Invitați

Curatorii celei de-a doua ediții a Nopții Filosofiei la Timișoara:

Raphael Zagury-Orly este profesor de filosofie la Institut Catholique de Paris,  Director de Programe la Collège International de Philosophie (Paris) și cercetător asociat la Centrul de cercetare despre arte și limbaj (Paris). 

Cornel-Florin Moraru este doctor în filosofie, lector la Universitatea Națională de Arte din București, unde predă filosofia artei, estetică, istoria filosofiei și etică academică, fiind directorul departamentului „Teorie și Cercetare”. Acesta este realizatorul singurei emisiuni dedicate filosofiei din peisajul radiofonic românesc : Izvoare de filosofie, difuzată de Radio România Cultural.

Invitați

 Camille de Toledo este eseist și scriitor francez. Doctor în literatură comparată, predă la Atelier des écritures contemporaines de l’ENSAV (La Cambre), la Bruxelles.

Photo: Hartwig Klappert

Andrea Perunović este cercetător asociat al Institutului de Filosofie și Teorie Socială, Universitatea din Belgrad. Și-a obținut doctoratul în filosofie în decembrie 2018, la Universitatea din Paris 8, Saint-Denis. Interesele sale gravitează în jurul ontologiei, fenomenologiei, epistemologiei, psihoanalizei, lingvisticii, economiei politice, precum și filosofiei și teoriei francofone.

Cristian Iftode este conferenţiar la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, unde predă cursuri de etică, terapie filosofică, estetică şi filosofie contemporană. Susţine constant conferinţe publice, ateliere de filosofie practică şi desfăşoară o substanţială activitate publicistică, menită să probeze relevanţa filosofiei pentru viaţa de zi cu zi.

Claudiu Mesaroș este conferențiar, abilitat în domeniul Filosofie la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din Universitatea de Vest, Timișoara. Predă Istoria filosofiei antice și medievale, Istoria filosofiei moderne, Aristotelism, Platonism, Filosofia lui R. Descartes, Istoriografie filosofică, Introducere în imagologie.

Constantin Vică este lector la Facultatea de Filosofie și Director adjunct al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată (CCEA), Universitatea din București. 

Cristian Nae este conferențiar universitar dr. habil. în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul UNAGE din Iași. Cercetările sale se axează asupra artei critice, studiului expozițiilor și teoriei artei contemporane.

Cristina Voinea este asistent univ. în cadrul departamentului de Filosofie și Științe Sociale, ASE București. Cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA), Universitatea din București.

Diana Marincu este curator și critic de artă, membru AICA și IKT, Director Artistic al Fundației Art Encounters din Timișoara. A obținut în 2017 titlul de Doctor de la Universitatea de Arte din București, secția Istoria și Teoria Artei. 

Doru Căstăian este profesor de Științe Socio-Umane la Liceul de Arte “Dimitrie Cuclin” din Galați, profesor asociat de hermeneutică, logică și bioetică al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați.

Dragan D. Prole este profesor de Filosofie (Ontologie, Filosofie Contemporană) și lector invitat la Academia de Arte. Este membru în birourile editoriale ale mai multor publicații filosofice.

Emilian Mihailov este conferențiar universitar la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, și directorul Centrului de cercetare în etică aplicată. Interesele sale de cercetare vizează etica aplicată, filosofia morală și psihologia morală.

Florin Lobonț este profesor de filosofie și conducător de doctorate în filosofie la Departamentul de Filosofie și Științe ale Comunicării al Universității de Vest din Timișoara. Este licențiat în filosofie și istorie al Universității din București, deține un titlu de master al Universității Oxford și doctorate în filosofie ale Universităților Wales și Babes-Bolyai. A publicat în domeniile filosofiei istoriei, filosofiei post-Holocaust, consilierii filosofice, istoriei intelectuale și istoriei filosofiei.

Laurence Joseph este psihanalistă și psiholoagă cliniciană franceză. Atașată a Institutului Spitalicesc de Psihoanaliză al Spitalului Sainte-Anne, GHU Paris. Profesoară la Facultatea de Medicină Paris V Descartes.

Mihail-Valentin Cernea este profesor de filosofie, etică și psihologie socială la ASE, București. Membru al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată la Universitatea din București.

Radu Uszkai este asistent universitar la Academia de Studii Economice din București unde predă Filosofie și Etică și cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată unde, de la începutul anului 2021, este angajat într-un proiect  care analizează problema responsabilității morale în era Inteligenței Artificiale.

Ruxandra Demetrescu este istoric de artă și profesor de istoria şi teoria artei la Universitatea Naţională de Arte din București. A curatoriat expoziții personale ale unor artiști români contemporani

Ludger Schwarte este profesor de filosofie la Kunstakademie Düsseldorf din 2009, după finalizarea studiilor de filosofie, literatură și Științe Politice la Münster, Berlin și Paris. Doctorat (1997) și Habilitare (2007) în filosofie la Universitatea Freie din Berlin. Responsabil de cercetare la Universitatea Freie din Berlin între 2006 și 2009, profesor de estetică la Zürcher Hochschule der Künste 2009.

Cercetarea sa se concentrează pe estetică, filosofie politică, filosofia dreptului, istoria științelor.

Anna C. Zielinska este, din 2017, conferențier la Universitatea din Lorraine și predă și la Facultatea de Științe Politice Paris/ Nancy. A publicat numeroase articole pe metaetică, drept și normele din medicină.

Zona Zaric este doctor în filosofia moralității și politică, în cadrul departamentului de filosofie de la Ecole Normale Supérieure din Ulm. Cercetările sale și teza sa de doctorat abordează tematica semnificației politice a compasiunii.

Octavian Repolschi este lector universitar la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din UVT. Preocupările sale principale sunt legate de teme fundamentale din logica și filosofia științei, ontologie, filosofia spațiului și timpului, filosofia minții.

Nathalie Rodach este un artist pluridisciplinar, dezvoltând practici exploratorii, filosofice și emoționale. În instalațiile ei, utilizează sculptura, desenul, broderia, coregrafia, scriitura, fotografia sau videoul, precum și locurile în care locuiește.

În cadrul Nopții Filosofiei, ne propune o operă inspirată de memorie și de ciclurile vieții, N’oublie pas l’hiver, care se va desfășura în grădina Institutului francez.

Nathalie Rodach trăiește și creează în Geneva. Născută la Paris, Rodach scrie, pictează și sculptează încă din copilărie. Din 2003, se consacră exclusiv muncii sale artistice, operele sale putând fi admirate în expoziții din Elveția, Franța, Statele Unite, Canada, Israel sau Bienala de la Veneția.