul Cultural Austriac București.

Parteneri media: RFI România, Radio România

Parteneri tehnici: FITT