Vernisaj Mimosa Echard – SPORAL

Organizată de Institutul Francez din Timișoara & Art Encounters, expoziția „Mimosa Echard Sporal” de la Garnizoana, în perioada 06 iunie – 14 iulie 2024, este curatoriată de Ami Barak.

Intrați în lumea Mimosa Echard!

Proiectul Sporal continuă cercetările inițiate de Mimosa Echard în 2019 la Villa Kujoyama (Kyoto), Japonia, privind ideea de memorie la myxomicete, organisme unicelulare aflate la jumătatea distanței dintre regnul animal, vegetal și cel al ciupercilor. Expoziția are la bază primul său joc video, creat în colaborare cu dezvoltatorul Andréa Sardin și artistul Aodhan Madden. Acesta vă invită să explorați cavitățile unui organism în perpetuă transformare, inspirat de ciclul de viață al myxomicetelor. Un jucător cu o identitate ambiguă se infiltrează într-un univers oniric, ambivalent, în care evoluează în funcție de întâlnirile sale și de starea materialelor în schimbare. De fiecare dată când rezolvă un puzzle sau face schimb de fluide, el deblochează noi „tipuri sexuale”, precum myxomicetele, care pot mobiliza până la 720 de tipuri diferite. Un patchwork monumental suspendat în centrul expoziției dezvăluie un montaj audiovizual bazat pe jocul video. Țesăturile care alcătuiesc lucrarea provin dintr-o multitudine de surse, locuri și gesturi care se suprapun, fuzionând materiale vegetale și industriale găsite online sau în atelierul artistului. Mimosa Echard pune în scenă un mediu psihedelic, oscilând între stări de latență și explozii de vitalitate. În partea din spate a patchwork-ului, expoziția trece într-o stare intermediară cu un videoclip inspirat de #iamonlysleeping – o practică care se răspândește pe serviciul de streaming video live Twitch, în care oamenii se expun în somn și consimt la supravegherea lor.

Myxomicetele apar ca forme de viață robuste, misterioase și indiferente, a căror familiaritate cu trecutul și viitorul le permite să se adapteze la descompunerea structurilor noastre sociale, precum și la cea a mediului înconjurător, și să viseze, într-o formă confuză și vâscoasă, la formele pe care le ia tehnologia.


Instalația este însoțită de un peisaj sonor pop-experimental creat de Aodhan Madden și Yvan Etienne. Acesta este compus din înregistrări de teren și diverse voci, inclusiv cea a cântăreței Charli XCX. Mimosa Echard și colaboratorii săi ne scufundă într-un univers hibrid pe care putem continua să îl explorăm dincolo de expoziție: jocul video Sporal este disponibil gratuit (www.sporal.net).

Despre artist:

Mimosa Echard se bazează pe cercetări în domeniul biologiei, pe istoria cinematografiei experimentale și pe biografia sa personală pentru a crea lucrări care îmbină sexualitatea, percepția și artificiul. Lucrând într-o varietate de medii – de la sculptură la instalații și jocuri video – lucrările sale sunt ghidate de procese continue și contradictorii de absorbție, acumulare și circulație care pot fi observate în domenii atât de diverse precum cultura populară, sistemele metabolice și fenomenele electromagnetice. Atente la potențialul invizibil – sau latent – al materialelor pe care le folosește, ansamblurile și instalațiile sale pun sub semnul întrebării capacitatea limbajului de a înțelege obiectele sale, permițând proliferarea unor asociații noi și nenormative.

Mimosa Echard este câștigătoarea Premiului Marcel Duchamp 2022.

source : crousel.com

crédit : Camille Vivier